Uutiset Koronavirus

YK-raportti: Koronavirus voi lisätä lapsikuolleisuutta sadoilla tuhansilla – Pandemian vaikutukset lapsiin voivat olla tuhoisammat kuin itse virus

Lapsikuolleisuuden vähentämisessä viime vuosina saavutettu edistys voi tuhoutua koronaviruksen takia, varoittaa tuore raportti. Myös lasten oppiminen on vaarassa: puolet etäopetuksessa olevista lapsista ei voi käyttää tietokonetta.
Sateenkaarikuva ikkunassa ja tekstit "Everything is going to be allright", "Andra tutto bene" sekä "Tout ira bien".
Kyltti edinburghilaisen päiväkodin ikkunassa huhtikuussa. (Kuva: byronv2 / Flickr.com / CC BY-NC 2.0)

Koronaviruskriisi voi lisätä lapsikuolleisuutta tänä vuonna sadoilla tuhansilla. Vaikka viruksen ei ole todettu tarttuvan lapsiin erityisen herkästi, valtioiden koronatoimenpiteet sekä kriisin taloudelliset ja sosiaaliset seuraukset voivat olla lasten kannalta tuhoisammat kuin virus, selviää YK:n tuoreesta raportista (pdf).

Lapsikuolleisuus on viime vuosina vähentynyt, mutta koronavirus voi raportin mukaan kumota viimeisten 2–3 vuoden aikana saavutetun edistyksen.

”Maailma seuraa nyt henkeä pidätellen koronan tartunta- ja kuolleisuuslukuja. Lapsia koskevia lukuja tulisi seurata yhtä tarkasti”, sanoo Suomen Unicefin ohjelmajohtaja Inka Hetemäki tiedotteessa.

Raportin mukaan tänä vuonna äärimmäiseen köyhyyteen voi koronaviruksen aiheuttaman talouslaman vuoksi vajota 42–66 miljoonaa lasta lisää. Koulujen sulkemisen vuoksi lähes 370 miljoona lasta 143 maassa jää ilman päivittäistä kouluateriaa, mikä voi johtaa aliravitsemuksen kasvuun.

”Alentuneet tulot pakottavat tinkimään ruoasta ja terveydenhoidosta. Pahimmillaan kriisi katkaisee lapsen elämän kehityskaaren”, Hetemäki sanoo.

Maailman ruokaohjelma arvioi eilen, että koronaviruksen aiheuttaman ruokakriisin takia jopa 300 000 ihmistä voi kuolla kolmen kuukauden aikana päivittäin nälkään, ellei apua saada perille. Pandemia uhkaa lähes kaksinkertaistaa akuutista ruokapulasta kärsivien määrän.

YK:n raportissa suositellaan muun muassa lisäämään perheille sosiaalitukea, huomioimaan erityistoimilla haavoittuvat lapset sekä asettamaan lasten ja perheiden palvelut etusijalle, kun rajoituksia aletaan purkaa.

YK on huolissaan myös koronaviruksen vaikutuksista lasten oppimiseen. YK:n kasvatus-, tiede- ja kulttuurijärjestö Unescon eilen julkaisemien tilastojen mukaan noin puolet koronaviruksen takia koulusta pois olevista opiskelijoista, 826 miljoonaa, ei voi käyttää kotonaan tietokonetta.

43 prosentilla ei ole internet-yhteyttä kotonaan. 56 miljoonaa opiskelijaa puolestaan elää alueilla, joilla ei ole myöskään kännykkäverkkoa. Lisäksi monilta opettajilta puuttuu valmiudet digi- ja etäopetukseen.

”Jotta voidaan vähentää epätasa-arvoa, meidän on tuettava myös muita vaihtoehtoja, kuten yhteisöradion ja tv-lähetysten käyttöä”, sanoi Unescon pääjohtaja Audrey Azoulay tiedotteessa.

KoronavirusKoulutus kehitysmaissa koulutuslapsetruokaterveyslapsikuolleisuus Suomen UNICEF

Lue myös

Syyrian lippu kahden muun lipun välissä.

Luoteis-Syyriassa vahvistettu ensimmäinen koronavirustapaus – ”Koronavirus tulee leviämään pakolaisleireillä kulovalkean tavoin”

Luoteis-Syyriassa elää noin 4,2 miljoonaa ihmistä, joista monet pakolaisia. Jos virus leviää, esimerkiksi vanhuksilla ja kroonisia tauteja sairastavilla on vain pienet mahdollisuudet selvitä, varoittaa terveysjärjestö UOSSM.
Poika istuu kynä ja lehtiö kädessä pieni taskuradio korvallaan.

Koronavirus on vauhdittanut etäoppimista myös kehittyvissä maissa – Moni kuitenkin putosi kyydistä, eivätkä kaikki pääse enää takaisin

Noin 1,6 miljardia opiskelijaa ja koululaista joutui keväällä jäämään pois koulusta koronaviruksen takia. Esimerkiksi Kenia ja Uganda käärivät hihansa digi- ja etäopetuksen lisäämiseksi, mutta nyt pelkona on eriarvoisuuden kasvu. ”Jo valmiiksi jäljessä olevat jäävät vielä enemmän jälkeen”, sanoo Fingon asiantuntija Peter Njuguna.
Maskilla ja kypärällä suojautunut ihminen ruiskuttaa nestettä.

Raportti: Koronapandemian kaltaiset taudit yleistyvät, jos luonnon riistoon ei puututa

Zoonoosit eli eläinperäiset taudit tappavat vuosittain kaksi miljoonaa ihmistä. Syynä on muun muassa kestämätön luonnonvarojen käyttö, kertoo YK:n ympäristöohjelma. Se peräänkuuluttaa tieteenalojen välistä yhteistyötä tilanteen ratkaisemiseksi.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Myyntikoju ja ihmisiä kadun varrella.

Lähes kolmannes haitilaisista kärsii nälästä – Köyhyyden siemenet kylvettiin jo siirtomaa-aikoina, ja siksi maan kriisi on helppo unohtaa

Kroonisesta ruokapulasta kärsivään Haitiin on vaikea löytää avustusrahaa, sillä köyhyys ei ole mitään uutta tai dramaattista. ”Pelkkä epäonnistuneena oleminen ei ylitä uutiskynnystä”, toteaa Latinalaisen Amerikan historian ja tutkimuksen dosentti Pekka Valtonen.
Rivi pientaloja, joiden katolla on aurinkopaneelit

Aurinkoenergian käyttö lisääntyy Brasiliassa – Kymmeniä tuhansia uusia työpaikkoja koronasta huolimatta

Aurinkoenergian käyttö sähkövoiman lähteenä kasvaa Brasiliassa kovaa vauhtia. Samaan aikaan kun korona on lisännyt työttömyyttä muilla aloilla, aurinkoenergiahankkeet ovat synnyttäneet maahan tänä vuonna lähes 40 000 uutta työpaikkaa. Kasvun taustalla ovat pääosin yksityiset kuluttajat ja yritykset, sillä aurinkoenergia tulee monia muita energiamuotoja halvemmaksi.
Aasi ja kaksi lasta keräämässä vettä keltaisiin kanistereihin

Moni senegalilaistyttö lopettaa koulunkäynnin kuukautisten vuoksi – Ongelmina käymälätilojen ja veden puute

Yli puolet senegalilaisista koulutytöistä jää joskus pois koulusta kuukautisten vuoksi ja moni joutuu lopettamaan kokonaan. Senegalin kouluista vain yhdellä prosentilla on erilliset tyttöjen käymälät. Kuukautishygienian ylläpitoa hankaloittaa myös paheneva vesipula.
Mies halaa vanhassa metsässä valtavaa puuta

”Suhtaudumme puihin ja luontoon samoin kuin ihmisiin” – Uusi teknologia auttaa kenialaista alkuperäiskansaa maaoikeuksiensa puolustamisessa

Kenialaisia ogiekeja on yritetty useasti häätää asuinalueiltaan. Uuden, alkuperäiskansojen perimätietoa ja historiaa hyödyntävän 3D-mallinnustekniikan avulla ogiekit ja muut alkuperäiskansat voivat puolustaa maitaan ja suojella luontoa.

Tuoreimmat

Aurinkoenergian käyttö lisääntyy Brasiliassa – Kymmeniä tuhansia uusia työpaikkoja koronasta huolimatta
Moni senegalilaistyttö lopettaa koulunkäynnin kuukautisten vuoksi – Ongelmina käymälätilojen ja veden puute
”Suhtaudumme puihin ja luontoon samoin kuin ihmisiin” – Uusi teknologia auttaa kenialaista alkuperäiskansaa maaoikeuksiensa puolustamisessa
Avustusjärjestöt: Jemen ”hirvittävän katastrofin” partaalla – Uhkana kolera, korona, nälkä ja tulvat
Senegalissa on vain muutama naispuolinen startup-yrittäjä ja Siny Samba, 28, on yksi heistä
YK:n kestävän kehityksen raportti: Afrikan maat saavuttaneet ilmastotavoitteet parhaiten, Suomi ja muut länsimaat listan häntäpäässä
Lähes kolmannes haitilaisista kärsii nälästä – Köyhyyden siemenet kylvettiin jo siirtomaa-aikoina, ja siksi maan kriisi on helppo unohtaa
Puhetta ymmärtävä chatbotti yhdistää intialaiset pienviljelijät ja kuluttajat – Digitaalinen markkinapaikka korjaa pandemian aiheuttamia häiriöitä
Egypti ja Etiopia vesisodan kynnyksellä – Egyptiläiset pelkäävät, että Etiopian jättipato vie Niilin vedet
Tuore raportti: Työntekijöiden heikolla ravitsemuksella kova hinta bisnekselle – Yritykset menettävät vuosittain jopa 850 miljardia dollaria