Uutiset Muovijäte

YK listaa keinoja muovijätteen kitkemiseksi – ”muovi ei ole ongelma, vaan se, mitä sillä teemme”

Muovin kieltäminen ja muovivero saattavat olla parhaita keinoja päästä eroon muovisaasteesta, arvioi YK:n ympäristöohjelma tuoreessa raportissaan.
Muovijätettä rannalla
Maailma on tuottanut noin 9 miljardia tonnia muovia. Suuri osa lojuu ympäristössä. (Kuva: Bo Eide / CC0 1.0)

Maailman maat käyvät yhä enemmän ja yhä monipuolisemmin keinoin muovijätettä vastaan, selviää YK:n ympäristöohjelman tänään ilmestyneestä raportista.

Raportissa käydään läpi yli 60 esimerkkiä siitä, miten muovijätettä on pystytty vähentämään eri maissa. Sen pohjalta on laadittu kymmenen suositusta, joiden avulla muovin aiheuttamia ongelmia pystytään vähentämään. Kyseessä on järjestön mukaan ensimmäinen kokonaisvaltainen arvio ”muovin tilasta”.

”Arvio osoittaa, että toimet voivat olla kivuttomia ja kannattavia. Ihmisten ja planeetan kannalta saavutetaan suuria hyötyä, jotka auttavat vähentämään saastumiseen liittyviä kustannuksia. Muovi ei ole ongelma. Vaan se, mitä teemme sillä”, toteaa YK:n ympäristöohjelman johtaja Erik Solheim.

Raportin mukaan etenkin hallitusten asettamat muovikiellot sekä muoviverot ovat olleet tehokkaita tapoja rajoittaa muovinkäyttöä. Kovin varmoja johtopäätöksiä ei kuitenkaan voida tehdä, sillä 50 prosentissa tapauksista tietoa ei ole riittävästi. 30 prosentissa tapauksista muovinkäyttö on kuitenkin vähentynyt radikaalisti, se kertoo.

Useampi Afrikan maa on kieltänyt muovipussit. Esimerkiksi Keniassa kielto tuli voimaan viime vuonna.

Raportissa suositellaan myös jätehuollon parantamista, ympäristöystävällisempien vaihtoehtojen edistämistä, kuluttajien valistamista sekä muovinkäytön vapaaehtoista vähentämistä.

Yli puolet maailman jätteestä on muovia. Raportin mukaan maailmassa on tuotettu yhteensä noin yhdeksän miljardia tonnia muovia. Vain yhdeksän prosenttia siitä on kierrätetty.
Vuoteen 2050 mennessä muovia voi olla jo 12 miljardia tonnia ja se voi viedä 20 prosenttia öljynkulutuksesta.

Muovijäte ympäristösaastuminen

Lue myös

Delfiini muovipussi evässään

Panama kielsi muovipussit ensimmäisenä maana Keski-Amerikassa – Taustalla huoli merten saastumisesta

Kaupat eivät saa tehdä muovipussikiellolla voittoa, vaan niiden on tarjottava asiakkaille kestokasseja sisäänostohintaan. Lain rikkomisesta saadut sakot Panama käyttää kierrätysjärjestelmän kehittämiseen ja tutkimukseen.
Laiva vetää San Franciscon edustalla muovijätteen keräyspuomia

Merten muovijätteen siivousjärjestelmä lähti liikkeelle – ”valtavan Pac-Manin” uskotaan puolittavan Tyynenmeren jätelautan

Hollantilaisen Boyan Slatin kehittämä muovijätteen keräyspuomi on viimein valmis koekäyttöön. Toimiessaan se voisi ratkaista merten muovijäteongelman, mutta sen toimivuudesta on esitetty myös epäilyjä.
Muovinriekale puun oksaan kietoutuneena

Tuore tutkimus: Muovi luultua vaarallisempaa – päästää ilmakehään kasvihuonekaasuja

Tuoreen tutkimuksen mukaan muovi on vieläkin suurempi ympäristöuhka kuin mitä tähän asti on uskottu. Se ei päästä ympäristöön pelkästään haitallisia kemikaaleja, vaan tuottaa myös kasvihuonekaasuja ja edistää siten ilmastonmuutosta.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Nainen ja mies käsissään iso tekstiilityö ja takanaan maalauksia

Kholod Hawashin päälle heitettiin happoa, Saddam Jumailya kohti ammuttiin – Suomalainen residenssiohjelma auttaa vainottuja taiteilijoita

Suomessa toimii residenssiohjelma, joka auttaa taiteilijoita pääsemään turvaan vallanpitäjien ja ääriryhmien vainoa. Tarve on kova, sillä etenkään vaarassa oleville kuvataiteilijoille ei ole maailmalla tarjolla tukea.
Punapaitainen nainen

Cinemaissí-elokuvafestareilla nostetaan tänä vuonna esiin hiljaisen enemmistön ja marginaaliin jäävien ääniä

Tällä viikolla järjestettävällä Latinalaisen Amerikan elokuvafestivaalilla nähdään muun muassa alkuperäiskansojen ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksia käsitteleviä elokuvia. Festivaaleilla vierailee brasilialaisohjaaja Tai Linhares.
Ihmisiä istumassa ja pitelemässä kurdilippuja

Väkivalta vaikeuttaa avustustyötä Koillis-Syyriassa – Kirkon Ulkomaanapu aloitti hätäapukeräyksen siviilien tukemiseksi

Lääkärit ilman rajoja ja Mercy Corps ovat keskeyttäneet toimintansa Koillis-Syyriassa, jonne Turkki hyökkäsi viime viikolla. Myös YK ja muut avustusjärjestöt varoittavat sotatoimien vaikutuksista avustustyöhön.
Nainen istuu tuolilla selin kameraan

Ihmiskauppiaat rekrytoivat kenialaisnaisia Saudi-Arabiaan – Mary Njambi pääsi kotiin vain itsemurhalla uhkailemalla

Kenia kielsi vuonna 2014 lähtemisen työn perässä Lähi-itään mutta kumosi kiellon muutamaa vuotta myöhemmin. Nyt noin 130 000 kenialaista on kotiapulaisena Persianlahden valtioissa. Moni joutuu kokemaan fyysistä ja seksuaalista väkivaltaa.

Tuoreimmat

Cinemaissí-elokuvafestareilla nostetaan tänä vuonna esiin hiljaisen enemmistön ja marginaaliin jäävien ääniä
Kholod Hawashin päälle heitettiin happoa, Saddam Jumailya kohti ammuttiin – Suomalainen residenssiohjelma auttaa vainottuja taiteilijoita
Väkivalta vaikeuttaa avustustyötä Koillis-Syyriassa – Kirkon Ulkomaanapu aloitti hätäapukeräyksen siviilien tukemiseksi
Ihmiskauppiaat rekrytoivat kenialaisnaisia Saudi-Arabiaan – Mary Njambi pääsi kotiin vain itsemurhalla uhkailemalla
Afrikan sarvessa on satanut vähiten lähes 40 vuoteen – 13 miljoonan ihmisen ruuansaanti uhattuna
Ilmastonmuutos on Afrikan kaivosteollisuudelle mahdollisuus ja uhka – Osa mineraaleista jätettävä louhimatta
Nobelin rauhanpalkinto Etiopian pääministeri Abiy Ahmedille - "Toivottavasti rohkaisee jatkamaan toimia demokratian vahvistamiseksi"
Tutkimus: Afrikan maiden homofobinen lainsäädäntö vaikeuttaa hivin hoitoa – Jopa kolme neljästä homomiehestä ei saa lääkitystä
Kansanmurhaa paenneet Myanmarin rohingyat elävät puun ja kuoren välissä – Yli miljoona ihmistä odottaa Bangladeshin pakolaisleireillä paluuta kotiin
Suomalaisten kulutuspäästöt ulkoistetaan riskimaihin – Kyselyn mukaan yritykset eivät tiedä alihankintaketjunsa hiilijalanjälkeä