YK-kokous lupasi torjua homo- ja transfobiaa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

YK-kokous lupasi torjua homo- ja transfobiaa

Historiallisessa ministeritason kokouksessa seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeudet nostettiin ensimmäistä kertaa pääteemaksi.

YK:n järjestämä kokous on antanut historiallisen julistuksen seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen (HLBT) oikeuksien turvaamisesta sekä homo- ja transfobisen väkivallan ja syrjinnän vastaisten toimien käynnistämisestä. Kyseessä oli ensimmäinen kerta, kun oikeuksia käsiteltiin ministeritasolla YK:ssa.

Viime viikolla järjestettyyn kokoukseen osallistuneet 11 valtion ministerit sekä EU saivat kiitosta YK:n ihmisoikeusvaltuutettu Navi Pillaylta, jonka mukaan YK:ssa ei vielä viisi vuotta sitten käyty juuri minkäänlaista keskustelua HLBT-oikeuksista.

Pillay katsoo kehityksen kuitenkin kulkeneen maailmanlaajuisesti kahteen suuntaan. Vaikka monissa maissa on toteutettu vähemmistöjen asemaa parantavia uudistuksia, uusia taantumuksellisia lakeja on otettu käyttöön Itä-Euroopassa ja Afrikassa.

"Kaikkien meidän täytyy etsiä uusia tapoja puhua tästä asiasta hallitusten kanssa, erityisesti niiden kanssa, jotka ovat vastahakoisia", Pillay toteaa.

Hän sanoo kohtaavansa työssään toisinaan ministereitä, joiden mukaan HLBT-oikeudet ovat ristiriidassa kulttuurin tai uskonnon kanssa.

"Vastaukseni on, että ihmisoikeudet ovat universaaleja."

Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch pitää julkilausumaa merkkipaaluna syrjinnän vastaisessa kamppailussa. Järjestö korostaa valtioiden harjoittaman politiikan merkitystä HLBT-oikeuksien toteutumiselle ja vaatii nyt päättäjiltä toimia.

"HLBT-aktivisteja on syytetty omien moraaliarvojensa tyrkyttämisestä muille, mutta pikemminkin moraaliarvoja ovat tyrkyttämässä suvaitsemattomat valtiot", järjestön toiminnanjohtaja Kenneth Roth toteaa.

YK:n ihmisoikeusvaltuutetun toimiston selvityksen mukaan samaa sukupuolta olevien suhteet ovat kriminalisoituja yli 76 valtiossa, ja vielä useammassa maassa seksuaali- ja sukupuolivähemmistöt joutuvat syrjinnän ja väkivallan kohteeksi.

"Toimistossani ei mene viikkoakaan ilman raportteja HLBT-ihmisiin ympäri maailmaa kohdistuvasta brutaalista väkivallasta ja uhkailusta, poliisin harjoittamasta ahdistelusta sekä laajamittaisesta syrjinnästä", Pillay sanoo.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia