YK: Syyrian sotarikokset entistä räikeämpiä | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

YK: Syyrian sotarikokset entistä räikeämpiä

Syyrian sisällissodan pitkittyessä konfliktin raakuus on kasvanut ja räikeät ihmisoikeusloukkaukset laajentuneet, todetaan tuoreessa YK-raportissa.

Sotarikokset ja vakavat ihmisoikeusloukkaukset jatkuvat entistä räikeämpinä Syyriassa, ja niihin syyllistyy kumpikin konfliktin osapuolista, todetaan YK:n ihmisoikeusneuvoston asettaman komission raportissa maan ihmisoikeustilanteesta.

Brasilialaisen diplomaatin Paulo Sérgio Pinheiron johtaman komission raportti perustuu 430 henkilön haastatteluihin tai muihin todisteisiin tammikuun puolivälistä toukokuun puoliväliin.

Muun muassa murhat, kidutus, raiskaukset tai väkivaltaiset häädöt ovat komission mukaan osa Syyrian hallituksen ja sen liittolaisjoukkojen järjestelmällistä hyökkäystä siviiliväestöä kohtaan. Väkivaltaiset häädöt ovat kohdistuneet myös osaan maan sisäisistä pakolaisista, joita on kaikkiaan 4,25 miljoonaa.

Myös opposition joukot ovat syyllistyneet sotarikoksiin, kuten laittomiin teloituksiin, kidutuksiin tai panttivankien ottamiseen. Oppositio jatkaa edelleen siviilien vaarantamista sijoittamalla sotilaskohteita siviilialueille, raportissa todetaan.

Ihmisoikeusneuvoston komissio ilmoitti raportissaan myös löytäneensä vahvoja näyttöjä kemiallisten aseiden käytöstä Syyriassa. Komissio ei kuitenkaan nimennyt käytettyjä kemikaaleja tai osapuolta, johon epäilyt yhdistetään.

Komission puheenjohtaja Pinheiron mukaan Syyria on vapaan pudotuksen tilassa ja aseiden lisääminen toisi vain lisää siviiliuhreja. Vuoropuhelun käynnistäminen on ainoa tapa löytää ratkaisu konfliktiin, jonka aikana yli 70 000 siviiliä on kuollut, muistutti Pinheiro puhuessaan ihmisoikeusneuvostolle.

Vastaavasti McClatchy-uutispalvelun saamien tietojen mukaan konfliktin kuolonuhreja tilastoiva Syrian Observatory for Human Rights -järjestö laskee kuolleiden määräksi yli 96 000. Järjestö arvioi kuolleista runsaan 43 prosenttia olevan hallituksen sotilaita tai hallitusta tukeviin asellisiin ryhmiin kuuluvia. Siviiliuhreja järjestö arvioi olevan 37 prosenttia  ja opposition taistelijoita 17 prosenttia kaikista kuolleista.

Avoimesti presidentti Assadia vastustavan järjestön tilastointitapaa pidetään luotettavana, ja nyt julkaistut tulokset asettavat kyseenalaiseksi tavanomaisen käsityksen hallitusta tukevista joukoista pääsyyllisenä Syyrian väkivaltaan, uutistoimisto toteaa.

Lisää uusi kommentti