Uutiset

YK kehottaa valtioita luopumaan tupakkamainonnasta

Tupakkamainonnan vähentäminen on yksi tehokkaimmista tavoista vähentää tupakoitsijoiden ja tupakan aiheuttamien kuolemien määrää, selviää WHO:n tutkimuksista.
(Kuva: Dean McCoy / cc 2.0)

YK kehottaa kaikkia maailman valtioita luopumaan tupakan mainostamisesta, sillä tupakka on vakava globaali terveysuhka, joka tappaa vuodessa noin kuusi miljoonaa ihmistä.

"Jos vähennämme tupakan mainontaa, vähennämme todennäköisesti tupakkaan kuolevien määrää merkittävästi", kommentoi YK:n pääsihteeri Ban Ki-moon.

Maailman terveysjärjestö WHO:n tutkimusten mukaan mainonnan vähentäminen on yksi kaikkein tehokkaimmista keinoista vähentää tupakoitsijoiden ja näin tupakasta johtuvien kuolemien määrää. Tutkimustulosten mukaan tupakointi on vähentynyt jopa seitsemän prosenttia maissa, joissa tupakkamainonta on kielletty.

Mikäli nykyinen kehitystrendi kuitenkin jatkuu, kuolee WHO:n ennusteiden mukaan vuonna 2030 jo 8 miljoonaa ihmistä vuodessa tupakkaan. Neljä viidestä kuolemantapauksesta tapahtuu kehitysmaassa.

"Tupakka on yksi vakavimmista terveysuhista maailmassa, vaikka kyseessä on täysin ehkäistävissä oleva kuoleman aiheuttaja", kommentoi WHO:n pääsihteeri Margareth Chan. "Maiden hallitusten täytyykin nyt ottaa tupakkamainonnan kieltäminen osaksi tärkeimpiä tavoitteitaan", hän jatkaa.

WHO suosittaa, että lainsäädännöstä tehdään mahdollisimman kokonaisvaltainen. Mainonnan kieltämisen lisäksi voidaan tupakan esiintyvyys pyrkiä poistamaan esimerkiksi elokuvista ja tv-ohjelmista sekä puuttua tiukemmin nuorille suunnattuun brändäykseen.

Terveys mediaYKterveys

Lue myös

Nainen antaa rokotetta toisen naisen sylissä olevalle vauvalle.

Suomelta 2,5 miljoonan euron rahoitus rokotetyöhön kehitysmaissa – Koronavirus on keskeyttänyt rokoteohjelmia monissa maissa

Suomi tukee ensimmäistä kertaa kansainvälistä rokoteallianssia Gavia, jonka tarkoituksena on lisätä rokottamista tavallisia tartuntatauteja vastaan sekä parantaa koronavirusrokotteen saatavuutta köyhimmissä maissa.
Nainen nukkuu malariaverkon alla.

Koronavirus uhkaa Afrikan malariantorjuntaa – ”Emme ole investoineet sinne, minne olisi pitänyt”

Koronavirus yhdistettynä huonoon terveydenhuoltoon voi johtaa siihen, että esimerkiksi malariatapaukset lisääntyvät. Hinnan maksavat kaikki. ”Nyt, kun rajat ovat kiinni, meistä kaikista huolehtii rakentamamme surkea terveydenhoitojärjestelmä”, sanoo mikrobiologian professori Yap Boum.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Ylös nostetussa kädessä oleva kyltti, jossa lukee Black Lives Matter.

Kukaan ei tiedä, miten paljon viharikoksia Suomessa tapahtuu, sillä aina niitä eivät tunnista edes uhrit itse – Uusi sähköinen työkalu kerää tietoa

Vain pieni osa viharikoksista ilmoitetaan poliisille, ja siksi niistä tiedetään vain vähän. Anti-Racist Forum -järjestössä kehitetään nyt matalan kynnyksen raportointityökalua osana oikeusministeriön hanketta. ”Jotkut kokevat häirintää päivittäin. Silloin voi käydä niin, että siihen tottuu”, kertoo koordinaattori Akunna Onwen.
Seinämaalaus sotilaista tähtäämässä naista Betlehemissä.

Sopimus kuin sopimus, palestiinalaiset häviävät aina

Israel ja Arabiemiirikunnat ilmoittivat eilen solmivansa diplomaattisuhteet. Osana sopimusta Israel hylkäsi ainakin toistaiseksi suunnitelmansa liittää osia miehitetystä Länsirannasta itseensä. Palestiinalaisilla näyttää kuitenkin olevan enää vain hävittävää, kirjoittaa Teija Laakso.
Suomen lippu lipputangossa.

Valtiovarainministeriön budjettiesitys: Kehitysyhteistyöhön ensi vuonna lisää rahaa

Koronapandemian aiheuttamista talousongelmista huolimatta Suomen kehitysyhteistyövaroihin esitetään lisäystä ensi vuonna. ”Kehitysyhteistyön riittävä rahoittaminen on paitsi maailman köyhimpien ihmisten, myös suomalaisten etu”, kiittelee Fingon kehityspolitiikan asiantuntija Niina Tenhio.
Rivi lapsia pesemässä käsiään hanojen alla.

Raportti: 43 prosenttia maailman kouluista on ilman käsienpesumahdollisuutta

Kouluja avataan koronasulun jälkeen, mutta etenkin vähiten kehittyneissä maissa viruksen leviämistä on vaikea estää, koska käsienpesumahdollisuutta ei ole.
Laiva satamassa.

Järjestöjen uusi meripelastusalus aloittaa Välimerellä – ”Tavallisten ihmisten yhteinen vastalause EU:n rasistiselle politiikalle”

Välimeri on ollut koronaviruksen ja viranomaisten toimien takia aikoina tyhjä pelastusaluksista. Nyt Lääkärit ilman rajoja ja Sea-Watch ovat laskemassa liikkeelle uuden aluksen.