YK: Kehityksen edistyminen hidastunut | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

YK: Kehityksen edistyminen hidastunut

YK:n kehitysohjelman UNDP:n vuosiraportin mukaan terveys, koulutus- ja tulotaso paranevat yhä, mutta tahti on hidastunut ja tuloerot kasvavat.

Inhimillinen kehitys ei edisty enää yhtä nopeasti kuin takavuosina, ja kehitys jakaantuu epätasaisesti, sanoo YK:n kehitysohjelma UNDP tuoreessa raportissaan.

UNDP mittaa kehitystä inhimillisen kehityksen indeksillä, joka huomioi tulotason, terveyden ja koulutuksen. Vaikka kaikilla maailman alueilla tilanne paranee edelleen, vuosina 2000–2008 indeksi kasvoi kaikkialla nopeammin kuin vuosina 2008–2013, järjestö sanoo.

Arabimaissa, Aasian ja Tyynenmeren maissa, Latinalaisessa Amerikassa ja Karibialla kehitys on hidastunut noin puoleen, järjestö kertoo.

Myönteinen uutinen on, että matalan kehityksen maat edistyvät entistä nopeammin. Esimerkiksi Zimbabwessa elinajanodote nousi 1,8 vuodella vuosina 2012–2013. Konfliktimaissa, kuten Keski-Afrikan tasavallassa, Libyassa ja Syyriassa, indeksi on sen sijaan heikentynyt, raportissa kerrotaan.

Vaikka epätasa-arvo sinänsä on vähentynyt, tuloerot ovat kasvaneet monilla alueilla. 800 miljoonaa ihmistä on raportin mukaan myös vaarassa pudota takaisin köyhyysrajan alapuolelle.

Indeksissä panee 187 maata järjestykseen inhimillisen kehityksen perusteella. Ykkössijalla on Norja, viimeisenä Niger. Suomi on viime vuoden tapaan sijalla 24. Suomen sijoitus on pudonnut 7:llä vuosina 2008–2013. Naisten tasa-arvossa Suomi on 11:nneksi paras.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia