YK salli kokalehtien käytön Boliviassa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

YK salli kokalehtien käytön Boliviassa

Vuosisatainen perinne saa jatkua Boliviassa erivapaudella. Suomi oli mukana vastustamassa päätöstä.

YK on taipunut Bolivian vaatimukseen sallia kokapensaan lehtien pureskelu. Huumausaineita käsittelevässä yleissopimuksessa hyväksyttiin maan vuosisatainen perinne erillisvapaudella.

Bolivia vetäytyi yleissopimuksen hyväksymisestä viime vuonna kun kokapensaan lehdet määriteltiin laittomaksi huumeeksi. Maan presidentti Evo Morales, joka on myös maan kokapensasviljelijöiden liiton johtaja, on kampanjoinut voimakkaasti perinteen sallimisen puolesta.

Kokapensaan lehtiä käytetään raaka-aineena kokaiinin valmistuksessa. Andeilla niitä on pureskeltu myös tuhansia vuosia piristävänä nautintoaineena ja pyhänä rohdosvalmisteena.

Erillisvapautta vastusti 15 maata, mukaan lukien Suomi, Yhdysvallat, Meksiko ja Hollanti. Yhdysvaltojen perusteli kantaansa sanomalla, että laillistaminen johtaa suurempaan kokaiinin tarjontaan ja lisää salakuljettamista ja siihen liittyviä rikoksia.

YK julisti kokaiinipensaan lehdet laittomaksi aineeksi vuonna 1961, tavoitteenaan lopettaa lehtien jauhaminen tulevien vuosikymmenten aikana.

Bolivian presidentti Evo Morales piti YK:n erillispäätöstä suurena saavutuksena bolivialaisviljelijöille.

Lisää uusi kommentti