Uutiset Kehityspolitiikka

YK pyytää ennätyssummaa humanitaariseen apuun – jälleen kerran

Humanitaariset kriisit ovat laajimpia sitten YK:n perustamisen, sanoo YK:n hätäapukoordinaattori Stephen O'Brien.
Etelä-Sudanin pakolaisia Ugandassa. (Kuva: EU/ECHO/Anouk Delafortrie / CC BY-ND 2.0)

YK pyytää jälleen ennätyssuurta summaa humanitaaristen kriisien uhrien auttamiseksi. Sen humanitaarisen avun koordinaatioyksikkö OCHA julkisti tällä viikolla kansainväliselle yhteisölle vetoomuksen, jossa pyydetään ensi vuodelle 22,2:ta miljardia dollaria, eli noin 20,6:ta miljardia euroa luonnonkatastrofien ja konfliktien uhrien auttamiseen.

"Miljoonien naisten, tyttöjen, poikien ja miesten henki on käsissämme. Vastaamalla anteliaasti tähän vetoomukseen, todistamme, ettemme petä heitä", vetosi YK:n hätäapukoordinaattori Stephen O'Brien tiedotustilaisuudessa.

Rahoilla on tarkoitus auttaa yhteensä 93:a miljoonaa ihmistä 33 maassa. Suurimpia kriisejä ovat Syyria, Jemen, Etelä-Sudan, Irak ja Nigeria, joissa kaikissa on taustalla konflikti.

YK:n hätäapuvetoomukset ovat viime vuosina kasvaneet kovaa vauhtia. Viime vuonna vetoomus oli 20,1 miljardia dollaria, mutta se on vuoden mittaan noussut 22,1:een. Vielä vuonna 2011 pyyntö oli 7,9 miljardia dollaria – nyt jo yksin Syyriaan tarvitaan enemmän.

O'Brienin mukaan humanitaaristen kriisien skaala onkin nyt suurin sitten YK:n perustamisen. Yhteensä apua tarvitsisi 128,6 miljoonaa ihmistä.

Ongelmana on, ettei vetoomuksia saada täytettyä: tämänvuotisestakin vetoomuksesta vasta 52 prosenttia on saatu kerättyä, O'Brien kertoi.

Artikkeli on osa maailma.netin vuosina 2015–2016 toteutettavaa Pitkäsoittoa kehityspolitiikasta -juttusarjaa. Hanke on rahoitettu ulkoministeriön viestintä- ja globaalikasvatustuella.

Kehityspolitiikka katastrofiapukonfliktiYK

Lue myös

Dollareita seteleinä

Raportti: Julkisen sektorin yhteistyö yksityisen kanssa ei usein palvele köyhimpiä – päin vastoin

Lesothossa sairaalan rakentaminen yksityisen ja julkisen sektorin yhteistyönä johti valtaviin julkisen sektorin kuluihin. Tuoreen järjestöraportin mukaan näin käy myös monessa muussa tapauksessa.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Fight racism -kyltti rakennuksen edustalla

Podcast: Rasistinen nimittely vahingoittaa mielenterveyttä – ”Kuulemme sitä niin paljon, että luulemme sen olevan normaalia”, sanoo Fiona Musangamfura

63 prosenttia Suomen tummaihoisista on kokenut rasistista syrjintää. Se on tuttua Fiona Musangamfuralle, joka vei nimittelyn lopulta oikeuteen. Maahanmuuttajien terveysongelmista väitelleen Shadia Raskin mukaan terveyspalveluissa ei vielä ymmärretä syrjinnän terveysvaikutuksia. Kuuntele podcast!
Koululaisia pulpettien ääressä

Koronavirus on sulkenut suurimman osan maailman kouluista – Valmiiksi vaikeassa asemassa oleva kärsivät eniten

Koulujen sulkeminen vaikuttaa lähes 1,7 miljardin koululaiseen ja opiskelijaan. Koulutuksen lisäksi moni menettää myös kouluateriat.
Sininen muovipallo, jossa punaisia piikkejä

Koronavirus koettelee demokratiaa

Demokratian taantuminen vakiintuneissakin demokratioissa on ollut trendinä jo pidempään, ja koronaviruksen kaltainen kriisi voi osaltaan vauhdittaa kehitystä, kirjoittavat demokratiajärjestö Demon asiantuntijat Anna Juhola ja Jussi Kanner.
Temppelin raunioituneita pylväitä

Tutkimus: Demokratiaa ei juuri käsitellä Euroopan opettajakoulutuksessa – Syynä on se, ettei demokratia ole aiemmin ollut uhattuna, sanoo lehtori Matti Rautiainen

Demokratiakasvatusta on kehitetty Suomessa jonkin verran 2010-luvulla, mutta aihe näkyy edelleen melko vähän opettajakoulutuksen sisällössä ja opetussuunnitelmassa. Sama tilanne on monissa muissa maissa.
Vesihana ulkona

Käsienpesu on tehokas tapa ehkäistä koronaa, mutta monille se ei ole mahdollista – Pakolaisapu aloitti hygieniakoulutukset Ugandan pakolaisasutusalueilla

Saippua on monilla kehittyvillä alueilla luksusta. YK:n asiantuntijat muistuttavat vesipalvelujen tärkeydestä koronapandemian taltuttamiseksi.

Tuoreimmat