YK varoittaa taas nälänhädästä – vasta viidennes tarvitusta avusta koossa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

YK varoittaa taas nälänhädästä – vasta viidennes tarvitusta avusta koossa

YK:n jäsenmaat ovat vastanneet pääsihteeri António Guterresin helmikuiseen avunpyyntöön, mutta siitä huolimatta neljässä maassa ihmiset liukuvat yhä syvemmälle kriisiin, varoittaa YK.

Osiin Etelä-Sudania julistettiin helmikuussa nälänhätä. Ruuanjakoa Nyalin kaupungissa maaliskuussa 2017. (Kuva: Lauren Harnett/Oxfam / CC BY-NC-ND 2.0)

YK on varoittanut uudelleen neljää maata uhkaavasta nälänhädästä. Yli 20 miljoonaa ihmistä on vaarassa Etelä-Sudanissa, Somaliassa, Jemenissä ja Koillis-Nigeriassa ja liukuu yhä syvemmälle kriisiin, varoitti YK:n hätäapukoordinaattori Stephen O'Brien viime viikolla.

O'Brien uusi YK:n pääsihteerin António Guterresin helmikuun puolivälissä esittämän varoituksen. Tuolloin arvioitiin, että neljän maan kriisin välttämiseksi tarvitaan 4,4 miljardia dollaria, eli noin 4,1 miljardia euroa. Summasta on saatu kokoon vasta noin 21 prosenttia.

"Seitsemän viikkoa sitten pääsihteeri pyysi kansainvälistä yhteisöä ryhtymään välittömiin toimin tämän lähestyvän katastrofin ehkäisemiseksi. -- Humanitaariset kumppanit toimivat varhain, ja apu pelastaa henkiä ja elinkeinoja. Mutta se ei riitä", O'Brien totesi lausunnossaan.

Guterresin avunpyynnön jälkeen YK on jo julistanut osiin Etelä-Sudania nälänhädän. Vuoden avuntarpeeksi arvioidaan 5,6 miljardia dollaria, eli noin 5,3 miljardia euroa.

O'Brienin mukaan yhteensä neljässä maassa on 1,4 miljoonaa aliravittua lasta, yli 21 miljoonalta puuttuvat terveyspalvelut ja yli 20 miljoonalta puhdas vesi. Eniten apua tarvitsevia on Jemenissä, jossa lähes seitsemän miljoonaa ihmistä tarvitsee välitöntä henkeä pelastavaa apua ja jonkinlaista apua ylipäätään lähes kaksi kolmasosaa väestöstä.

Osa maista on kärsinyt viime aikoina kuivuudesta, mutta niitä yhdistää myös pitkittynyt konflikti sekä vaikeudet saada apua perille turvattomuuden vuoksi. YK:n pakolaisjärjestö UNHCR kertoi viime viikolla joutuneensa nostamaan arvioitaan alueen pakolaismääristä. O'Brienin mukaan keskeistä kriisin ratkaisemisessa onkin poliittinen tahto lopettaa konfliktit.

Lisää uusi kommentti