Uutiset Tasa-arvo

YK-järjestöt vaativat neitsyystestien lopettamista – Käytäntö on yleinen ainakin 20 maassa

Esimerkiksi Afganistanissa on vangittu naisia neitsyystesteihin perustuvien moraalirikosten vuoksi. YK-järjestöt vaativat perinteelle loppua.
Lasiovet WHO:n päärakennuksessa Genevessä
WHO ja muut YK-järjestöt haluavat kieltää neitsyystestit. (Kuva: Simon Berry / CC BY-SA 2.0)

Kolme YK-järjestöä vaatii neitsyystestien kieltämistä ympäri maailman. Käytäntö on epätieteellinen ja rikkoo naisten ja tyttöjen ihmisoikeuksia, sanovat YK:n ihmisoikeusneuvosto, tasa-arvojärjestö UN Women ja Maailman terveysjärjestö (WHO) tällä viikolla julkaistussa lausunnossaan.

Neitsyystestit ovat järjestöjen mukaan yleisiä ainakin 20 maassa: Afganistanissa, Brasiliassa, Egyptissä, Intiassa, Indonesiassa, Iranissa, Irakissa, Jamaikalla, Jordaniassa, Libyassa, Malawissa, Marokossa, Palestiinassa, Etelä-Afrikassa, Sri Lankassa, Swazimaassa, Turkissa, Isossa-Britanniassa ja Pohjois-Irlannissa.

Neitsyystesteillä tarkoitetaan naisten sukuelinten tutkimusta, jonka tekevät eri maissa esimerkiksi lääkärit, poliisit tai yhteisöjen johtajat tarkoituksenaan arvioida, onko nainen ollut yhdynnässä vai ei. Testeillä arvioidaan naisten hyveellisyyttä, kunniallisuutta tai yhteiskunnallista arvoa. Sitä saattavat vaatia esimerkiksi vanhemmat tai tuleva kumppani, jopa työnantaja, järjestöt kertovat.

Esimerkiksi Afganistanissa neitsyystestejä tehdään moraalirikoksista epäillyille naisille. Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch on arvioinut, että naisia on niiden perusteella joutunut jopa vankilaan. Maa lupasi viime kesänä lopettaa käytännön.

YK-järjestöt muistuttavat, ettei naisten immenkalvon ulkonäkö todista siitä, onko nainen tai tyttö ollut yhdynnässä vai ei. Tutkimus voi olla nöyryyttävä, traumaattinen tai kivulias, ja se vahvistaa stereotyyppisiä käsityksiä naisten seksuaalisuudesta ja sukupuolten epätasa-arvosta, ne toteavat tiedotteessaan.

Ne vaativat hallituksia kieltämään käytännön lailla ja kehottavat tiedonlisäyskampanjoihin, jotka haastavat neitsyyteen ja haitallisiin sukupuolinormeihin liittyvät myytit.

Lausunto annettiin tällä viikolla Rio de Janeirossa, jossa järjestetään kansainvälinen gynekologian konferenssi.

Tasa-arvo gendersukupuolten tasa-arvoterveys

Lue myös

Mielenosoittajia värikkäiden kylttien kera

Tutkimus: Lapsiäitiys yhä kasvussa Latinalaisessa Amerikassa

66,5 tyttöä tuhannesta saa lapsen alaikäisenä Latinalaisessa Amerikassa. Cladem-järjestön koordinaattori Julia Escalante vaatii parempia tilastoja ja seksuaalikasvatusta. Myös tiedotusvälineiden pitäisi kantaa vastuunsa ja poistaa tyttöihin seksistisesti suhtautuvat sisällöt.
Etiopian presidentti Sahle-Work Zewde

Afrikan politiikka naisistuu

Afrikan maiden hallituksiin on viime aikoina päässyt yhä enemmän naisjohtajia, mikä on avainasia mantereen tulevaisuuden kannalta. ”Sukupuolellisesti edustavien hallitusten luominen vahvistaa viestiä, että edistyksessä on kyse muustakin kuin yksilön kapasiteetin rakentamisesta”, kirjoittavat Fatima Al Ansar ja Shona Bezanson.
Nainen valkoisen kepin kanssa puistossa

Aktiivinen naisliike kitkee naismurhia Latinalaisessa Amerikassa – Väkivaltaa pidetään paikoin silti yhä normaalina

Liki 2 800 naista murhattiin sukupuolensa vuoksi vuonna 2017 Latinalaisen Amerikan ja Karibian alueen maissa. Viime vuosina sukupuolittunut väkivalta on kuitenkin nostettu yhteiskunnalliseen keskusteluun ja moni alueen maa on säätänyt on säätänyt lakeja naismurhia ja naisiin kohdistuvaa väkivaltaa vastaan.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Afrikan tähti -pelin eteläosa

Onko järjestöjen kehitysmaakuva yhä stereotyyppinen? Pro gradu -tutkielman mukaan kilpailu lahjoittajista ajaa shokeeraaviin varainkeruukampanjoihin

Järjestöissä pohditaan yhä tarkemmin, miten välttää varainkeruukampanjoissa kolonialistiset mielikuvat. Gradunsa kehitysyhteistyöjärjestöjen naiskuvasta tehneen Martta Kaskisen mukaan taloudellinen paine johtaa kuitenkin siihen, että ne toimivat usein päin vastoin.
Ihmisiä seisoo kokouksen puhujanpöytien takana

Harvinainen edistysaskel: Guineanmadosta saattaa tulla ensimmäinen loistauti, josta päästään kokonaan eroon

Jo Vanhan Testamentin aikoina tunnettua guineanmatoa esiintyi viime vuonna enää 28 ihmisellä. Sen poistaminen olisi harvinaista, sillä tähän mennessä ihmiskunta on päässyt kokonaan eroon vain isorokosta.
Suomen lippu ja puita

Raiskaukset eivät ole maahanmuuttokysymys

Maahanmuuttajien seksuaalirikokset ovat puhuttaneet suomalaisia viime aikoina. Amnestyn ihmisoikeustyön johtajan Niina Laajapuron mukaan keskustelu kansainvälisten ihmisoikeusvelvoitteiden uudelleentulkinnasta ja muut turvapaikanhakijoiden oikeuksia entisestään kaventavat esitykset ovat vastuuttomia ja vievät resursseja pois todellisista ratkaisuista.
Mies katselee ihmisten kuvia seinällä punakhmerien hirmutekoja esittelevässä museossa

Kambodža hyssyttelee menneisyyden hirmutöitä – Vain kolme on tuomittu punakhmerien teoista ja enempää tuskin tuomitaan

Vuosina 1975-1979 vallassa olleiden punakhmerien aikana jopa 2,5 miljoonaa kambodžalaista menehtyi aliravitsemukseen, sairauksiin ja summittaisiin teloituksiin. Nuorilla on tarjota selitys sille, miksi niin harva sai tuomion: jos olisi kaivettu syvemmälle, vastaan olisi tullut vääjäämättä nykyisiä poliitikkoja, kuten pääministeri Hun Sen.