Uutiset Muovijäte

YK listaa keinoja muovijätteen kitkemiseksi – ”muovi ei ole ongelma, vaan se, mitä sillä teemme”

Muovin kieltäminen ja muovivero saattavat olla parhaita keinoja päästä eroon muovisaasteesta, arvioi YK:n ympäristöohjelma tuoreessa raportissaan.
Muovijätettä rannalla
Maailma on tuottanut noin 9 miljardia tonnia muovia. Suuri osa lojuu ympäristössä. (Kuva: Bo Eide / CC0 1.0)

Maailman maat käyvät yhä enemmän ja yhä monipuolisemmin keinoin muovijätettä vastaan, selviää YK:n ympäristöohjelman tänään ilmestyneestä raportista.

Raportissa käydään läpi yli 60 esimerkkiä siitä, miten muovijätettä on pystytty vähentämään eri maissa. Sen pohjalta on laadittu kymmenen suositusta, joiden avulla muovin aiheuttamia ongelmia pystytään vähentämään. Kyseessä on järjestön mukaan ensimmäinen kokonaisvaltainen arvio ”muovin tilasta”.

”Arvio osoittaa, että toimet voivat olla kivuttomia ja kannattavia. Ihmisten ja planeetan kannalta saavutetaan suuria hyötyä, jotka auttavat vähentämään saastumiseen liittyviä kustannuksia. Muovi ei ole ongelma. Vaan se, mitä teemme sillä”, toteaa YK:n ympäristöohjelman johtaja Erik Solheim.

Raportin mukaan etenkin hallitusten asettamat muovikiellot sekä muoviverot ovat olleet tehokkaita tapoja rajoittaa muovinkäyttöä. Kovin varmoja johtopäätöksiä ei kuitenkaan voida tehdä, sillä 50 prosentissa tapauksista tietoa ei ole riittävästi. 30 prosentissa tapauksista muovinkäyttö on kuitenkin vähentynyt radikaalisti, se kertoo.

Useampi Afrikan maa on kieltänyt muovipussit. Esimerkiksi Keniassa kielto tuli voimaan viime vuonna.

Raportissa suositellaan myös jätehuollon parantamista, ympäristöystävällisempien vaihtoehtojen edistämistä, kuluttajien valistamista sekä muovinkäytön vapaaehtoista vähentämistä.

Yli puolet maailman jätteestä on muovia. Raportin mukaan maailmassa on tuotettu yhteensä noin yhdeksän miljardia tonnia muovia. Vain yhdeksän prosenttia siitä on kierrätetty.
Vuoteen 2050 mennessä muovia voi olla jo 12 miljardia tonnia ja se voi viedä 20 prosenttia öljynkulutuksesta.

Muovijäte ympäristösaastuminen

Lue myös

Delfiini muovipussi evässään

Panama kielsi muovipussit ensimmäisenä maana Keski-Amerikassa – Taustalla huoli merten saastumisesta

Kaupat eivät saa tehdä muovipussikiellolla voittoa, vaan niiden on tarjottava asiakkaille kestokasseja sisäänostohintaan. Lain rikkomisesta saadut sakot Panama käyttää kierrätysjärjestelmän kehittämiseen ja tutkimukseen.
Laiva vetää San Franciscon edustalla muovijätteen keräyspuomia

Merten muovijätteen siivousjärjestelmä lähti liikkeelle – ”valtavan Pac-Manin” uskotaan puolittavan Tyynenmeren jätelautan

Hollantilaisen Boyan Slatin kehittämä muovijätteen keräyspuomi on viimein valmis koekäyttöön. Toimiessaan se voisi ratkaista merten muovijäteongelman, mutta sen toimivuudesta on esitetty myös epäilyjä.
Muovinriekale puun oksaan kietoutuneena

Tuore tutkimus: Muovi luultua vaarallisempaa – päästää ilmakehään kasvihuonekaasuja

Tuoreen tutkimuksen mukaan muovi on vieläkin suurempi ympäristöuhka kuin mitä tähän asti on uskottu. Se ei päästä ympäristöön pelkästään haitallisia kemikaaleja, vaan tuottaa myös kasvihuonekaasuja ja edistää siten ilmastonmuutosta.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Suldaan Said Ahmed istuu kahvilan pöydän ääressä

”Kun onnistuu, on suomalainen, jos epäonnistuu, nähdään maahanmuuttajana” – Miltä suomalainen media näyttää maahanmuuttajan silmin?

Suomalaisista perheistä tai elämäntavasta kertovissa jutuissa haastateltavat ovat lähes aina valkoisia, helsinkiläinen Suldaan Said Ahmed sanoo. Medialla on valtaa sen määrittelyssä, ketkä ovat ”meikäläisiä” ja ketkä jätetään ulkopuolelle.
Hiroshiman atomipommista selvinnyt rakennuksen raunio ja muistomerkki

Hiroshima, Suomi ja ydinaseriisunta

Suomen käyttäytyminen ydinaseriisuntakysymyksissä on ollut lähes identtistä ydinasevaltioiden ja Nato-maiden kanssa. Viimeisenä naulana aktiivisen ydinaseriisunnan edistämispolitiikan arkkuun on ollut Suomen kieltäytyminen allekirjoittamasta ydinaseet kieltävää sopimusta, kritisoi Rauhanpuolustajien toiminnanjohtaja Teemu Matinpuro.
Joukko ihmisiä kävelee käytävällä

Jemenin hätäapuohjelmia uhkaa sulkeminen, sillä avunantajat eivät ole täyttäneet lupauksiaan – ”Kun rahaa ei tule, ihmiset kuolevat”

Avunantajamaat lupasivat Jemenille helmikuussa 2,6 miljardia dollaria apua. YK:n mukaan alle puolet tästä summasta on maksettu mikä tarkoittaa, että lähikuukausina joudutaan sulkemaan valtava määrä avustusohjelmia.
Pakolaisleirin rakennuksia

Etnisiä puhdistuksia kaksi vuotta sitten paenneita rohingyoja saatetaan alkaa palauttaa Bangladeshista Myanmariin

Järjestöt ovat huolissaan Myanmarin ja Bangladeshin hallituksen suunnitelmasta ryhtyä palauttamaan Bangladeshiin paenneita rohingyavähemmistön edustajia Myanmariin. Olosuhteet eivät ole kunnossa, sillä maa ei vieläkään ole lopettanut rohingyojen vainoamista, sanoo Human Rights Watch.

Luetuimmat

Akkuteollisuus ei pärjäisi ilman Kongon pahamaineisia kaivoksia – Koboltin eettisyyttä on vaikea varmistaa, sanoo kaivosalueella vieraillut suomalaistutkija
Selvitys: Naisyrittäjien tukeminen voisi tuoda maailmantalouteen biljoonia dollareita – Vain neljässä maassa uusia naisyrittäjiä on enemmän kuin miehiä
Raportti: Jos 10–30 prosenttia fossiilisten polttoaineiden tuista suunnattaisiin uusiutuville, se riittäisi käynnistämään puhtaan energian vallankumouksen
Ilmastonmuutos huolettaa Grönlannissa – Ensimmäisen kansallisen tason kyselyn mukaan suurin osa on jo kokenut vaikutukset henkilökohtaisesti
Uusi arvio vesipulasta: Neljännes maailman väestöstä elää äärimmäisen korkean vesistressin alueilla – ”Suurin kriisi, josta kukaan ei puhu”
YK:n vaikuttavuussijoittamisen ohjelma siirtyy Helsinkiin – Tavoitteena kestävän kehityksen vauhdittaminen yksityisellä rahalla
Iran langetti naisaktivisteille vuosikymmenien vankeustuomion huntupakon rikkomisesta
Panama kielsi muovipussit ensimmäisenä maana Keski-Amerikassa – Taustalla huoli merten saastumisesta
Kuumuus tappaa karjaa Keniassa – Monilla alueilla kriittinen 1,5 asteen raja on jo ylitetty
Ihmiskauppa rehottaa Pohjois-Amerikassa – Riskiryhmää etenkin alkuperäiskansojen naiset