Uutiset Koronavirus

YK: Maailman kehitys voi tänä vuonna kääntyä taaksepäin ensimmäistä kertaa vuosikymmeniin – Koulutus on 1980-luvun tasolla

Koulutusta, elinajanodotetta ja tulotasoa mittaava inhimillisen kehityksen indeksi voi tänä vuonna laskea ensimmäistä kertaa sitten vuoden 1990, varoittaa YK:n kehitysohjelma. Esimerkiksi nettikuilun sulkeminen koulutuksen parantamiseksi maksaisi kuitenkin vain prosentin verran koronaelvytyspaketeista.
Lapsen kädet tietokoneen näppäimistöllä.
Monet lapset ovat siirtyneet etäopetukseen koronaviruksen vuoksi, mutta monille se ei ole mahdollista. Siksi koulutustaso on pudonnut 1980-luvulle, kertoo UNDP. (Kuva: Nenad Stojkovic / CC BY 2.0)

Inhimillinen kehitys voi koronaviruspandemian vuoksi laskea tänä vuonna ensimmäistä kertaa sen jälkeen, kun käsite kehitettiin vuonna 1990, varoittaa YK:n kehitysohjelma (UNDP) tuoreessa raportissaan.

Esimerkiksi finanssikriisi kyllä vaikutti inhimilliseen kehitykseen, mutta kaiken kaikkiaan kehitys on tähän asti edistynyt vuosittain, sanoo UNDP:n johtaja Achim Steiner tiedotteessa.

”Covid-19 – iskiessään niin terveyteen, koulutukseen kuin ihmisten tuloihin – saattaa muuttaa tätä trendiä.”

Inhimillisen kehityksen indeksi luotiin mittaamaan maiden kehitystasoa muullakin perusteella kuin vain taloudellisesti. Se mittaa muun muassa keskimääräistä koulutusvuosien määrää, elinajanodotetta ja bruttokansantuloa henkeä kohti.

Koronavirus on tähän mennessä vienyt yli 300 000 ihmisen hengen, ja tulot henkeä kohti laskevat tänä vuonna ennusteiden mukaan neljä prosenttia globaalisti.

Koulutuksen ulkopuolelle on jäänyt 60 prosenttia lapsista, mikäli suhteutetaan alaikäisten lasten osuus niihin, joilla ei ole käytössään internetyhteyttä. Tällä tasolla ei ole oltu sitten vuoden 1980. Lisäksi on huomioitava koronaviruksen vaikutukset esimerkiksi sukupuolten tasa-arvoon ja lisääntymisterveyteen, UNDP sanoo.

UNDP:n ennusteen mukaan inhimillinen kehitys laskee kaikilla maantieteellisillä alueilla, mutta erityisen paljon kehittyvissä maissa, joissa on vähemmän valmiuksia selviytyä pandemian vaikutuksista. Matalan inhimillisen kehityksen maissa peräti 86 prosenttia ala-asteen oppilaista on koulun ulkopuolella.

Myös aiemmat ennusteet koronaviruksen vaikutuksista kehittyviin maihin ovat synkkiä. Maailman ruokaohjelma on arvioinut, että koronavirus voi altistaa 10 miljoonaa lasta lisää niin sanotulle virheravitsemukselle. YK-yliopisto on ennustanut, että köyhien määrä voi kasvaa jopa 580 miljoonalla. Koronaviruksen ja siihen liittyvien rajoitustoimien uskotaan myös lisäävän lapsikuolleisuutta, vaikeuttavan muiden tautien vastaista taistelua sekä lisäävän perheväkivaltaa.

UNDP:n raportissa ehdotetaan tilanteen parantamiseksi muun muassa terveysjärjestelmän suojaamista, sosiaaliturvan lisäämistä ja työpaikkojen suojelua. Esimerkiksi koulutustilannetta voisi parantaa nettiyhteyksiä parantamalla.

”Matalan tulotason ja keskitulotason maiden internetkuilun sulkeminen maksaisi arviolta vain prosentin elvytyspaketeista, joihin maailma on tähän mennessä sitoutunut”, raportissa muistutetaan.

Koronavirus kehityseriarvoisuuskestävän kehityksen tavoitteetköyhyysterveyssairaus/lääkintä

Lue myös

Nainen puolilähikuvassa rakennusten keskellä

Parempaa tulevaisuutta on vaikea edistää, jos seuraavasta päivästäkin on vaikea selviytyä

Monet kehityshankkeet ovat kovilla koronapandemian takia. Nepalin Rautahatin ja Ramechhapin piirikunnissa edistettiin menestyksekkäästi naisten pienviljelyhanketta, mutta luonnonkatastrofit ja korona tulivat väliin. Alueella vieraillut Siemenpuu-säätiön koordinaattori Kari Bottas analysoi tilanteen syitä ja seurauksia.
Kaksi naista pyöräilee.

Väkivalta lisääntyi Sri Lankassa koronasulun aikana – ”Pahinta on miehillä, sillä miesten odotetaan olevan vahvoja”

Koronasulku on lisännyt Sri Lankassa poliisiväkivalta, joka kohdistuu usein miehiin. ”Naiset ja lapset toki kokevat eniten sukupuoleen perustuvaa väkivaltaa, mutta on tärkeää myös huomioida useimmiten ylenkatsottu miesten kokema väkivalta”, sanoo seksuaali- ja lisääntymisterveyskoordinaattori Shelani Palihawadana.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

mies puolilähikuvassa puutarhakeinussa.

Eläkkeelle jäävä avustustyön veteraani Kalle Löövi on huolissaan avun politisoitumisesta – ”Retoriikka on menossa todella huonoon suuntaan”

Lähes 50 vuotta erilaisissa Punaisen Ristin tehtävissä toiminut kansainvälisen avun johtaja Kalle Löövi on nähnyt humanitaarisen avun sektorin ammattimaistumisen ja tehostumisen. Hänen mukaansa juuri nyt on tehtävä työtä sen eteen, että apu säilyy yhä puolueettomana eikä sitä hyödynnetä propagandavälineenä.
YK:n humanitaarisen avun koordinaattori Mark Lowcock

Jemen taas lähellä nälänhätää, varoittaa YK – ”Valitettavasti ne, jotka voisivat auttaa, pääosin valitsevat olla tekemättä niin”

Monet avunantajamaat eivät ole toteuttaneet lupauksiaan toimittaa Jemeniin lisää apua, ja samaan aikaan konfliktin osapuolet eivät päästä apua perille. Noin yhdeksän miljoonan ihmisen apua on jo jouduttu leikkaamaan.
Keltainen mielenosoituskyltti, jossa lukee I welcome refugees, il faut protéger les réfugiées

Järjestöt vaativat Suomea ottamaan lisää vastuuta Morian turvapaikanhakijoista

Suomi on ilmoittanut ottavansa vastaan tulipalon tuhoamasta Kreikan Moriasta 11 ilman huoltajaa olevaa alaikäistä turvapaikanhakijaa, mutta määrä sisältyy jo keväällä tehtyyn päätökseen. Nyt tarvitaan lisää tekoja, vaaditaan järjestöjen kannanotossa.
YK:n ydinaseet kieltävä sopimus kirjoituspöydällä

Ulkoministeri sanoi sen minkä voi, mutta vesittikö se rauhanliikkeen tavoitteet?

Niin vihreät, sdp kuin vasemmistoliittokin kannattivat muutama vuosi sitten liittymistä ydinaseet kieltävään sopimukseen. Sitten puolueet pääsivät hallitukseen ja tavoite ajettiin kauas horisonttiin. Rauhanliikkeen pitää vaatia päättäjiltä sanoja ja vahtia tekoja, kirjoitttaa rauhanjärjestö Sadankomitean hallitukseen kuuluva Jarmo Pykälä.
Hengityssuojaimella suojautunut nainen ompelukoneen ääressä.

”25 vuotta taaksepäin 25 viikossa” – Korona on pysäyttänyt edistyksen monissa kehitystavoitteissa, kertoo Gates-säätiön raportti

Maailman pitäisi poistaa äärimmäinen köyhyys vuoteen 2030 mennessä, mutta sen sijaan se on koronapandemian seurauksena kasvanut jo seitsemän prosenttia.