YK: Kahden asteen lämpeneminen yhä mahdollinen | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

YK: Kahden asteen lämpeneminen yhä mahdollinen

146 maata on jättänyt päästövähennyslupauksensa, mutta ne eivät vähennä päästöjä riittävästi.

Maailman on yhä mahdollista pitää maapallon lämpeneminen alle kahdessa asteessa, arvioi YK:n ilmastosopimuksen (UNFCCC) sihteeristö. Tämänhetkiset päästövähennyslupaukset johtaisivat sen mukaan toteutuessaan maapallon keskilämpötilan noin kolmen asteen lämpenemiseen.

YK julkisti tänään raportin kansallisista päästövähennyssitoumuksista, jotka oli jätetty sille tämän kuun alkuun mennessä. Sen mukaan yhteensä 146 maata on jättänyt päästövähennyssitoumuksensa. Mukana ovat kaikki teollisuusmaat sekä kolme neljäsosaa kehitysmaista. Yhteensä niiden päästöt muodostavat noin 86 prosenttia maailman kasvihuonekaasupäästöistä.

Raportin mukaan lupausten toteutuminen vähentäisi kasvihuonekaasupäästöjä henkeä kohti noin 9 prosenttia vuoteen 2030 mennessä. Raportissa ei haluta arvioida suoraan lupausten vaikutuksia lämpötilan nousuun, mutta sen mukaan muut tutkimukset ovat puhuneet noususta, joka olisi kolmen asteen molemmin puolen.

"Lupauksilla on mahdollisuus rajoittaa lämpötilannousu noin 2,7 asteeseen vuoteen 2100 mennessä, mikä ei suinkaan ole tarpeeksi, mutta se on paljon vähemmän kuin monien arvioima neljä tai viisi astetta tai enemmän, mitä ennustettiin ennen lupauksia", sanoi UNFCCC:n pääsihteeri Christiana Figueres.

Maailman maiden on määrä solmia Pariisissa joulukuussa globaali ilmastosopimus, joka varmistaa, että lämpötilan nousu jää alle kahteen asteeseen. Kahta astetta on pidetty rajana, joka ehkäisee ilmastonmuutoksen katastrofaalisimmat vaikutukset, mutta etenkin osa vähiten kehittyneistä maista pitää parempana tavoitteena 1,5:tä astetta.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia