YK-raportti: Koronavirus voi lisätä lapsikuolleisuutta sadoilla tuhansilla – Pandemian vaikutukset lapsiin voivat olla tuhoisammat kuin itse virus | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

YK-raportti: Koronavirus voi lisätä lapsikuolleisuutta sadoilla tuhansilla – Pandemian vaikutukset lapsiin voivat olla tuhoisammat kuin itse virus

Lapsikuolleisuuden vähentämisessä viime vuosina saavutettu edistys voi tuhoutua koronaviruksen takia, varoittaa tuore raportti. Myös lasten oppiminen on vaarassa: puolet etäopetuksessa olevista lapsista ei voi käyttää tietokonetta.

Sateenkaarikuva ikkunassa ja tekstit "Everything is going to be allright", "Andra tutto bene" sekä "Tout ira bien".

Kyltti edinburghilaisen päiväkodin ikkunassa huhtikuussa. Kuva: byronv2 / Flickr.com / CC BY-NC 2.0.

Koronaviruskriisi voi lisätä lapsikuolleisuutta tänä vuonna sadoilla tuhansilla. Vaikka viruksen ei ole todettu tarttuvan lapsiin erityisen herkästi, valtioiden koronatoimenpiteet sekä kriisin taloudelliset ja sosiaaliset seuraukset voivat olla lasten kannalta tuhoisammat kuin virus, selviää YK:n tuoreesta raportista (pdf).

Lapsikuolleisuus on viime vuosina vähentynyt, mutta koronavirus voi raportin mukaan kumota viimeisten 2–3 vuoden aikana saavutetun edistyksen.

”Maailma seuraa nyt henkeä pidätellen koronan tartunta- ja kuolleisuuslukuja. Lapsia koskevia lukuja tulisi seurata yhtä tarkasti”, sanoo Suomen Unicefin ohjelmajohtaja Inka Hetemäki tiedotteessa.

Raportin mukaan tänä vuonna äärimmäiseen köyhyyteen voi koronaviruksen aiheuttaman talouslaman vuoksi vajota 42–66 miljoonaa lasta lisää. Koulujen sulkemisen vuoksi lähes 370 miljoona lasta 143 maassa jää ilman päivittäistä kouluateriaa, mikä voi johtaa aliravitsemuksen kasvuun.

”Alentuneet tulot pakottavat tinkimään ruoasta ja terveydenhoidosta. Pahimmillaan kriisi katkaisee lapsen elämän kehityskaaren”, Hetemäki sanoo.

Maailman ruokaohjelma arvioi eilen, että koronaviruksen aiheuttaman ruokakriisin takia jopa 300 000 ihmistä voi kuolla kolmen kuukauden aikana päivittäin nälkään, ellei apua saada perille. Pandemia uhkaa lähes kaksinkertaistaa akuutista ruokapulasta kärsivien määrän.

YK:n raportissa suositellaan muun muassa lisäämään perheille sosiaalitukea, huomioimaan erityistoimilla haavoittuvat lapset sekä asettamaan lasten ja perheiden palvelut etusijalle, kun rajoituksia aletaan purkaa.

YK on huolissaan myös koronaviruksen vaikutuksista lasten oppimiseen. YK:n kasvatus-, tiede- ja kulttuurijärjestö Unescon eilen julkaisemien tilastojen mukaan noin puolet koronaviruksen takia koulusta pois olevista opiskelijoista, 826 miljoonaa, ei voi käyttää kotonaan tietokonetta.

43 prosentilla ei ole internet-yhteyttä kotonaan. 56 miljoonaa opiskelijaa puolestaan elää alueilla, joilla ei ole myöskään kännykkäverkkoa. Lisäksi monilta opettajilta puuttuu valmiudet digi- ja etäopetukseen.

”Jotta voidaan vähentää epätasa-arvoa, meidän on tuettava myös muita vaihtoehtoja, kuten yhteisöradion ja tv-lähetysten käyttöä”, sanoi Unescon pääjohtaja Audrey Azoulay tiedotteessa.

Lisää uusi kommentti