Uutiset

YK: Syyrian sotarikokset entistä räikeämpiä

Syyrian sisällissodan pitkittyessä konfliktin raakuus on kasvanut ja räikeät ihmisoikeusloukkaukset laajentuneet, todetaan tuoreessa YK-raportissa.

Sotarikokset ja vakavat ihmisoikeusloukkaukset jatkuvat entistä räikeämpinä Syyriassa, ja niihin syyllistyy kumpikin konfliktin osapuolista, todetaan YK:n ihmisoikeusneuvoston asettaman komission raportissa maan ihmisoikeustilanteesta.

Brasilialaisen diplomaatin Paulo Sérgio Pinheiron johtaman komission raportti perustuu 430 henkilön haastatteluihin tai muihin todisteisiin tammikuun puolivälistä toukokuun puoliväliin.

Muun muassa murhat, kidutus, raiskaukset tai väkivaltaiset häädöt ovat komission mukaan osa Syyrian hallituksen ja sen liittolaisjoukkojen järjestelmällistä hyökkäystä siviiliväestöä kohtaan. Väkivaltaiset häädöt ovat kohdistuneet myös osaan maan sisäisistä pakolaisista, joita on kaikkiaan 4,25 miljoonaa.

Myös opposition joukot ovat syyllistyneet sotarikoksiin, kuten laittomiin teloituksiin, kidutuksiin tai panttivankien ottamiseen. Oppositio jatkaa edelleen siviilien vaarantamista sijoittamalla sotilaskohteita siviilialueille, raportissa todetaan.

Ihmisoikeusneuvoston komissio ilmoitti raportissaan myös löytäneensä vahvoja näyttöjä kemiallisten aseiden käytöstä Syyriassa. Komissio ei kuitenkaan nimennyt käytettyjä kemikaaleja tai osapuolta, johon epäilyt yhdistetään.

Komission puheenjohtaja Pinheiron mukaan Syyria on vapaan pudotuksen tilassa ja aseiden lisääminen toisi vain lisää siviiliuhreja. Vuoropuhelun käynnistäminen on ainoa tapa löytää ratkaisu konfliktiin, jonka aikana yli 70 000 siviiliä on kuollut, muistutti Pinheiro puhuessaan ihmisoikeusneuvostolle.

Vastaavasti McClatchy-uutispalvelun saamien tietojen mukaan konfliktin kuolonuhreja tilastoiva Syrian Observatory for Human Rights -järjestö laskee kuolleiden määräksi yli 96 000. Järjestö arvioi kuolleista runsaan 43 prosenttia olevan hallituksen sotilaita tai hallitusta tukeviin asellisiin ryhmiin kuuluvia. Siviiliuhreja järjestö arvioi olevan 37 prosenttia  ja opposition taistelijoita 17 prosenttia kaikista kuolleista.

Avoimesti presidentti Assadia vastustavan järjestön tilastointitapaa pidetään luotettavana, ja nyt julkaistut tulokset asettavat kyseenalaiseksi tavanomaisen käsityksen hallitusta tukevista joukoista pääsyyllisenä Syyrian väkivaltaan, uutistoimisto toteaa.

Syyrian konflikti ihmisoikeudetaseet & armeijakonflikti Syyria

Lue myös

Asumuksia, pyykkinaru pakolaisleirissä Libanonissa

Talvesta on tulossa kova syyrialaispakolaisille – Tulvat, sateet ja jääkylmä sää kurittavat huterissa suojissa eläviä

Kylmä talvisää vaikeuttaa syyrialaispakolaisten elämää Libanonissa ja Syyriassa. Talvesta pelätään tulevan epätavallisen vaikea, sillä pakolaisten olosuhteet ovat yhä huonommat.
Avustustyöntekijä venyttää pakolaistytön jalkaa Libanonissa

Selvitys: Vammaiset lapset jäävät ilman hoitoa Syyriassa

Avustusjärjestön tekemän kyselyn mukaan suurin osa Syyrian vammaisista lapsista ei saa esimerkiksi tarvitsemiaan neuvontapalveluita tai apuvälineitä.
Talojen raunioita

Siviilit uhrattiin Syyrian Raqqassa

Yhdysvaltain johtama liittouma hääti Isisin viime vuonna Raqqasta. Ihmisoikeusjärjestö Amnestyn asiantuntijoiden mukaan se maksoi liian paljon siviileille.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Afrikan tähti -pelin eteläosa

Onko järjestöjen kehitysmaakuva yhä stereotyyppinen? Pro gradu -tutkielman mukaan kilpailu lahjoittajista ajaa shokeeraaviin varainkeruukampanjoihin

Järjestöissä pohditaan yhä tarkemmin, miten välttää varainkeruukampanjoissa kolonialistiset mielikuvat. Gradunsa kehitysyhteistyöjärjestöjen naiskuvasta tehneen Martta Kaskisen mukaan taloudellinen paine johtaa kuitenkin siihen, että ne toimivat usein päin vastoin.
Silta joen yli Khartumissa Sudanissa

Presidentin eroa vaativat mielenosoitukset kiihtyvät Sudanissa – Turvallisuusjoukot hyökkäsivät sairaalaan

Mielenosoituksissa protestoitiin alun perin leivän ja bensan hinnan nousua, mutta ne laajenivat nopeasti vaatimaan 29 vuotta hallinneen presidentti Omar al-Bashirin eroa.
Palestiinalaisten presidentti Mahmud Abbas

Palestiina aikoo hakea YK:n täysjäsenyyttä

Palestiinasta tuli tällä viikolla YK:n suurimman blokin, G77-ryhmän, puheenjohtajamaa. Ulkoministeri Riyad Al-Malikin mukaan se aikoo hakea myös YK:n täysjäsenyyttä, vaikka Yhdysvallat onkin ilmoittanut estävänsä sen.
Herkkusieniä, tomaattia, punasipulia ja kurkkua lautasella

Tutkijat kehittivät ruokavalion, joka huomioi sekä planeetan että ihmisten terveyden: Yli tuplasti lisää kasviksia, puolet vähemmän lihaa

Esimerkiksi Pohjois-Amerikassa syödään tällä hetkellä punaista lihaa 6,5 kertaa enemmän kuin pitäisi, Etelä-Aasiassa vain puolet suositellusta. Tutkijat ovat kehittäneet ensimmäisen tieteellisen ruokavalion, joka huomioi sekä planeetan että ihmisen terveyden.