Uutiset Tasa-arvo

YK-järjestöt vaativat neitsyystestien lopettamista – Käytäntö on yleinen ainakin 20 maassa

Esimerkiksi Afganistanissa on vangittu naisia neitsyystesteihin perustuvien moraalirikosten vuoksi. YK-järjestöt vaativat perinteelle loppua.
Lasiovet WHO:n päärakennuksessa Genevessä
WHO ja muut YK-järjestöt haluavat kieltää neitsyystestit. (Kuva: Simon Berry / CC BY-SA 2.0)

Kolme YK-järjestöä vaatii neitsyystestien kieltämistä ympäri maailman. Käytäntö on epätieteellinen ja rikkoo naisten ja tyttöjen ihmisoikeuksia, sanovat YK:n ihmisoikeusneuvosto, tasa-arvojärjestö UN Women ja Maailman terveysjärjestö (WHO) tällä viikolla julkaistussa lausunnossaan.

Neitsyystestit ovat järjestöjen mukaan yleisiä ainakin 20 maassa: Afganistanissa, Brasiliassa, Egyptissä, Intiassa, Indonesiassa, Iranissa, Irakissa, Jamaikalla, Jordaniassa, Libyassa, Malawissa, Marokossa, Palestiinassa, Etelä-Afrikassa, Sri Lankassa, Swazimaassa, Turkissa, Isossa-Britanniassa ja Pohjois-Irlannissa.

Neitsyystesteillä tarkoitetaan naisten sukuelinten tutkimusta, jonka tekevät eri maissa esimerkiksi lääkärit, poliisit tai yhteisöjen johtajat tarkoituksenaan arvioida, onko nainen ollut yhdynnässä vai ei. Testeillä arvioidaan naisten hyveellisyyttä, kunniallisuutta tai yhteiskunnallista arvoa. Sitä saattavat vaatia esimerkiksi vanhemmat tai tuleva kumppani, jopa työnantaja, järjestöt kertovat.

Esimerkiksi Afganistanissa neitsyystestejä tehdään moraalirikoksista epäillyille naisille. Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch on arvioinut, että naisia on niiden perusteella joutunut jopa vankilaan. Maa lupasi viime kesänä lopettaa käytännön.

YK-järjestöt muistuttavat, ettei naisten immenkalvon ulkonäkö todista siitä, onko nainen tai tyttö ollut yhdynnässä vai ei. Tutkimus voi olla nöyryyttävä, traumaattinen tai kivulias, ja se vahvistaa stereotyyppisiä käsityksiä naisten seksuaalisuudesta ja sukupuolten epätasa-arvosta, ne toteavat tiedotteessaan.

Ne vaativat hallituksia kieltämään käytännön lailla ja kehottavat tiedonlisäyskampanjoihin, jotka haastavat neitsyyteen ja haitallisiin sukupuolinormeihin liittyvät myytit.

Lausunto annettiin tällä viikolla Rio de Janeirossa, jossa järjestetään kansainvälinen gynekologian konferenssi.

Tasa-arvo gendersukupuolten tasa-arvoterveys

Lue myös

Nainen kannettavan tietokoneen ääressä

Argentiinassa koulutetaan naisia teknologia-alalle – Moni tyttö haluaa nyt pelisuunnittelijaksi

It-ala on miehinen niin Argentiinassa kuin muuallakin maailmassa. 1 700 teinityttöä on kuitenkin suorittanut argentiinalaisen Tytöt teknologiassa -järjestön kurssin, joka koulii nuoria naisia digiosaajiksi ja yrittäjiksi.
Bangladeshin pääministeri Sheikh Hasina

Selvitys: Joka viides ministeri on nainen – Naisille uskotaan yhä useammin myös perinteisesti miehille kuuluneita salkkuja

Maailmassa on vain yhdeksän maata, joissa ministereistä puolet tai enemmän on naisia. Tuoreen selvityksen mukaan suunta on kuitenkin parempaan päin, sillä naisministerien osuus on kasvanut.
Rikottu lasi

Kysely: Kolmannes suomalaismiehistä uskoo, että väkivalta voi joskus olla naisen oma syy

Solidaarisuus-järjestön tuoreen kyselytutkimuksen mukaan suurin osa suomalaisista pitää tärkeänä naisiin kohdistuvan väkivallan vastaista työtä sekä Suomessa että maailmalla. Järjestö on kuitenkin huolissaan muun muassa nuorten sekä miesten asenteista.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Erivärisiä puuvärejä pöydällä

Suomessa halutaan koulutuksesta sekä vientivaltti että kehitysyhteistyön kärkitavoite – ”Mallimaan” menestystarinaa voi kuitenkin olla vaikea toistaa maailmalla

Ulkoministeriön vetämä työryhmä haluaisi muun muassa koulutusvientiyritykset ja korkeakoulut mukaan parantamaan koulutusta kehitysmaissa. Tutkija Henna Juusolan mukaan koulutusviennin etiikasta pitäisi kuitenkin käydä enemmän ja avoimempaa keskustelua.
Sairaanhoitaja tarkastelee lääkepakkausta toimistossa

”Älä kerro aviomiehelleni” – Marshallinsaarilla kymmenet ihmiset sairastuvat vuosittain lepraan

Lepraan pidetään helposti jo nitistettynä tautina, mutta Tyynellä valtamerellä sijaitsevilla Marshallinsaarilla sitä tavataan yhä. Potilaita yhdistää yksi asia: he haluavat salata sairautensa.
New York Timesin rakennus

Enää neljännes maailman maista on turvallisia toimittajille – Tilanne heikkenee myös aiemmin edistyksellisinä pidetyillä alueilla

Suomi on kohonnut Toimittajat ilman rajoja -järjestön lehdistönvapausindeksissä toiselle sijalle muutaman vuoden pudotuksen jälkeen. Monessa muussa maassa tilanne on heikentynyt.
Vaatteita henkareilla

Selvitys: Monien suomalaisten vaatebrändien avoimuus retuperällä

Yritykset vakuuttavat toimivansa eettisesti, mutta kuluttajan on vaikea selvittää väitteiden todenperäisyyttä. Tuoreen selvityksen mukaan useimmat suomalaiset vaatebrändit eivät kerro julkisesti kovinkaan paljon siitä, mitä ne tekevät vastuullisuuden eteen.