Uutiset Tasa-arvo

YK-järjestöt vaativat neitsyystestien lopettamista – Käytäntö on yleinen ainakin 20 maassa

Esimerkiksi Afganistanissa on vangittu naisia neitsyystesteihin perustuvien moraalirikosten vuoksi. YK-järjestöt vaativat perinteelle loppua.
Lasiovet WHO:n päärakennuksessa Genevessä
WHO ja muut YK-järjestöt haluavat kieltää neitsyystestit. (Kuva: Simon Berry / CC BY-SA 2.0)

Kolme YK-järjestöä vaatii neitsyystestien kieltämistä ympäri maailman. Käytäntö on epätieteellinen ja rikkoo naisten ja tyttöjen ihmisoikeuksia, sanovat YK:n ihmisoikeusneuvosto, tasa-arvojärjestö UN Women ja Maailman terveysjärjestö (WHO) tällä viikolla julkaistussa lausunnossaan.

Neitsyystestit ovat järjestöjen mukaan yleisiä ainakin 20 maassa: Afganistanissa, Brasiliassa, Egyptissä, Intiassa, Indonesiassa, Iranissa, Irakissa, Jamaikalla, Jordaniassa, Libyassa, Malawissa, Marokossa, Palestiinassa, Etelä-Afrikassa, Sri Lankassa, Swazimaassa, Turkissa, Isossa-Britanniassa ja Pohjois-Irlannissa.

Neitsyystesteillä tarkoitetaan naisten sukuelinten tutkimusta, jonka tekevät eri maissa esimerkiksi lääkärit, poliisit tai yhteisöjen johtajat tarkoituksenaan arvioida, onko nainen ollut yhdynnässä vai ei. Testeillä arvioidaan naisten hyveellisyyttä, kunniallisuutta tai yhteiskunnallista arvoa. Sitä saattavat vaatia esimerkiksi vanhemmat tai tuleva kumppani, jopa työnantaja, järjestöt kertovat.

Esimerkiksi Afganistanissa neitsyystestejä tehdään moraalirikoksista epäillyille naisille. Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch on arvioinut, että naisia on niiden perusteella joutunut jopa vankilaan. Maa lupasi viime kesänä lopettaa käytännön.

YK-järjestöt muistuttavat, ettei naisten immenkalvon ulkonäkö todista siitä, onko nainen tai tyttö ollut yhdynnässä vai ei. Tutkimus voi olla nöyryyttävä, traumaattinen tai kivulias, ja se vahvistaa stereotyyppisiä käsityksiä naisten seksuaalisuudesta ja sukupuolten epätasa-arvosta, ne toteavat tiedotteessaan.

Ne vaativat hallituksia kieltämään käytännön lailla ja kehottavat tiedonlisäyskampanjoihin, jotka haastavat neitsyyteen ja haitallisiin sukupuolinormeihin liittyvät myytit.

Lausunto annettiin tällä viikolla Rio de Janeirossa, jossa järjestetään kansainvälinen gynekologian konferenssi.

Tasa-arvo gendersukupuolten tasa-arvoterveys

Lue myös

Nainen kaataa vettä ämpäristä pellolle

YK pyrkii sukupuolten tasa-arvoon myös omissa riveissään

YK:n pääsihteeri António Guterres asetti kautensa aluksi tavoitteekseen, että maailmanjärjestössä vallitsee sukupuolten tasavertainen edustus. Ylimmässä johdossa se on saavutettu, ja nyt elintarvike- ja maatalousjärjestö FAO pyrkii samaan.
Osa kannettavan tietokoneen näppäimistöstä ja näytöstä

Vaikene nainen! Häiritäänkö naiset pois politiikasta?

Naisten verkkohäirintä on vakava uhka demokratialle. Verkossa käytetään täsmälleen samoja syrjinnän ja vaientamisen mekanismeja kuin muuallakin yhteiskunnassa: pelottelu toimii, kirjoittaa Suomen UN Womenin vt. toiminnanjohtaja Elina Nikulainen.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Sambialaiset Mwenya Katongo ja Thandiwe Mumba Barefeet Theater -järjestöstä

Suomalaisnuoret saivat tasa-arvokoulutusta sambialaisilta kasvattajilta – ”Samat stereotypiat tunnistetaan kaikkialla”

Sambialainen nuorisojärjestö Barefeet Theater ja suomalainen Taksvärkki ovat tehneet vuosia kehitysyhteistyötä muun muassa sambialaisten katunuorten parissa. Tänä syksynä Barefeetin kouluttajat vierailivat antamassa oppia suomalaisille nuorille.
Solmuun kierrettyä revolveria esittävä patsas New Yorkissa

Uusi ydinvarustelukierre uhkaa – Kehitystä on vaikea ennustaa, sillä suurvaltojen presidentit osaavat yllättää

Kansainväliset sopimukset ovat viime vuosikymmeninä vähentäneet tuntuvasti ydinaseiden määrää. Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin ilmoitus INF-sopimuksesta vetäytymisestä kertoo sovun murenemisesta. Kehityksen suuntaa on mahdotonta ennustaa, kirjoittaa Tukholman rauhantutkimusinstituutin Siprin johtaja Dan Smith.
New Yorkin pörssin julkisivu

Monet pörssiyhtiöt eivät noudata YK:n yrityksille asettamia ihmisoikeusvelvoitteita – Selvitys ehdottaa, että valtiot puuttuvat peliin

Brittiläisjärjestö CHRB selvitti, ovatko yritykset sitoutuneita YK:n ihmisoikeusperiaatteisiin. Parannuksia on sen mukaan tapahtunut mutta ei riittävästi. ”Jos yritykset eivät selvästi osoita kunnioitustaan ihmisoikeuksia kohtaan, hallitusten pitäisi puuttua asiaan”, sanoo CHRB:n johtaja Margaret Wachenfeld.
Muuriin tehty seinämaalaus, jossa Aung San Suu Kyin kuva

Amnesty vetää kunnianosoituksensa pois Myanmarin johtajalta Aung San Suu Kyiltä

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalista on tullut viimeisin taho, joka on vetänyt kunnianosoituksensa pois Myanmarin johtajalta rohingya-vähemmistön vainon vuoksi. ”Olemme syvästi tyrmistyneitä siitä, ettet enää edusta toivoa, rohkeutta ja ihmisoikeuksien periksiantamatonta puolustamista”, kirjoitaa järjestön pääsihteeri Kumi Naidoo.