YK-järjestöt: Syyrian pakolaiskriisi pahimmillaan koko konfliktin aikana | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

YK-järjestöt: Syyrian pakolaiskriisi pahimmillaan koko konfliktin aikana

Syyrian Idlibistä on paennut lähes 700 000 ihmistä joulukuun alun jälkeen. ”Monet koulut ja moskeijat ovat täynnä pakolaisperheitä, ja tilan löytämisestä jopa keskeneräisistä rakennuksista on tullut lähes mahdotonta”, kertoo UNHCR:n edustaja Andrej Mahecic.

Yleiskuva YK:n turvallisuusneuvoston istuntosalista

YK:n turvallisuusneuvosto käsitteli tammikuun lopussa Syyrian tilannetta. Kuva: Loey Felipe / UN Photo.

Lähes 700 000 ihmistä on joutunut pakenemaan Idlibissä ja sen lähialueilla Luoteis-Syyriassa joulukuun alun jälkeen.

Määrä on suurin pakenemaan joutuneiden ihmisten määrä tiettynä ajankohtana koko sinä aikana, kun Syyrian kriisi lähes yhdeksän vuotta sitten alkoi, kertoivat YK:n humanitaaristen asioiden toimisto OCHA sekä pakolaisjärjestö UNHCR eilen.

Suurin osa pakolaisista on naisia ja lapsia. Useimmat siviilit ovat asettautuneet jo valmiiksi ylikansoitetuille alueille lähelle Turkin rajaa. Säätila on paikoin jäätävä.

”Monien on pitänyt paeta jo useita kertoja ja jättää omaisuutensa taakseen. Mahdollisia oleskelupaikkoja on rajallinen määrä. -- Monet koulut ja moskeijat ovat täynnä pakolaisperheitä, ja tilan löytämisestä jopa keskeneräisistä rakennuksista on tullut lähes mahdotonta”, kertoi UNHCR:n edustaja Andrej Mahecic tiedotteessa eilen.

Useita sairaaloita ja terveysasemia Idlibin ja Aleppon maakunnissa on suljettu tai niiden toimintaa on jouduttu rajoittamaan väkivallan takia. Myös kouluja on suljettu.

Idlib on käytännössä viimeinen Syyrian kapinallisten hallussa oleva alue. Venäjä ja Syyria ryhtyivät kiihdyttämään sotilasoperaatiotaan maakunnassa joulukuun puolivälissä, minkä jälkeen myös humanitaarinen tilanne on nopeasti vaikeutunut. Samaan aikaan Turkin ja Syyrian välit ovat kiristyneet.

Alueelle on kuljetettu tässä kuussa apua yli 230 rekkalastillista apua, muun muassa ruokaa, suojamateriaalia ja vettä. Tammikuussa rekkoja lähetettiin 1 227. OCHA:n mukaan seuraavaksi puoleksi vuodeksi tarvitaan kuitenkin noin 336 miljoonaa dollaria lisää apurahaa.

Yhteensä Syyriassa on noin kuusi miljoonaa maan sisäistä pakolaista. 5,5 miljoonaa on paennut maan rajojen ulkopuolelle.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia