Uutiset Ruokaturva

YK-järjestöt: 45 miljoonaa ihmistä kärsii lähiaikoina ruokapulasta eteläisessä Afrikassa

Kansainväliseltä yhteisöltä vaaditaan lisää rahoitusta myös pitkäaikaiseen työhön, sillä eteläisen Afrikan lämpötilat nousevat kaksi kertaa muuta maailmaa nopeammin.
Kuivunutta maata Mosambikissa
Eteläisessä Afrikassa on kärsitty kuivuudesta useaan otteeseen viime vuosina. Kuva Mosambikista vuodelta 2016. (Kuva: Aurélie Marrier d'Unienville / IFRC / CC BY-NC-ND 2.0)

Peräti 45 miljoonaa ihmistä kärsii vakavasta ruokaturvan epävarmuudesta 16 maassa eteläisen Afrikan alueella seuraavien puolen vuoden aikana, varoittavat YK:n elintarvikejärjestöt.

Yhdeksän eniten kärsivää maata ovat Angola, Zimbabwe, Mosambik, Sambia, Madagaskar, Malawi, Namibia, Eswatini eli entinen Swazimaa sekä Lesotho. Niissä yli 11 miljoonaa ihmistä luokitellaan nyt kansainvälisessä ruokaturvaluokituksessa ”kriisissä” tai ”hätätilassa” eläväksi. Hätätilan jälkeen seuraava porras on suoranainen nälänhätä.

YK:n elintarvikejärjestöt FAO, IFAD ja WFP vaativat lisärahoitusta ruokakriisin torjumiseksi.

”Monilta maaseutuyhteisöiltä voi mennä ainakin kaksi tai kolme kasvukautta normaaliin tuotantoon palaamiseksi, joten välitön tuki on elintärkeää”, muistuttaa Alain Onibon, YK:n elintarvike- ja maatalousjärjestö FAOn eteläisen Afrikan koordinaattori tiedotteessa.

Syynä kuivuuteen ovat äärimmäiset sääilmiöt. Viimeisen viiden kasvukauden aikana vain yhden aikana sateet ovat olleet normaaleja, ja kuivuus on joillakin alueilla pahinta 35 vuoteen. Lisäksi syklonit ja tulvat ovat tuhonneet satoa.

Vastaavanlaisten sääilmiöiden voi odottaa toistuvan alueella, sillä eteläisen Afrikan lämpötilat nousevat kaksi kertaa nopeammin kuin globaalisti keskimäärin. Järjestöt vaativatkinkansainväliseltä yhteisöltä investointeja myös pitkäaikaisempiin toimenpiteisiin, jotta yhteisöt voisivat varautua paremmin ilmastonmuutoksen vaikutuksiin.

”Alue on hyvin herkkä järkytyksille, ja se kärsii kroonisesta nälästä, epätasa-arvosta ja rakenteellisesta köyhyydestä. Ilmastonmuutos on eksistentiaalinen hätätila, johon pitää puuttua välittömästi”, varoittaa IFADin eteläisen Afrikan johtaja Robson Mutandi tiedotteessa.

YK:n ruokajärjestöjen on tarkoitus auttaa yli 11:ta miljoonaa ihmistä vuoden 2020 puoleen väliin mennessä. Hätäavun lisäksi tarkoituksena on auttaa pienviljelijöitä lisäämään tuotantoa ja vähentämään sadon menetyksiä, käyttämään maaperää ja vesivaroja kestävästi, rokottaa karjaa sekä mahdollistaa parempi lainojen saanti ja markkinoille pääsy.

Ruokaturva maatalousruokailmastonmuutos Eteläinen Afrikka

Lue myös

Kuivunut ruohonkorsi kuivassa maassa

Yli yhdeksän miljoonaa ihmistä kärsii ruokapulasta eteläisessä Afrikassa – Punainen Risti aloittaa käteisavustusten jaon Zimbabwessa

YK ennustaa, että ruoka-avun tarpeessa olevien määrä kasvaa yhä eteläisessä Afrikassa lähikuukausina. Suomen Punainen Risti aikoo jakaa EU:n tuella käteisapua Zimbabwessa, jossa luonnonolojen lisäksi myös talouskriisi heikentää ruokaturvaa.
Kolme naista pienen pöydän ääressä

Somaliaa uhkaa taas nälänhätä huonon sadon vuoksi – Seitsemän sadekautta on epäonnistunut lyhyen ajan sisällä

YK:n mukaan Somalian tämän vuoden viljasato on huonoin sitten vuoden 2011, jolloin maa ajautui nälänhätään. Sen jälkeenkin maassa on kärsitty jatkuvasti kuivuudesta, eivätkä perheet yksinkertaisesti ole ehtineet toipua katastrofeista.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Nainen värjää toisen naisen tukkaa

Brasiliassa ihonväri on politiikkaa, mutta elokuvaohjaaja Tai Linhares ei tiedä, onko hän musta vai valkoinen

Tai Linharesin syntymätodistuksessa lukee ”valkoinen”, mutta hän on jotain muutakin. ”En ole osa sitä etuoikeutettua kulttuurista ja sosiaalista valkoisuutta, jonka osaksi pääsee, jos syntyy ihonväriltään valkoisena, oikeanlaisten hiusten kanssa”, hän sanoo. Linharesin lyhytelokuva käsittelee identiteetin etsintää mustan ja valkoisen välimaastossa.
Nainen lattialla käsin kudotun maton päällä

Satavuotias Afganistan on maailman vaarallisin maa – Dokumenttiteatteriesitys jäljittää pakolaisuuden syitä

Afganistan 100 – the years of interdependence -dokumenttiteatteriesitys kuvaa väkevästi Afganistanin nykyhetkeä ja historiaa. Suomessa vierailleen Kabulin yliopiston dekaanin Jawida Ahmadin mukaan afganistanilaiset haluavat rauhaa enemmän kuin mitään muuta.
Valkoisiin haalareihin pukeutuneita ihmisiä pilvenpiirtäjän edessä

Raportti: Asefirmat kehittävät jo tappajarobotteja – ”Autonomiset aseet ovat siirtymässä sci-fistä todellisuuteen”

Autonomisten aseiden uhka kasvaa, sillä yhä useammat valtiot ovat lisänneet niiden kehittelyä viime vuosina, selviää PAX-rauhanjärjestön tutkimuksesta. Kyselytutkimuksen mukaan muun muassa suomalaisista suurin osa kannattaa niiden kieltämistä.
Kansainvälisen tuomioistuimen rakennus Haagissa Hollannissa

Gambia vei Myanmarin kansainväliseen oikeuteen rohingyojen kansanmurhasta

Vastikään diktatuurista päässyt Gambia syyttää Myanmaria rohingyojen kansanmurhasta. Kansainvälisellä tuomioistuimella ei ole valtuuksia valvoa päätöksensä toteuttamista, mutta tuomio tahraisi Myanmarin kansainvälistä mainetta.