Uutiset Lasten oikeudet

YK julkaisi ”häpeälistan” lapsen oikeuksien rikkojista konflikteissa – Saudi-Arabia ja monet muut pääsevät pälkähästä, sanoo ihmisoikeusjärjestö

Human Rights Watchin mukaan on ”puhdasta fiktiota”, että Jemeniä pommittava Saudi-Arabia olisi parantanut lasten asemaa.
YK:n erityisedustaja Victoria Gamba lehdistötilaisuudessa
YK:n pääsihteerin erityisedustaja Virginia Gamba kertoi viime viikolla lehdistötilaisuudessa lapsia ja aseellisia konflikteja käsittelevästä raportista. (Kuva: Mark Garten / UN Photo)

YK on julkaissut vuotuisen raporttinsa lasten oikeuksien rikkomuksista aseellisissa konflikteissa. Aiempien vuosien tapaan raportti on herättänyt kritiikkiä, sillä Jemeniä pommittava Saudi-Arabian johtama liittouma on jälleen mainittu raportissa maana, joka on yrittänyt parantaa lasten asemaa, vaikka se on vastuussa satojen lasten kuolemista.

Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watchin (HRW) mukaan raportista vastaava YK:n pääsihteeri António Guterres suosii raportissa Saudi-Arabiaa sekä muutamia muitakin maita ja heikentää näin mahdollisuuksia puuttua ihmisoikeusloukkauksiin.

Viime viikolla julkaistussa raportissa tilastoidaan lapsiin kohdistuneita rikkomuksia konfliktitilanteissa vuonna 2017. Sen lopussa listataan osapuolet, jotka ovat rikkoneet erityisen räikeästi lapsen oikeuksia. Lista ei aiheuta juridisia toimia, mutta sitä pidetään eräänlaisena häpeälistana, jonka toivotaan johtavan lasten parempaan suojeluun.

Raportin mukaan Saudi-Arabian johtama liittouma aiheutti viime vuonna 370 lapsen kuoleman ja 300:n vammautumisen Jemenissä. Jemenin huthikapinalliset puolestaan olivat vastuussa 83 lapsen kuolemasta ja 241:n loukkaantumisesta.

Siitä huolimatta liittouma on päätynyt raportissa niin sanotulle B-listalle, eli listalle maista, jotka ovat kyllä syyllistyneet lapsen oikeuksien rikkomuksiin mutta yrittäneet siitä huolimatta parantaa lasten asemaa.

Guterres esittää Jemenin sodan osapuolia kohtaan kritiikkiä mutta mainitsee olevansa tyytyväinen siihen, että liittouman hyökkäykset kouluja ja sairaaloita vastaan ovat vähentyneet sekä siihen, että liittouma on muun muassa perustanut lastensuojeluyksikön päämajaansa.

HRW kritisoi raporttia voimakkain sanoin. Järjestö muistuttaa, että YK:n omakin asiantuntijapaneeli on todennut, että Saudi-Arabian toimet lapsiuhrien määrän minimoimiseksi ovat olleet varsin tehottomia.

”Ajatus siitä, että Saudi-Arabian johtama liittouma on ryhtynyt tehokkaisiin toimenpiteisiin suojellakseen lapsia, on puhdasta fiktiota. Pääsihteeri on ottanut käyttöön huolestuttavan kaksoisstandardin, joka päästää osan osapuolista pälkähästä ja osaa ei”, kritisoi lasten oikeuksien vaikuttamistyön johtaja Jo Becker tiedotteessa.

Saudi-Arabian asema raportissa on herättänyt kritiikkiä aiempinakin vuosina, sillä YK on sen suhteen päätynyt usein kompromisseihin.

YK:n edellinen pääsihteeri Ban Ki-moon nosti vuonna 2016 Saudi-Arabian johtaman liittouman listalle mutta perui päätöksen painostuksen jälkeen. Viime vuonna lista päädyttiin jakamaan kahtia A:han ja B:hen: osapuoliin, jotka ovat rikkoneet lasten oikeuksia, sekä osapuoliin, jotka ovat rikkoneet lasten oikeuksia mutta yrittäneet parantaa lasten asemaa. Liittouma pääsi B-listalle myös viime vuonna.

HRW kritisoi myös sitä, ettei esimerkiksi Israelia, Sudania, Irakia ja Ukrainan konfliktin osapuolia kritisoida raportissa tarpeeksi. Israel ei Gazan tilanteesta huolimatta ole kummallakaan listalla, eikä Ukrainaa mainita koko raportissa.

Raportin mukaan viime vuonna yhteensä 10 000 lasta kuoli tai vammautui konflikteissa. Yksittäisiä lapsen oikeuksien rikkomuksia oli  yli 21 000, yli kolmanneksen enemmän kuin edellisvuonna. Lasten oikeuksien rikkojiksi listattiin yhteensä 66 konfliktien osapuolta, joista yhdeksän oli hallituksia.

Lasten oikeudet lapsetkonfliktiYK Saudi-Arabia

Lue myös

Poika kantaa raskasta puupölkkyä

Selvitys: Talouskasvusta huolimatta lapsityövoiman riski on monissa tuottajamaissa yhä suuri

Hulppean talouskasvun maissakin lapsityövoima on yhä sitkeä ongelma. Hyödyt eivät ole vielä valuneet kaikkein köyhimmille, toteaa konsulttiyhtiö Verisk Maplecroft selvityksessään.
Nainen pesee astiaa kumartuneena

Boko Haram sieppaa yhä tyttöjä sotasaaliikseen Nigeriassa

Boko Haram käyttää tyttöjä muun muassa seksikumppaneina sekä panttivankeina, joiden avulla se kiristää viranomaisia vapauttamaan omia jäseniään vankilasta. Vangittujen tyttöjen synnyttämistä poikalapsista kasvatetaan uusia taistelijoita.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Ahmed Hadji sohvalla Kirkon Ulkomaanavun tiloissa

Ugandalainen Ahmed Hadji selvisi hengissä terrori-iskusta ja ryhtyi ehkäisemään radikalisoitumista – ”Monella ei ole uskonnosta riittävästi tietoa”

Ääriliike al-Shabaab houkuttelee nuoria Ugandassa, jossa on maailman nuorimpiin kuuluva väestö ja vain vähän työpaikkoja. Nuorisojärjestöä johtavan Ahmed Hadjin mukaan nuoret tarvitsevat töitä ja tarkoituksen elämälleen. Valtio näkee nuoret kuitenkin uhkana.
Riisipelto ylhäältä kuvattuna

Miten maailman nälkä voitetaan?

Nälkäongelman tarkastelu vain tuotannon tai ruuan jakautumisen näkökulmasta ei riitä. Vauraiden maiden pitäisi ajaa oikeudenmukaisempaa ruoka-, kauppa- ja kehityspolitiikkaa ja tukea kestävämpää yhteiskuntakehitystä, kirjoittaa tutkija Ville Lähde.
Ehkäisypillereitä

Ympäristö- ja seksuaaliterveysjärjestöt aloittivat yhteisen kampanjan väestönkasvun hillitsemiseksi ja luonnon suojelemiseksi

Jos syntyvyys saadaan vähenemään 0,5:llä, vuonna 2050 väkeä voi olla melkein miljardi ennustettua vähemmän, sanovat ympäristö- ja lisääntymisterveysjärjestöt.
Kädet repimässä lehtiä kattilaan

Ennuste: 41 miljoonaa ihmistä kärsii pian ruokapulasta eteläisessä Afrikassa

Muun muassa surkean sadekauden takia haavoittuvimmassa asemassa olevat kotitaloudet käyttävät tämän vuoden sadon 0–3 kuukaudessa, kun keskiarvo on 3–5 kuukautta, varoittaa eteläisen Afrikan maiden yhteistyöjärjestö.

Tuoreimmat

Ympäristö- ja seksuaaliterveysjärjestöt aloittivat yhteisen kampanjan väestönkasvun hillitsemiseksi ja luonnon suojelemiseksi
Ennuste: 41 miljoonaa ihmistä kärsii pian ruokapulasta eteläisessä Afrikassa
Raportti: Köyhyys vaihtelee jopa kotitalouksien sisällä – ”Perinteinen käsitys köyhyydestä on vanhentunut”
Yli neljäsosa afrikkalaisista on joutunut maksamaan lahjuksen saadakseen julkisia palveluita – Köyhät maksavat rikkaita useammin, paljastaa kysely
YK:n ihmisoikeusasiantuntijat vaativat Intiaa estämään alkuperäiskansojen häädöt
Ugandalainen Ahmed Hadji selvisi hengissä terrori-iskusta ja ryhtyi ehkäisemään radikalisoitumista – ”Monella ei ole uskonnosta riittävästi tietoa”
Monsuunisateet vaurioittaneet tuhansia asumuksia Bangladeshin rohingya-pakolaisten leireillä – Lisää sateita on luvassa
Jemenissä on havaittu koleratartuntoja tänä vuonna enemmän kuin koko viime vuonna yhteensä – ”Voimme vain yrittää pitää lapset hengissä niin pitkään kuin mahdollista”
Kansainvälinen sotarikostuomioistuin totesi Kongossa toimineen sotapäällikön syylliseksi 18 rikokseen – HRW: ”Jopa ne, jotka luulevat olevansa koskemattomia, voivat joutua tilille”
Käsienpesuvesi loppuu Ugandan kouluissa usein kesken – Suomalais-ugandalainen projekti ratkoo ongelmaa ”elefanttihanan” avulla