Uutiset Koronaviruspandemia

YK-raportti: Koronavirus voi lisätä lapsikuolleisuutta sadoilla tuhansilla – Pandemian vaikutukset lapsiin voivat olla tuhoisammat kuin itse virus

Lapsikuolleisuuden vähentämisessä viime vuosina saavutettu edistys voi tuhoutua koronaviruksen takia, varoittaa tuore raportti. Myös lasten oppiminen on vaarassa: puolet etäopetuksessa olevista lapsista ei voi käyttää tietokonetta.
Sateenkaarikuva ikkunassa ja tekstit "Everything is going to be allright", "Andra tutto bene" sekä "Tout ira bien".
Kyltti edinburghilaisen päiväkodin ikkunassa huhtikuussa. (Kuva: byronv2 / Flickr.com / CC BY-NC 2.0)

Koronaviruskriisi voi lisätä lapsikuolleisuutta tänä vuonna sadoilla tuhansilla. Vaikka viruksen ei ole todettu tarttuvan lapsiin erityisen herkästi, valtioiden koronatoimenpiteet sekä kriisin taloudelliset ja sosiaaliset seuraukset voivat olla lasten kannalta tuhoisammat kuin virus, selviää YK:n tuoreesta raportista (pdf).

Lapsikuolleisuus on viime vuosina vähentynyt, mutta koronavirus voi raportin mukaan kumota viimeisten 2–3 vuoden aikana saavutetun edistyksen.

”Maailma seuraa nyt henkeä pidätellen koronan tartunta- ja kuolleisuuslukuja. Lapsia koskevia lukuja tulisi seurata yhtä tarkasti”, sanoo Suomen Unicefin ohjelmajohtaja Inka Hetemäki tiedotteessa.

Raportin mukaan tänä vuonna äärimmäiseen köyhyyteen voi koronaviruksen aiheuttaman talouslaman vuoksi vajota 42–66 miljoonaa lasta lisää. Koulujen sulkemisen vuoksi lähes 370 miljoona lasta 143 maassa jää ilman päivittäistä kouluateriaa, mikä voi johtaa aliravitsemuksen kasvuun.

”Alentuneet tulot pakottavat tinkimään ruoasta ja terveydenhoidosta. Pahimmillaan kriisi katkaisee lapsen elämän kehityskaaren”, Hetemäki sanoo.

Maailman ruokaohjelma arvioi eilen, että koronaviruksen aiheuttaman ruokakriisin takia jopa 300 000 ihmistä voi kuolla kolmen kuukauden aikana päivittäin nälkään, ellei apua saada perille. Pandemia uhkaa lähes kaksinkertaistaa akuutista ruokapulasta kärsivien määrän.

YK:n raportissa suositellaan muun muassa lisäämään perheille sosiaalitukea, huomioimaan erityistoimilla haavoittuvat lapset sekä asettamaan lasten ja perheiden palvelut etusijalle, kun rajoituksia aletaan purkaa.

YK on huolissaan myös koronaviruksen vaikutuksista lasten oppimiseen. YK:n kasvatus-, tiede- ja kulttuurijärjestö Unescon eilen julkaisemien tilastojen mukaan noin puolet koronaviruksen takia koulusta pois olevista opiskelijoista, 826 miljoonaa, ei voi käyttää kotonaan tietokonetta.

43 prosentilla ei ole internet-yhteyttä kotonaan. 56 miljoonaa opiskelijaa puolestaan elää alueilla, joilla ei ole myöskään kännykkäverkkoa. Lisäksi monilta opettajilta puuttuu valmiudet digi- ja etäopetukseen.

”Jotta voidaan vähentää epätasa-arvoa, meidän on tuettava myös muita vaihtoehtoja, kuten yhteisöradion ja tv-lähetysten käyttöä”, sanoi Unescon pääjohtaja Audrey Azoulay tiedotteessa.

KoronaviruspandemiaKoulutus kehitysmaissa koulutuslapsetruokaterveyslapsikuolleisuus Suomen UNICEF

Lue myös

Käsienpesua kanisterista tulevan veden avulla.

Koronapandemia avasi avunantajien kukkaronnyörit – Kehitysapu nousi viime vuonna ennätyslukemiin

OECD:n tilastojen mukaan rikkaat maat kasvattivat viime vuonna kehitysapuaan muun muassa koronapandemian takia. Toisaalta summa vastaa vain prosenttia siitä, mitä ne ovat ohjanneet oman taloutensa elvyttämiseen.
Nainen kyykyssä kirjoittamassa lehtiöön.

Alakastisia ja entisiä maaorjia syrjitään koronakaranteenissakin – Pandemia on syventänyt eriarvoisuutta Nepalissa

Koronapandemia on kurittanut Nepalissa etenkin entisiä maaorjia, joista monet ovat myös alakastisia. Moni menetti työnsä ja kärsii nälästä. Karanteeniolosuhteissakin heidät on eristetty muusta väestöstä, kertoo järjestötyöntekijä Hari Singh Bohora.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Miesten kuvia sisältävä juliste talon seinässä.

Sri Lankan uusvanha johto on luonut pelon ilmapiirin, jossa aktivistit joutuvat varomaan sanojaan ja syytteen voi saada pienestäkin kritiikistä – ”Tilanne on nyt pahempi kuin sodan aikana”

Rajapaksan veljekset nousivat Sri Lankassa valtaan lyhyen tauon jälkeen vuonna 2019. Presidentin valtaoikeuksia on lisätty, maan johtoon nimetty armeijan henkilökuntaa ja toisinajattelijoita on pidätetty. ”Hallitus yrittää käyttää kaikkia keinoja, jotta kansalaisyhteiskunta ei voisi tehdä mitään merkityksellistä”, kertoo Maailma.netin haastattelema ihmisoikeusaktivisti.
Nainen kovaäänisen ja esitteen kanssa.

Koronan talousvaikutukset ja konfliktit ovat nostaneet ruuan hinnan pilviin Keski- ja Länsi-Afrikassa – Nälkäisten määrä uhkaa nousta yli 31 miljoonaan

Esimerkiksi Sierra Leonessa riisin hinta on 60–70 prosenttia korkeammalla viiden vuoden keskiarvoon verrattuna. Ruoka-apu saattaa olla ainoa toivo, varoittaa YK:n ruokaohjelma.
Mies seisoo veneessä ja meloo joella.

Kuubassa pelastetaan rannikon ekosysteemejä ennallistamalla

Kuubassa kunnnostetaan kosteikkoja, mangroveja ja muita rannikkoalueita uusin opein. Tavoitteena on ehkäistä muun muassa eroosiota, tulvia ja suolaantumista – kaikki kasvavia uhkia etelän köyhissä saarivaltioissa.
Mies mikrofoni kädessä, taustalla Yhdysvaltain lippu.

Yhdysvallat jatkaa asekauppaa Jemenissä sotivan Arabiemiirikuntien kanssa – Riskinä osallisuus ihmisoikeusloukkauksiin, varoittaa järjestö

Yhdysvaltain presidentin Joe Bidenin hallinto jäädytti asekaupat Saudi-Arabian ja Arabiemiirikuntien kanssa tammikuussa. Ainakin kaupat Arabiemiirikuntien kanssa ovat nyt toteutumassa.
Mies suuren vesisäiliön vieressä.

Yksi ratkaisu vesipulaan: Meksikon pääkaupungissa asennetaan sadeveden keruujärjestelmiä

Mexico City on hyvää vauhtia matkalla tilanteeseen, jossa vettä ei riitä kaikille kaupungin 21 miljoonalle asukkaalle. Viime vuosina valtion tukiohjelman avulla on kuitenkin asennettu yli 20 000 sadeveden keräysjärjestelmää veden vähyydestä kärsiviin kaupunginosiin. Se lievittää paineita mutta ei ratkaise ongelmaa kokonaan.

Luetuimmat

Alakastisia ja entisiä maaorjia syrjitään koronakaranteenissakin – Pandemia on syventänyt eriarvoisuutta Nepalissa
Turkulainen Ali Reza Heidari sai Suomesta oleskeluluvan – Lähes 30 000 ihmistä vedonnut käännytystä vastaan
Akkuteollisuus ei pärjäisi ilman Kongon pahamaineisia kaivoksia – Koboltin eettisyyttä on vaikea varmistaa, sanoo kaivosalueella vieraillut suomalaistutkija
Sri Lankan uusvanha johto on luonut pelon ilmapiirin, jossa aktivistit joutuvat varomaan sanojaan ja syytteen voi saada pienestäkin kritiikistä – ”Tilanne on nyt pahempi kuin sodan aikana”
Intian ihmiskauppiaat toimittavat lapsityöläisiä korupajoihin ja tehtaisiin – Köyhyys saa perheet uskomaan huijarien lupauksiin
Länsimaisilta brändeiltä vaaditaan vastuunottoa koronan takia maksamatta jääneistä vaatetyöläisten palkoista – Erorahojen kustannukset olisivat vain 10 senttiä per t-paita
Amnesty: Koronapandemia on syventänyt eriarvoisuutta ja tarjonnut verukkeita polkea ihmisoikeuksia – ”Myös Suomessa korona on tehnyt rakenteellisen epätasa-arvon näkyväksi”
Alkuperäiskansat ovat parhaita metsänvartijoita, osoittaa tuore raportti – Latinalaisen Amerikan kollektiivisilla mailla metsä katoaa hitaammin kuin muualla
Satoja ihmisiä kadonnut Myanmarissa vallankaappauksen jälkeen – Perheet odottavat tietoa läheisistään ja pelkäävät pahinta
YK-raportti: Naisten kehollinen itsemääräämisoikeus ei toteudu – Miljoonat eivät saa päättää seksistä tai voi käyttää ehkäisyä