Uutiset

YK-järjestöt: Seksityö laillistettava

Seksityön laittomuus ruokkii hiv-epidemiaa suuressa osassa Aasiaa, sanotaan tuoreessa raportissa.
(Kuva: killeturnip / Flickr.com / cc 2.0)

Seksityön kriminalisointi ei auta hiv-epidemian estämisessä, päin vastoin, käy ilmi tuoreesta YK-järjestöjen raportista.

48:n Aasian ja Tyynenmeren alueen maan lainsäädäntöä tarkastelevan raportin mukaan lähes kaikki alueen valtiot ovat kriminalisoineet ainakin osan seksityöstä.

Esimerkiksi Kiinassa, Intiassa ja Indonesiassa seksityöläiset ovat raportoineet, että heiltä on takavarikoitu kondomeja tai poliisi on häirinnyt heitä. Kiinassa, Intiassa, Burmassa ja Sri Lankassa prostituoituja on pakotettu sopeutumiskeskuksiin. Alueen seksityöläisiä myös pidätetään, joissakin maissa heiltä vaaditaan rekisteröitymistä ja joissakin maissa rajoitetaan mahdollisuutta saada henkilöllisyystodistus.

Raportin mukaan kriminalisointi kuitenkin lisää seksityöläisten riskiä saada hiv. Se pahentaa stigmaa ja syrjintää ja rajoittaa mahdollisuuksia saada seksuaaliterveyspalveluita. Sen sijaan maissa, joissa seksityö sallitaan, mahdollisuus esimerkiksi turvaseksiin on parempi. Seksityön salliminen ei myöskään ole lisännyt prostituutiota, raportti huomauttaa.

Lainsäädäntö on kuitenkin myös kehittynyt Aasian ja Tyynenmeren maissa, raportissa todetaan. Esimerkiksi Bangladesh, Intia ja Nepal tunnustavat laissaan seksityöläisten ihmisoikeudet, Kambodžassa kondomeja ei saa käyttää pidätysperusteena.

Seksityöläisten oikeudet ihmisoikeudetseksuaalisuusoikeus ja rikos Aasia ja Tyynenmeren alue

Lue myös

Intialaiset seksityöläiset harjoittelevat kondomin käyttöä puupeniksellä.

Intian Chennaissa seksityöläiset saavat ilmaisia kondomeita

Terveyspalveluita on tarjolla naisille, mutta transsukupuolisilla on vaikeampaa. Naisten kondomeihin on sen sijaan varaa vain harvoilla, vaikka seksityöläiset uskovat, että ne olisivat helpompia ja tehokkaampia.

Prostituutiosta tuli puheenaihe Kuubassa

Vilkastunut matkailu on lisännyt prostituutiota Kuubassa virallisista kielloista huolimatta. Siksi asiasta pitää myös puhua, asiantuntijat sanovat.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Joukko nuoria aurinkopaneelilla varustetun koulun edustalla

Suomalaisille kesämökeille tarkoitettu aurinkovoimala sähköistää ammattikoulua Ugandassa – Aurinkoenergian potentiaali on valtava, mutta esteenä on hinta

Aurinko paistaa Ugandassa ympäri vuoden kuin Suomessa kesällä, mutta silti yli 80 prosenttia maaseudun asukkaista elää ilman sähköä. Suomalainen keksijä Janne Käpylehto opetti kolmessa päivässä ammattikoululaisille, miten asentaa aurinkovoimala. Kokeilua saatetaan laajentaa tulevaisuudessa.
Sateenkaaren värisiä ilmapalloja

Keniassa odotettiin tänään korkeimman oikeuden päätöstä, joka olisi ollut tärkeä koko Afrikan seksuaalivähemmistöille, mutta toisin kävi

Kenian korkeimman oikeuden piti päättää tänään, kumoaako se lain, joka kriminalisoi samaa sukupuolta olevien suhteet. Päätöstä kuitenkin lykättiin keväälle. ”Olisi vähättelyä sanoa, että olemme pettyneitä”, sanoo muutosta ajanut ihmisoikeusjärjestö.
Käsi pitelee tyhjää alumiinikulhoa

Haitissa on krooninen ruokakriisi, mutta media kertoo siitä vain harvoin – Avustusjärjestö listasi maailman unohdetuimmat kriisit

Mediahuomio auttaa keräämään apua katastrofien uhreille, mutta kilpailu median kiinnostuksesta on kova. Avustusjärjestö Care International on julkaissut kolmatta kertaa listan maailman aliraportoiduimmista kriiseistä, joista moni ei ole koskaan kuullutkaan.
Lehmä

Tutkimus: Keinoliha ei välttämättä olekaan ilmastoystävällisin vaihtoehto karjankasvatukselle

Maailmalla on viime vuosina intoiltu laboratoriossa kasvatetusta lihasta. Tutkijoiden mukaan on kuitenkin epäselvää, mitkä sen ilmastovaikutukset tulevat olemaan.