Uutiset Lasten oikeudet

YK julkaisi ”häpeälistan” lapsen oikeuksien rikkojista konflikteissa – Saudi-Arabia ja monet muut pääsevät pälkähästä, sanoo ihmisoikeusjärjestö

Human Rights Watchin mukaan on ”puhdasta fiktiota”, että Jemeniä pommittava Saudi-Arabia olisi parantanut lasten asemaa.
YK:n erityisedustaja Victoria Gamba lehdistötilaisuudessa
YK:n pääsihteerin erityisedustaja Virginia Gamba kertoi viime viikolla lehdistötilaisuudessa lapsia ja aseellisia konflikteja käsittelevästä raportista. (Kuva: Mark Garten / UN Photo)

YK on julkaissut vuotuisen raporttinsa lasten oikeuksien rikkomuksista aseellisissa konflikteissa. Aiempien vuosien tapaan raportti on herättänyt kritiikkiä, sillä Jemeniä pommittava Saudi-Arabian johtama liittouma on jälleen mainittu raportissa maana, joka on yrittänyt parantaa lasten asemaa, vaikka se on vastuussa satojen lasten kuolemista.

Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watchin (HRW) mukaan raportista vastaava YK:n pääsihteeri António Guterres suosii raportissa Saudi-Arabiaa sekä muutamia muitakin maita ja heikentää näin mahdollisuuksia puuttua ihmisoikeusloukkauksiin.

Viime viikolla julkaistussa raportissa tilastoidaan lapsiin kohdistuneita rikkomuksia konfliktitilanteissa vuonna 2017. Sen lopussa listataan osapuolet, jotka ovat rikkoneet erityisen räikeästi lapsen oikeuksia. Lista ei aiheuta juridisia toimia, mutta sitä pidetään eräänlaisena häpeälistana, jonka toivotaan johtavan lasten parempaan suojeluun.

Raportin mukaan Saudi-Arabian johtama liittouma aiheutti viime vuonna 370 lapsen kuoleman ja 300:n vammautumisen Jemenissä. Jemenin huthikapinalliset puolestaan olivat vastuussa 83 lapsen kuolemasta ja 241:n loukkaantumisesta.

Siitä huolimatta liittouma on päätynyt raportissa niin sanotulle B-listalle, eli listalle maista, jotka ovat kyllä syyllistyneet lapsen oikeuksien rikkomuksiin mutta yrittäneet siitä huolimatta parantaa lasten asemaa.

Guterres esittää Jemenin sodan osapuolia kohtaan kritiikkiä mutta mainitsee olevansa tyytyväinen siihen, että liittouman hyökkäykset kouluja ja sairaaloita vastaan ovat vähentyneet sekä siihen, että liittouma on muun muassa perustanut lastensuojeluyksikön päämajaansa.

HRW kritisoi raporttia voimakkain sanoin. Järjestö muistuttaa, että YK:n omakin asiantuntijapaneeli on todennut, että Saudi-Arabian toimet lapsiuhrien määrän minimoimiseksi ovat olleet varsin tehottomia.

”Ajatus siitä, että Saudi-Arabian johtama liittouma on ryhtynyt tehokkaisiin toimenpiteisiin suojellakseen lapsia, on puhdasta fiktiota. Pääsihteeri on ottanut käyttöön huolestuttavan kaksoisstandardin, joka päästää osan osapuolista pälkähästä ja osaa ei”, kritisoi lasten oikeuksien vaikuttamistyön johtaja Jo Becker tiedotteessa.

Saudi-Arabian asema raportissa on herättänyt kritiikkiä aiempinakin vuosina, sillä YK on sen suhteen päätynyt usein kompromisseihin.

YK:n edellinen pääsihteeri Ban Ki-moon nosti vuonna 2016 Saudi-Arabian johtaman liittouman listalle mutta perui päätöksen painostuksen jälkeen. Viime vuonna lista päädyttiin jakamaan kahtia A:han ja B:hen: osapuoliin, jotka ovat rikkoneet lasten oikeuksia, sekä osapuoliin, jotka ovat rikkoneet lasten oikeuksia mutta yrittäneet parantaa lasten asemaa. Liittouma pääsi B-listalle myös viime vuonna.

HRW kritisoi myös sitä, ettei esimerkiksi Israelia, Sudania, Irakia ja Ukrainan konfliktin osapuolia kritisoida raportissa tarpeeksi. Israel ei Gazan tilanteesta huolimatta ole kummallakaan listalla, eikä Ukrainaa mainita koko raportissa.

Raportin mukaan viime vuonna yhteensä 10 000 lasta kuoli tai vammautui konflikteissa. Yksittäisiä lapsen oikeuksien rikkomuksia oli  yli 21 000, yli kolmanneksen enemmän kuin edellisvuonna. Lasten oikeuksien rikkojiksi listattiin yhteensä 66 konfliktien osapuolta, joista yhdeksän oli hallituksia.

Lasten oikeudet lapsetkonfliktiYK Saudi-Arabia

Lue myös

Vankilan käytävä ja sellien kaltereita

YK-tutkimus: Joka vuosi 1,5 miljoonaa lasta joutuu telkien taa

Monissa maissa lasten kiini ottaminen on lisääntynyt etenkin kansallisen turvallisuuden nimissä ja aseellisten konfliktien yhteydessä. Tuore YK-raportti vaatii maailman hallituksia soveltamaan parempia keinoja.
Lapsimorsian ihmisjoukon keskellä Indonesiassa

Indonesia kielsi lapsiavioliitot – ”Suuri virstanpylväs”

Indonesia nosti tyttöjen avioitumisen alaikärajaa. Lakimuutoksen lisäksi tarvitaan myös paljon asennetyötä, sillä esimerkiksi nouseva konservatiivinen liike lisää lapsiavioliittojen suosiota.
Neljä lasta juttelee

Nuoriso aktivoituu Nepalissa – Oppilaskunta-aktiivit puhdistavat vettä, murtavat kuukautistabuja ja fanittavat Greta Thunbergia

Nepalin hierarkkisessa kulttuurissa lasten ja nuorten ääni ei usein pääse kuuluviin. Paikallisen ECCA-järjestön tukemat oppilaskunta-aktiivit ovat kuitenkin viime vuosina onnistuneet esimerkiksi vähentämään tyttöjen koulupoissaoloja. Avaintekijä on se, että nuoret saavat toimia itse, sanoo Suomessa vieraillut hankekoordinaattori Ashmita Rai.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Nainen ja mies käsissään iso tekstiilityö ja takanaan maalauksia

Kholod Hawashin päälle heitettiin happoa, Saddam Jumailya kohti ammuttiin – Suomalainen residenssiohjelma auttaa vainottuja taiteilijoita

Suomessa toimii residenssiohjelma, joka auttaa taiteilijoita pääsemään turvaan vallanpitäjien ja ääriryhmien vainoa. Tarve on kova, sillä etenkään vaarassa oleville kuvataiteilijoille ei ole maailmalla tarjolla tukea.
Koululaisia pulpettien ääressä

Maailmanpankki haluaa eroon ”oppimisköyhyydestä” – Yli puolet kehittyvien maiden koululaisista ei osaa lukea kunnolla

Maailmanpankin mukaan opetusjärjestelmiä on uudistettava merkittävästi, jotta oppimisen laatu paranisi. Ongelma ei ratkea nopeasti, mutta muun muassa Kenian, Egyptin ja Vietnamin esimerkit ovat myönteisiä.
Nepalin pääkaupungin Kathmandun rakennuksia

Nepalilaisia vierastyöläisiä koettelee itsemurhaepidemia – Odotusten ja todellisuuden välinen kuilu saa monet turvautumaan epätoivoiseen ratkaisuun

Moni korkeasti koulutettu nepalilainen lähtee töihin Etelä-Koreaan. Tutkimuksen mukaan muun muassa kovat paineet ja ulospääsymahdollisuuksien puuttuminen johtavat jopa itsemurhiin. Nepalin valtiolla taas ei ole juuri halua puuttua asiaan.
Punapaitainen nainen

Cinemaissí-elokuvafestareilla nostetaan tänä vuonna esiin hiljaisen enemmistön ja marginaaliin jäävien ääniä

Tällä viikolla järjestettävällä Latinalaisen Amerikan elokuvafestivaalilla nähdään muun muassa alkuperäiskansojen ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksia käsitteleviä elokuvia. Festivaaleilla vierailee brasilialaisohjaaja Tai Linhares.

Tuoreimmat

Maailmanpankki haluaa eroon ”oppimisköyhyydestä” – Yli puolet kehittyvien maiden koululaisista ei osaa lukea kunnolla
Nepalilaisia vierastyöläisiä koettelee itsemurhaepidemia – Odotusten ja todellisuuden välinen kuilu saa monet turvautumaan epätoivoiseen ratkaisuun
Cinemaissí-elokuvafestareilla nostetaan tänä vuonna esiin hiljaisen enemmistön ja marginaaliin jäävien ääniä
Kholod Hawashin päälle heitettiin happoa, Saddam Jumailya kohti ammuttiin – Suomalainen residenssiohjelma auttaa vainottuja taiteilijoita
Väkivalta vaikeuttaa avustustyötä Koillis-Syyriassa – Kirkon Ulkomaanapu aloitti hätäapukeräyksen siviilien tukemiseksi
Ihmiskauppiaat rekrytoivat kenialaisnaisia Saudi-Arabiaan – Mary Njambi pääsi kotiin vain itsemurhalla uhkailemalla
Afrikan sarvessa on satanut vähiten lähes 40 vuoteen – 13 miljoonan ihmisen ruuansaanti uhattuna
Ilmastonmuutos on Afrikan kaivosteollisuudelle mahdollisuus ja uhka – Osa mineraaleista jätettävä louhimatta
Nobelin rauhanpalkinto Etiopian pääministeri Abiy Ahmedille - "Toivottavasti rohkaisee jatkamaan toimia demokratian vahvistamiseksi"
Tutkimus: Afrikan maiden homofobinen lainsäädäntö vaikeuttaa hivin hoitoa – Jopa kolme neljästä homomiehestä ei saa lääkitystä