Uutiset Libyan kriisi

YK: Libyassa vallitsee täydellinen rankaisemattomuus

Maan oikeusjärjestelmä ei pysty puuttumaan laajamittaisiin ihmisoikeusloukkauksiin, kuten murhiin ja kidutuksiin.
(Kuva: Ben Sutherland / CC BY 2.0)

Libyassa tapahtuu edelleen vakavia ihmisoikeusloukkauksia, joista osa voi olla jopa sotarikoksia. Maan oikeusjärjestelmä ei pysty käsittelemään rikkomuksia, ja se on itsekin hyökkäysten kohteena, käy ilmi YK:n ihmisoikeusvaltuutetun toimiston tuoreesta raportista (pdf).

"Yksi pysäyttävimmistä raportin elementeistä on täydellinen rankaisemattomuus, joka vallitsee yhä Libyassa, sekä oikeusjärjestelmän systemaattiset virheet. Raportti osoittaa selvästi, että oikeusjärjestelmällä ole keinoja tai kykyä tehdä uskottavia ja riippumattomia tutkimuksia tai asettaa ihmisoikeusrikkomuksista vastuussa olevia syytteeseen", sanoo YK:n ihmisoikeusvaltuutettu Zeid Ra'ad al Hussein tiedotteessaan.

Raportin mukaan vuodesta 2014 alkaen useimmat suuret aseistetut ryhmät ovat tehneet laittomia tappoja kaikilla konfliktialueilla Libyassa. Siviilien asuttamille alueille hyökkäillään ja heitä pidätetään mielivaltaisesti, kidutuksen käyttö on laajaa ja ihmisiä myös katoaa. Erityisessä vaarassa ovat naiset, ihmisoikeuspuolustajat, toimittajat, siirtolaiset ja lapset. Lapsia on rekrytoitu ääriliike Isisiin yhteyksissä olevien ryhmien riveihin ja siirtolaisia on vangittuna pelkästään maan länsiosissa yli 3 000.

Myös tuomarit ja syyttäjät ovat joutuneet tappojen, hyökkäysten ja sieppausten kohteeksi. Sen seurauksena osa oikeusistuimista on lopettanut toimintansa, raportissa kerrotaan.

Raportissa vaaditaan muun muassa varmistamaan, että kansainvälisellä rikostuomioistuimella on riittävästi resursseja tehdä työnsä Libyassa. Libyan oikeusjärjestelmän sisälle pitäisi perustaa myös kansainvälisen oikeuden vastaisia rikkomuksia tutkiva elin.

Libya on ollut kaaoksessa siitä asti, kun maan diktaattori Muammar Gaddafi syrjäytettiin ja tapettiin vuonna 2011. Maassa on vuoden 2014 kesästä asti ollut käytännössä kaksi kilpailevaa hallitusta, joita tukevat useat aseistetut ryhmittymät. Viime ajat maahan on yritetty saada uutta hallitusta. Sekä YK että ihmisoikeusjärjestöt ovat myös aiemmin raportoineet ihmisoikeusloukkauksista maissa.

Myös Libyan humanitaarinen tilanne on vakava. YK varoitti viime viikolla etenkin lääkepulasta. Yhteensä 1,3 miljoonaa ihmistä tarvitsee humanitaarista apua.

Libyan kriisi ihmisoikeudethallintooikeus ja rikoskonfliktiYK Libya

Lue myös

Ihmisiä YK:n turvallisuusneuvoston istuntosalissa

Tuhannet yhä Libyan pidätyskeskuksissa – Amnesty kritisoi EU:n pakolaispolitiikkaa julmaksi

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty International kritisoi jälleen EU:n ja Libyan yhteistyötä siirtolaisten tulon estämisessä Eurooppaan. Vuosi kohutun orjavideon julkaisun jälkeen uudelleensijoituspaikkoja on luvattu pakolaisille ja turvapaikanhakijoille vain vähän.
YK:n ihmisoikeusvaltuutettu Zeid Ra'ad Al Hussein

YK-raportti: Tuhannet viruvat aseellisten ryhmien pidätyskeskuksissa Libyassa

Libyassa tuhansia ihmisiä on vangittuina paikoissa, jotka ovat vain nimellisesti viranomaisten valvonnassa. Sen sijaan, että maan hallinto olisi pannut aseelliset ryhmät kuriin, se on hyödyntänyt niitä, kritisoi tuore YK-raportti.

Näkökulma: Libyan petetyt amazighit

Pohjois-Afrikan alkuperäiskansaan kuuluva Sana Elmansour ei kaipaa Gaddafin aikoja, mutta nykyhetkikään ei ole kovin valoisa.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

mies puolilähikuvassa puutarhakeinussa.

Eläkkeelle jäävä avustustyön veteraani Kalle Löövi on huolissaan avun politisoitumisesta – ”Retoriikka on menossa todella huonoon suuntaan”

Lähes 50 vuotta erilaisissa Punaisen Ristin tehtävissä toiminut kansainvälisen avun johtaja Kalle Löövi on nähnyt humanitaarisen avun sektorin ammattimaistumisen ja tehostumisen. Hänen mukaansa juuri nyt on tehtävä työtä sen eteen, että apu säilyy yhä puolueettomana eikä sitä hyödynnetä propagandavälineenä.
Kaksi pyykkipoikaa farkkujen yläosassa

Selvitys: Suomalaisten vaateyritysten avoimuus on parantunut – Pienet pärjäävät isoja paremmin

Yhä useampi suomalainen vaatebrändi julkaisee tehdaslistansa ja kertoo ilmastotoimistaan, käy ilmi Eetin selvityksestä. Järjestö peräänkuuluttaa parempaa avoimuutta etenkin riskimaissa tuottavien yritysten toimintaan.
Erivärisiä lippuja narulla, taustalla vuoret.

Entisten maaorjien asema on Nepalissa yhä surkea – Suomen Lähetysseura aloittaa uuden hankkeen vapautettujen orjien ihmisoikeuksien puolustamiseksi

Nepalin haliyat vapautettiin maaorjuudesta vuonna 2008, mutta monet eivät vieläkään tunne oikeuksiaan. Uusi EU:n rahoittama hanke kerää tietoa tilanteesta mobiilisovelluksen avulla.
Auto kuraisella maantiellä ja ihmisiä.

Saharan eteläpuolisessa Afrikassa on valtava maatalouspotentiaali, mutta jopa 40 prosenttia ruuasta ei koskaan pääse markkinoille

Muun muassa huonot tiet vaikeuttavat paikallisten maanviljelijöiden liiketoimintaa ja luovat kysyntää halvalle tuontiruualle Afrikassa. Yksi ratkaisu voisi olla investointi kaupunkimaatalouteen, sanoo tutkija Daniele Fattibene.
YK:n humanitaarisen avun koordinaattori Mark Lowcock

Jemen taas lähellä nälänhätää, varoittaa YK – ”Valitettavasti ne, jotka voisivat auttaa, pääosin valitsevat olla tekemättä niin”

Monet avunantajamaat eivät ole toteuttaneet lupauksiaan toimittaa Jemeniin lisää apua, ja samaan aikaan konfliktin osapuolet eivät päästä apua perille. Noin yhdeksän miljoonan ihmisen apua on jo jouduttu leikkaamaan.