Uutiset Kehityspolitiikka

YK nosti arviotaan avuntarvitsijoiden määrästä – rahaa kasassa vasta neljännes tarvitusta

Muun muassa Ecuadorin maanjäristyksen vuoksi kuilu kysynnän ja tarjonnan välillä kasvaa yhä.
Ecuadoria ravisutti maanjäristys huhtikuussa 2016. (Kuva: European Union/ECHO/J. Lance / CC BY-NC-ND 2.0)

YK pyytää jälleen humanitaarista apua varten ennätyssuurta summaa. Rahaa tarvitaan tälle vuodelle yhteensä 21,6 miljardia dollaria, eli noin 19,5 miljardia euroa, YK:n humanitaarisen avun järjestön OCHA:n tuoreessa vetoomuksessa kerrotaan. Pyyntö on runsaat miljardi euroa enemmän kuin joulukuussa 2015.

Syinä avuntarpeen kasvuun ovat esimerkiksi Fidžille iskenyt sykloni, Ecuadorin maanjäristys sekä El Niñon pahenevat vaikutukset. OCHA:n mukaan tänä vuonna tarkoituksena on jakaa apua yhteensä 95,4 miljoonalle ihmiselle 40 maassa.

"Alirahoitus vaarantaa konflikteista ja katastrofeista kärsivien ihmisten hengen. --- Tätä kirjoittaessani kuulen, että Irakissa suljetaan terveyspalveluita kansainvälisen rahoituksen ehtyessä, eikä uutta vain tule", kertoi YK:n humanitaarisen avun koordinaattori Stephen O'Brien vetoomuksen esipuheessa.

YK:n jäsenmaat vastaavat vuosittain julkaistavaan hätäapuvetoomukseen lahjoittamalla sen kattamiseksi rahaa. Tähän mennessä avunantajat ovat lahjoittaneet vuoden 2016 vetoomukseen 5,5 miljardia dollaria, eli noin 5 miljardia euroa. Vaikka summa on suurempi kuin koskaan vuoden puoliväliin mennessä on onnistuttu keräämään, vetoomus on vasta 25-prosenttisesti rahoitettu. Esimerkiksi Zimbabwen vetoomuksesta vasta 9 prosenttia on kasassa, Keski-Afrikan tasavallan vetoomuksesta 14 prosenttia.

Tilanne on ollut samantyyppinen jo vuosia: vaikka avunantajamaat ovat viime vuosina lisänneet rahoitusta, avun tarve kasvaa nopeammin. Tilanne tunnustettiin viime kuussa Istanbulissa järjestetyssä maailman humanitaarisen avun kokouksessa, jossa avunantajat lupasivat lisätä apua ja järjestöt käyttää sitä läpinäkyvämmin.

Kokousta kritisoitiin jo ennakkoon tehottomaksi, ja tällä viikolla YK:n talous- ja sosiaalineuvoston kokouksessa muistutettiinkin avunantajia lupausten täyttämisestä.

"Myöhästymiselle ei ole sijaa: jokaisella päivällä ja viikolla on merkitystä. Konferenssin jälkeisenä viitenä viikkona tuhansia on kuollut konflikteissa, kymmeniä tuhansia on paennut kodeistaan ja tuhannet viljelijät ja paimentolaiset ovat luopuneet toivosta elättää itsensä maalla, jonka kuivuus, tulvat tai ilmastonmuutokseen liittyvä merenpinnan nousu ovat tuhonneet", sanoi YK:n alipääsihteeri Jan Eliasson.

Artikkeli on osa maailma.netin vuosina 2015–2016 toteutettavaa Pitkäsoittoa kehityspolitiikasta -juttusarjaa. Hanke on rahoitettu ulkoministeriön viestintä- ja globaalikasvatustuella.

Kehityspolitiikka avustustyökatastrofiapuYK

Lue myös

Dollareita seteleinä

Raportti: Julkisen sektorin yhteistyö yksityisen kanssa ei usein palvele köyhimpiä – päin vastoin

Lesothossa sairaalan rakentaminen yksityisen ja julkisen sektorin yhteistyönä johti valtaviin julkisen sektorin kuluihin. Tuoreen järjestöraportin mukaan näin käy myös monessa muussa tapauksessa.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Fight racism -kyltti rakennuksen edustalla

Podcast: Rasistinen nimittely vahingoittaa mielenterveyttä – ”Kuulemme sitä niin paljon, että luulemme sen olevan normaalia”, sanoo Fiona Musangamfura

63 prosenttia Suomen tummaihoisista on kokenut rasistista syrjintää. Se on tuttua Fiona Musangamfuralle, joka vei nimittelyn lopulta oikeuteen. Maahanmuuttajien terveysongelmista väitelleen Shadia Raskin mukaan terveyspalveluissa ei vielä ymmärretä syrjinnän terveysvaikutuksia. Kuuntele podcast!
Koululaisia pulpettien ääressä

Koronavirus on sulkenut suurimman osan maailman kouluista – Valmiiksi vaikeassa asemassa oleva kärsivät eniten

Koulujen sulkeminen vaikuttaa lähes 1,7 miljardin koululaiseen ja opiskelijaan. Koulutuksen lisäksi moni menettää myös kouluateriat.
Sininen muovipallo, jossa punaisia piikkejä

Koronavirus koettelee demokratiaa

Demokratian taantuminen vakiintuneissakin demokratioissa on ollut trendinä jo pidempään, ja koronaviruksen kaltainen kriisi voi osaltaan vauhdittaa kehitystä, kirjoittavat demokratiajärjestö Demon asiantuntijat Anna Juhola ja Jussi Kanner.
Temppelin raunioituneita pylväitä

Tutkimus: Demokratiaa ei juuri käsitellä Euroopan opettajakoulutuksessa – Syynä on se, ettei demokratia ole aiemmin ollut uhattuna, sanoo lehtori Matti Rautiainen

Demokratiakasvatusta on kehitetty Suomessa jonkin verran 2010-luvulla, mutta aihe näkyy edelleen melko vähän opettajakoulutuksen sisällössä ja opetussuunnitelmassa. Sama tilanne on monissa muissa maissa.
Vesihana ulkona

Käsienpesu on tehokas tapa ehkäistä koronaa, mutta monille se ei ole mahdollista – Pakolaisapu aloitti hygieniakoulutukset Ugandan pakolaisasutusalueilla

Saippua on monilla kehittyvillä alueilla luksusta. YK:n asiantuntijat muistuttavat vesipalvelujen tärkeydestä koronapandemian taltuttamiseksi.

Tuoreimmat