Uutiset Syyrian konflikti

YK: Syyrian sisällissodassa jo yli 190 000 kuollutta

Synkät tilastot eivät todennäköisesti kerro koko totuutta ja ovat alakanttiin arvioituja, järjestö sanoo.
(Kuva: HonestReporting.com / cc 2.0)

Kolme vuotta kestäneessä Syyrian sisällissodassa on kuollut jo yli 190 000 ihmistä, sanoo YK:n ihmisoikeustoimisto. Uhrimäärä on kaksinkertaistunut YK:n vuosi sitten julkaiseman edellisen raportin jälkeen.

Toimiston mukaan luvuista paistaa läpi Syyrian konfliktin raakaa luonne ja monimutkaisuus. Kevään 2011 verisesti murskatuista mielenosoituksista alkanut konflikti on nyt monimutkainen sisällissota, jossa useat eri ryhmittymät taistelevat toisiaan vastaan.

Viime aikoina uhrimäärää ovat kasvattaneet erityisesti ISIS-järjestön tekemät iskut kilpailevia ryhmittymiä vastaan, YK-sanoo.

Synkät tilastot eivät todennäköisesti kerro koko totuutta ja ovat pahasti alakanttiin arvioituja, toteaa YK:n ihmisoikeusvaltuutettu Navi Pillay.

YK:n tarkka tilastointi päättyy huhtikuuhun 2014, johon mennessä vahvistetuista uhreista 85 prosenttia oli miehiä ja yhdeksän prosenttia naisia. Lähes 9000 lapsen on arvioitu menettäneen henkensä.

Tilastot on koottu yhteistyössä usean syyrialaisen kansalaisjärjestön ja tutkimuslaitoksen kanssa.

YK:n turvallisuusneuvosto on yrittänyt useaan otteeseen asettaa Syyrian kauppasaartoon hallituksen jatkaman väkivallan vuoksi, mutta päätöslauselmat ovat kaatuneet neljä kertaa Venäjän vastustukseen.

Syyria

Lue myös

Syyrian lippu kahden muun lipun välissä.

Luoteis-Syyriassa vahvistettu ensimmäinen koronavirustapaus – ”Koronavirus tulee leviämään pakolaisleireillä kulovalkean tavoin”

Luoteis-Syyriassa elää noin 4,2 miljoonaa ihmistä, joista monet pakolaisia. Jos virus leviää, esimerkiksi vanhuksilla ja kroonisia tauteja sairastavilla on vain pienet mahdollisuudet selvitä, varoittaa terveysjärjestö UOSSM.
Mies puolilähikuvassa mikrofonien ympäröimänä

Syyriaan vaaditaan tulitaukoa – Maassa on havaittu ensimmäiset tartunnat, ja koronavirusepidemiaa olisi vaikea hallita

Syyrian ensimmäinen koronavirustapaus havaittiin reilu viikko sitten. YK:n erityislähettiläs Geir Pedersen varoittaa, ettei maa pystyisi välttämättä hallitsemaan epidemiaa.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

mies puolilähikuvassa puutarhakeinussa.

Eläkkeelle jäävä avustustyön veteraani Kalle Löövi on huolissaan avun politisoitumisesta – ”Retoriikka on menossa todella huonoon suuntaan”

Lähes 50 vuotta erilaisissa Punaisen Ristin tehtävissä toiminut kansainvälisen avun johtaja Kalle Löövi on nähnyt humanitaarisen avun sektorin ammattimaistumisen ja tehostumisen. Hänen mukaansa juuri nyt on tehtävä työtä sen eteen, että apu säilyy yhä puolueettomana eikä sitä hyödynnetä propagandavälineenä.
YK:n humanitaarisen avun koordinaattori Mark Lowcock

Jemen taas lähellä nälänhätää, varoittaa YK – ”Valitettavasti ne, jotka voisivat auttaa, pääosin valitsevat olla tekemättä niin”

Monet avunantajamaat eivät ole toteuttaneet lupauksiaan toimittaa Jemeniin lisää apua, ja samaan aikaan konfliktin osapuolet eivät päästä apua perille. Noin yhdeksän miljoonan ihmisen apua on jo jouduttu leikkaamaan.
Keltainen mielenosoituskyltti, jossa lukee I welcome refugees, il faut protéger les réfugiées

Järjestöt vaativat Suomea ottamaan lisää vastuuta Morian turvapaikanhakijoista

Suomi on ilmoittanut ottavansa vastaan tulipalon tuhoamasta Kreikan Moriasta 11 ilman huoltajaa olevaa alaikäistä turvapaikanhakijaa, mutta määrä sisältyy jo keväällä tehtyyn päätökseen. Nyt tarvitaan lisää tekoja, vaaditaan järjestöjen kannanotossa.
YK:n ydinaseet kieltävä sopimus kirjoituspöydällä

Ulkoministeri sanoi sen minkä voi, mutta vesittikö se rauhanliikkeen tavoitteet?

Niin vihreät, sdp kuin vasemmistoliittokin kannattivat muutama vuosi sitten liittymistä ydinaseet kieltävään sopimukseen. Sitten puolueet pääsivät hallitukseen ja tavoite ajettiin kauas horisonttiin. Rauhanliikkeen pitää vaatia päättäjiltä sanoja ja vahtia tekoja, kirjoitttaa rauhanjärjestö Sadankomitean hallitukseen kuuluva Jarmo Pykälä.
Hengityssuojaimella suojautunut nainen ompelukoneen ääressä.

”25 vuotta taaksepäin 25 viikossa” – Korona on pysäyttänyt edistyksen monissa kehitystavoitteissa, kertoo Gates-säätiön raportti

Maailman pitäisi poistaa äärimmäinen köyhyys vuoteen 2030 mennessä, mutta sen sijaan se on koronapandemian seurauksena kasvanut jo seitsemän prosenttia.