YK-raportti kertoo sekä Israelin että Hamasin hirmuteoista – ”Ainoa konkreettinen seuraus on ollut valtavan kärsimyksen paheneminen” | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

YK-raportti kertoo sekä Israelin että Hamasin hirmuteoista – ”Ainoa konkreettinen seuraus on ollut valtavan kärsimyksen paheneminen”

YK:n tutkimuskomission raportit syyttävät sekä Israelia että Hamasia sotarikoksista ja rikoksista ihmisyyttä vastaan. Väkivallan kierre katkaistaan vain kunnioittamalla kansainvälistä oikeutta, se sanoo.

Nainen puolilähikuvassa puhujanpöntössä.

Tutkintakomission johtaja, YK:n entinen ihmisoikeusvaltuutettu, eteläafrikkalainen Navi Pillay. Arkistokuva. Kuva: Elise Carreau / Wayamo Foundation / CC BY-SA 2.0 DEED.

Sekä palestiinalaiset aseelliset ryhmittymät että Israel ovat syyllistyneet sotarikoksiin ja rikoksiin ihmisyyttä vastaan, summaa YK:n riippumaton tutkintakomissio.

Se julkaisi eilen kaksi raporttia ja niiden koosteen, joissa käsitellään Hamasin ja muiden palestiinalaisten aseellisten ryhmittymien hyökkäystä Israeliin lokakuussa 2023 sekä siitä seurannutta Israelin yhä jatkuvaa hyökkäystä Gazaan.

Israel pyrki estämään tutkinnan eikä päästänyt tutkijaryhmää maahan. Raportti perustuu muun muassa uhrien ja todistajien haastatteluihin, satelliittikuviin, oikeuslääketieteellisiin raportteihin ja muihin lähteisiin. Kummankin osapuolen rikoslista on pitkä.

”Kuukausien menetysten ja epätoivon, koston ja julmuuksien keskellä ainoa konkreettinen tulos on ollut sekä palestiinalaisten että israelilaisten siviilien valtavan kärsimyksen paheneminen. He kärsivät jälleen kerran eniten valtaapitävien päätöksistä”, raportissa todetaan.

Raportin mukaan Hamas, kuusi muuta palestiinalaista aseellista ryhmittymää sekä näitä auttaneet siviilit syyllistyivät lokakuun 7. päivän hyökkäyksessä muun muassa hyökkäyksiin siviileitä vastaan, murhiin tai tappoihin, kidutukseen, epäinhimilliseen tai julmaan kohteluun, omaisuuden tuhoamiseen ja panttivankien ottamiseen. Kaikki ovat sotarikoksia.

Myös rakettien summittainen ampuminen Israelin kaupunkeihin rikkoo kansainvälistä oikeutta.

Raportissa käsitellään myös järkytystä herättänyttä seksuaalista ja sukupuolittunutta väkivaltaa. Tutkintaa vaikeuttivat muun muassa Israelin toimet ja vaikeudet päästä todistajien luo, mutta raportin mukaan on perusteltua syitä uskoa, että hyökkääjät syyllistyivät seksuaaliseen väkivaltaan ja naisiin kohdistuvaan väkivaltaan. Todisteita löytyi esimerkiksi naisten ruumiiden häpäisemisestä. Tapaukset eivät olleet yksittäisiä, vaan todisteita löytyi useista paikoista. Tekijöistä tai mahdollisista määräysten antajista ei löydetty tietoa.

Israelin tekemiin sotarikoksiin kuuluvat muun muassa hyökkäykset siviileitä vastaan, murhat tai tapot, pakkosiirrot, kidutus, seksuaalinen väkivalta ja mielivaltaiset pidätykset. Valtava siviiliuhrien määrä ja siviilirakennusten tuhoutuminen ovat suora seuraus strategiasta, jonka tarkoituksena on aiheuttaa mahdollisimman paljon vahinkoa, raportissa todetaan.

Israel julkaisi evakuointimääräyksiä hyökkäyksen alkamisen alla, mutta komitean mukaan määräykset olivat ajoittain riittämättömiä, epäselviä ja ristiriitaisia eikä aikaa ollut riittävästi. Lisäksi Israel on hyökännyt evakuointireiteille ja turvalliseksi määriteltyihin paikkoihin.

Raportin mukaan Hamasin ja Israelin hyökkäyksiä ei pidä tarkastella ”eristyksissä”. Se vaatii Israelia lopettamaan Gazan sotilasoperaation ja saarron sekä siviileihin kohdistuvat hyökkäykset ja palestiinalaisia ryhmittymiä vapauttamaan panttivangit ja lopettamaan raketti-iskut Israeliin.

”On välttämätöntä, että kaikki rikoksiin syyllistyneet asetetaan vastuuseen. Ainoa tapa pysäyttää toistuva väkivallan kierre, kuten molempien osapuolten hyökkäykset ja kostoiskut, on varmistaa kansainvälisen oikeuden tiukka noudattaminen”, toteaa komitean puheenjohtaja, YK:n entinen ihmisoikeusvaltuutettu Navi Pillay tiedotteessa.

Israel on torjunut raportin löydökset. Sen mukaan kyse on ”systemaattisesta Israelin vastaisesta syrjinnästä”.

Raportti esitellään YK:n ihmisoikeusneuvostolle ensi viikolla. 

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia