YK pyytää lisää rahaa Ukrainan humanitaariseen apuun – Avun tarpeessa yli neljännes väestöstä | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

YK pyytää lisää rahaa Ukrainan humanitaariseen apuun – Avun tarpeessa yli neljännes väestöstä

Avustusjärjestöt ovat toimittaneet apua yli 11 miljoonalle ihmiselle, mutta talven lähestyessä yhä useampi tarvitsee apua.

Puu, jonka kuoressa sininen ja keltainen raita.

Avustustoimijat ovat toimittaneet apua yli 11 miljoonalle ihmiselle Ukrainassa. Kuva: Ben Sutherland / CC BY 2.0.

Ukrainan humanitaarinen tilanne on heikentynyt jälleen.

Ainakin 17,7 miljoonaa ihmistä, yli neljännes koko väestöstä, tarvitsee humanitaarista apua Venäjän helmikuussa aloittaman hyökkäyksen seurauksena. Määrä on noussut kahdella miljoonalla huhtikuuhun verrattuna, kertoi YK:n humanitaaristen asioiden koordinaatiotoimisto (OCHA) eilen.

YK päivitti eilen hätäapuvetoomustaan ja korotti rahoitustarvearvionsa 2,25 miljardista dollarista 4,3 miljardiin dollariin (4,2 miljardia euroa). Varoilla on tarkoitus toimittaa apua joulukuuhun asti. Viimeksi vetoomusta korotettiin huhtikuussa.

”Viimeisten viiden kuukauden aikana olemme nähneet, kuinka paikalliset, kansalliset ja kansainväliset humanitaariset toimijat ovat liittyneet toimiin lisätäkseen operaatioiden laajuutta ja tavoittavuutta ja toimittaakseen apua yli 11 miljoonalle ihmiselle. Todellisuus on, että enemmän ihmisiä tarvitsee tukea”, sanoi YK:n Ukrainan humanitaarinen koordinaattori Denise Brown tiedotteessa

Apua tarvitaan perusasioihin: konfliktialueella on pulaa ruuasta, vedestä, terveyspalveluista, koulutuksesta, suojasta ja muista peruspalveluista. Siviilirakennusten tuhoaminen on johtanut siihen, että sadat tuhannet ovat ilman kotia tai elinkeinoa. Monet joutuvat elämään vahingoittuneissa rakennuksissa. Tilanne on erityisen heikko Donbasin alueella.

Pelkona on, että tilanne voi pahentua talvella, sillä yhä useampi ihminen voi joutua pakenemaan alueilta, joilla ei ole saatavilla kaasua, polttoainetta tai sähköä, Brown varoitti.

Hän painotti, että avustustyöntekijöiden on myös päästävä läpi konfliktialueille. Se on ollut haastavaa konfliktin alkamisesta alkaen niillä alueilla, jotka eivät ole Ukrainan joukkojen hallussa.

YK:n tietojen mukaan konfliktissa on tähän mennessä kuollut 5 327 siviiliä ja haavoittunut 7 257. Todelliset luvut ovat luultavasti paljon korkeammat. 

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia