YK panisi Suomen kouluihin romaniasiantuntijoita | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

YK panisi Suomen kouluihin romaniasiantuntijoita

YK:n lapsen oikeuksien komitea on huolissaan haavoittuvassa asemassa olevien lasten asemasta Suomessa.

YK:n lapsen oikeuksien komitea on huolissaan haavoittuvassa asemassa olevien lasten asemasta Suomessa. Se suosittelee, että opettajien tietoisuutta erilaisista kulttuureista lisättäisiin ja kouluihin pantaisiin romaniammattilaisia.

Komitea julkaisi 20.6. loppupäätelmänsä, joka käsittelee Suomen antamaa määräaikaisraporttia lapsen oikeuksien yleissopimuksen toteutumisesta.

Suomi saa päätelmässä kiitosta esimerkiksi yhdenvertaisuuslain uudistuksesta ja lapsiin kohdistuvan kuritusväkivallan vähentämiseen tähtäävästä toimintaohjelmasta.

Lapsen oikeuksien komitea on kuitenkin huolissaan esimerkiksi siitä, saavatko romani- ja saamelaislapset terveyspalveluja omalla kielellään. Komitea kaipaa myös lisätietoja haavoittuviin ryhmiin kuuluvien lasten, kuten köyhien, vammaisten, sijaishuollossa olevien sekä maahanmuuttajalasten ja muiden vähemmistöihin kuuluvien lasten elinolosuhteista.

Lisäksi huolta herättävät Suomen pitkät huoltajuusriidat, mielenterveyspalveluiden riittämättömyys ja laitoksiin sijoitettavien lasten määrän kasvu.

Komitean mukaan Suomen tulisi esimerkiksi lisätä lasten tietoisuutta erilaisista valitusmenettelyistä, suunnata kunnille enemmän varoja lasten oikeuksien sopimuksen toimeenpanemiseksi sekä ottaa lapsen edun periaate mukaan kaikkeen lainsäädäntöön.

YK:n lapsen oikeuksien sopimus on kaikkia alle 18-vuotiaita koskeva yleissopimus. Se astui voimaan Suomessa vuonna 1991.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia