YK:lle kritiikkiä puolueellisuudesta Somaliassa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

YK:lle kritiikkiä puolueellisuudesta Somaliassa

Maailmanjärjestön läheisyys Somalian hallituksen kanssa rajoittaa avustusoperaatioita, sanoo Somalian Punainen Puolikuu.

YK on pettänyt oman periaatteellisen puolueettomuutensa ryhtymällä Somalian hallituksen julkiseksi tukijaksi, kritisoi Somalian Punainen Puolikuu kovasanaisesti viime viikolla.

Puolueettomuuden menetys taas vaikeuttaa avustustoimintaa, sillä merkittäviä osia Somaliasta on edelleen erilaisten hallitusta vastustavien joukkojen hallussa, järjestö sanoo.

"YK:n ongelmana on, että järjestöllä on kaksi hattua, joista yksi humanitaarinen ja toinen poliittinen. Yhdistelmä ei voi toimia", Somalian Punaisen Puolikuun johtaja Ahmed Hassan sanoi järjestön avustustyötä koskevan raportin julkistamistilaisuudessa viime viikolla.

YK:n avustustyön puolueettomuus on joutunut vaakalaudalle sen jälkeen, kun järjestö yhdisti viime vuonna poliittiset ja humanitaariset toimintonsa Somalian avustusoperaatio UNSOMin alaisuuteen. UNSOMin tehtävä on Afrikan unionin AMISOM-joukkojen vahvistamana tukea maan hallitusta.

Tämä liittoutuminen asettaa kuitenkin esimerkiksi Somalian Punaisen Puolikuun ristiriitaiseen tilanteeseen, järjestöstä sanotaan. Koska Punaisella Puolikuulla on lukuisia terveyskeskuksia myös islamistiryhmä al-Shabaabin hallinnoimilla alueilla, järjestö ei ole halukas omaksumaan AMISOMin joukkojen käyttämää kieltä niin kutsutuista vapautetuista alueista, Hassan sanoo.

Liittoutumista ollaan myös mahdollisesti tiivistämässä. Tilaisuudessa nimettömänä pysynyt YK-lähde kertoi YK:n operaatiojohdon sisällä käytävän keskustelua vetäytymisestä toimimaan vain AMISOMin hallinoimilla alueilla.

Somalian Punaisen Puolikuun tuoreen raportin mukaan juuri puolueettomuudesta ja riippumattomuudesta tiukasti kiinni pitäminen on mahdollistanut järjestölle muita kansainvälisiä toimijoita suuremman pääsyn eri alueille Somaliassa viime vuosien aikana. Toisaalta kansainväliset järjestöt ovat terrorisminvastaisten lakien nojalla itse rajoittaneet avustustoimintaa al-Shabaabin alueilla, raportissa todetaan.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia