YK-järjestöt varoittavat: Nälkä pahenee konfliktimaissa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

YK-järjestöt varoittavat: Nälkä pahenee konfliktimaissa

Nälkäisten määrä on viime vuosina kasvanut konfliktien takia, eikä lähitulevaisuus näytä helpommalta.

Avustustyöntekijät purkavat laatikoita pakolaisleirillä Etelä-Sudanissa.

Avustustyöntekijät purkavat laatikoita pakolaisleirillä Etelä-Sudanissa. Kuva: Alun McDonald / Oxfam International / CC BY-NC-ND 2.0.

Ruokaturva heikkenee yhä konfliktimaissa, varoittavat YK:n ruokajärjestöt tuoreessa raportissaan turvallisuusneuvostolle.

Eilen julkaistu YK:n maatalous- ja elintarvikejärjestön (FAO) sekä Maailman ruokaohjelman (WFP) raportti kattaa 16 maata. Niistä puolessa vähintään neljäsosan ihmisistä määritellään olevan ruokaturvan suhteen kriisissä tai hätätilassa.

Pahin tilanne on Jemenissä, jossa 60 prosenttia ihmisistä on ruokakriisissä tai -hätätilassa. Etelä-Sudanissa osuus on 45, Syyriassa ja Libanonissa 33, Keski-Afrikan tasavallassa 30 ja Ukrainassakin 26 prosenttia. Afganistanissa ja Somaliassa osuus on 25 prosenttia. Yhteensä tämä tarkoittaa 43,2:ta miljoonaa ihmistä.

FAO ja WFP käyttävät kansainvälistä viisiportaista ruokaturvaluokitusta, jossa kolmas luokka tarkoittaa kriisiä, neljäs hätätilaa ja viides suoranaista nälänhätää. Neljännessä luokassa oleminen tarkoittaa, että ainakin 20 prosenttia kotitalouksista kärsii äärimmäisestä ruokapulasta tai sellaisesta varojen menetyksestä, joka johtaa lyhyellä aikavälillä ruokapulaan.

Yhteistä raportin kaikille 16 maalle on, että ne ovat konfliktissa, järjestöt muistuttavat. FAOn viime vuonna julkaisemien tilastojen mukaan vuonna 2016 nälkäisten määrä maailmassa kasvoi ensimmäistä kertaa yli vuosikymmeneen. Syypäänä pidetään juuri konflikteja.

Nälkäisten määrä kasvoi vuonna 2016 815 miljoonaan edellisvuoden 777 miljoonasta. Yli puolet nälkäisistä elää FAOn mukaan konfliktimaissa.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia