YK pyytää ennätyssummaa humanitaariseen apuun – jälleen kerran | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

YK pyytää ennätyssummaa humanitaariseen apuun – jälleen kerran

Humanitaariset kriisit ovat laajimpia sitten YK:n perustamisen, sanoo YK:n hätäapukoordinaattori Stephen O'Brien.

Etelä-Sudanin pakolaisia Ugandassa. (Kuva: EU/ECHO/Anouk Delafortrie / CC BY-ND 2.0)

YK pyytää jälleen ennätyssuurta summaa humanitaaristen kriisien uhrien auttamiseksi. Sen humanitaarisen avun koordinaatioyksikkö OCHA julkisti tällä viikolla kansainväliselle yhteisölle vetoomuksen, jossa pyydetään ensi vuodelle 22,2:ta miljardia dollaria, eli noin 20,6:ta miljardia euroa luonnonkatastrofien ja konfliktien uhrien auttamiseen.

"Miljoonien naisten, tyttöjen, poikien ja miesten henki on käsissämme. Vastaamalla anteliaasti tähän vetoomukseen, todistamme, ettemme petä heitä", vetosi YK:n hätäapukoordinaattori Stephen O'Brien tiedotustilaisuudessa.

Rahoilla on tarkoitus auttaa yhteensä 93:a miljoonaa ihmistä 33 maassa. Suurimpia kriisejä ovat Syyria, Jemen, Etelä-Sudan, Irak ja Nigeria, joissa kaikissa on taustalla konflikti.

YK:n hätäapuvetoomukset ovat viime vuosina kasvaneet kovaa vauhtia. Viime vuonna vetoomus oli 20,1 miljardia dollaria, mutta se on vuoden mittaan noussut 22,1:een. Vielä vuonna 2011 pyyntö oli 7,9 miljardia dollaria – nyt jo yksin Syyriaan tarvitaan enemmän.

O'Brienin mukaan humanitaaristen kriisien skaala onkin nyt suurin sitten YK:n perustamisen. Yhteensä apua tarvitsisi 128,6 miljoonaa ihmistä.

Ongelmana on, ettei vetoomuksia saada täytettyä: tämänvuotisestakin vetoomuksesta vasta 52 prosenttia on saatu kerättyä, O'Brien kertoi.

Artikkeli on osa maailma.netin vuosina 2015–2016 toteutettavaa Pitkäsoittoa kehityspolitiikasta -juttusarjaa. Hanke on rahoitettu ulkoministeriön viestintä- ja globaalikasvatustuella.

Lisää uusi kommentti