YK ja ihmisoikeusjärjestöt vaativat tutkintaa Etiopian tapahtumista | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

YK ja ihmisoikeusjärjestöt vaativat tutkintaa Etiopian tapahtumista

Perinnejuhlassa kuoli lukuisia ihmisiä epäselvissä olosuhteissa. Hallituksella ja oppositiolla on eri tieto kuolleiden määrästä.

YK:n ihmisoikeusvaltuutetun toimisto sekä ihmisoikeusjärjestö Amnesty International ja Human Rights Watch vaativat tutkintaa Etiopian Bishoftun kaupungissa tapahtuneista kuolemista.

Jopa satojen ihmisten epäillään kuolleen perinteisellä sadonkorjuufestivaalilla lokakuun ensimmäisenä sunnuntaina paetessaan pakokauhussa Etiopian turvallisuusjoukkoja. Ihmisoikeusjärjestöjen mukaan turvallisuusjoukot ampuivat väkijoukkoon kyynelkaasua sekä ampuivat laukauksia.

YK:n mukaan uhrit kuolivat muun muassa putoamalla läheiseen järveen. Tapahtumat ovat poikineet lisää mielenosoituksia Etiopiassa.

"On selvä tarve tutkia riippumattomasti se, mitä tarkalleen ottaen tapahtui viime sunnuntaina ja varmistaa vastuullisuus tässä ja useissa muissa tapahtumissa viime marraskuusta lähtien, mukaan lukien protesteissa, jotka ovat päättyneet väkivaltaisesti", sanoi YK:n ihmisoikeusvaltuutetun toimiston edustaja Rupert Colville perjantaina.

Protestoijilla ja hallituksella on täysin eri käsitys uhrimäärästä. Hallituksen mukaan noin 50 ihmistä kuoli, opposition mukaan jopa 678, kertoo ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch. Järjestö ei ole kyennyt varmistamaan uhrien määrää mutta uskoo sen olevan enemmän kuin hallitus ilmoitti.

Etiopiassa on ollut levotonta viime marraskuusta alkaen. Protestit saivat alkunsa hallituksen suunnitelmista laajentaa pääkaupunki Addis Abeban rajoja maan suurimman etnisen ryhmän, oromojen alueelle. Maassa on kehityksen ja teollistamisen nimissä häädetty viljelijöitä mailtaan aiemminkin, ja mielenosoittajat pelkäsivät, että näin kävisi nytkin. Hallitus ilmoitti jo tammikuussa luopuvansa suunnitelmasta, mutta protestit ovat jatkuneet ja ihmisoikeusjärjestöjen mukaan yli 500 ihmistä on kuollut.

Protestien kiihtyessä Etiopian hallitus on ottanut käyttöön kovat otteet myös järjestöjä ja mediaa vastaan. Niitä on häiritty, tarkkailtu ja niitä vastaan on nostettu syytteitä. YK:n Colville kertoi olevansa huolissaan muun muassa tiedoista, joiden mukaan kaksi Bishoftun tapahtumista ja hallituksen vastuusta keskustellutta bloggaajaa on pidätetty.

Etiopian pääministeri Hailemariam Desalegn julisti eilen maahan puolivuotisen hätätilan. Hänen mukaansa maan vakaus on uhattuna. Kansainvälisten medioiden mukaan internetyhteydet ovat osittain katkaistu osissa maata.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia