Uutiset Etiopian demokratiakehitys

YK ja ihmisoikeusjärjestöt vaativat tutkintaa Etiopian tapahtumista

Perinnejuhlassa kuoli lukuisia ihmisiä epäselvissä olosuhteissa. Hallituksella ja oppositiolla on eri tieto kuolleiden määrästä.
Etiopian pääministeri Hailemariam Desalegn on julistanut maahan hätätilan. (Kuva: United Nations / Bo Li / CC BY-NC-ND 2.0)

YK:n ihmisoikeusvaltuutetun toimisto sekä ihmisoikeusjärjestö Amnesty International ja Human Rights Watch vaativat tutkintaa Etiopian Bishoftun kaupungissa tapahtuneista kuolemista.

Jopa satojen ihmisten epäillään kuolleen perinteisellä sadonkorjuufestivaalilla lokakuun ensimmäisenä sunnuntaina paetessaan pakokauhussa Etiopian turvallisuusjoukkoja. Ihmisoikeusjärjestöjen mukaan turvallisuusjoukot ampuivat väkijoukkoon kyynelkaasua sekä ampuivat laukauksia.

YK:n mukaan uhrit kuolivat muun muassa putoamalla läheiseen järveen. Tapahtumat ovat poikineet lisää mielenosoituksia Etiopiassa.

"On selvä tarve tutkia riippumattomasti se, mitä tarkalleen ottaen tapahtui viime sunnuntaina ja varmistaa vastuullisuus tässä ja useissa muissa tapahtumissa viime marraskuusta lähtien, mukaan lukien protesteissa, jotka ovat päättyneet väkivaltaisesti", sanoi YK:n ihmisoikeusvaltuutetun toimiston edustaja Rupert Colville perjantaina.

Protestoijilla ja hallituksella on täysin eri käsitys uhrimäärästä. Hallituksen mukaan noin 50 ihmistä kuoli, opposition mukaan jopa 678, kertoo ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch. Järjestö ei ole kyennyt varmistamaan uhrien määrää mutta uskoo sen olevan enemmän kuin hallitus ilmoitti.

Etiopiassa on ollut levotonta viime marraskuusta alkaen. Protestit saivat alkunsa hallituksen suunnitelmista laajentaa pääkaupunki Addis Abeban rajoja maan suurimman etnisen ryhmän, oromojen alueelle. Maassa on kehityksen ja teollistamisen nimissä häädetty viljelijöitä mailtaan aiemminkin, ja mielenosoittajat pelkäsivät, että näin kävisi nytkin. Hallitus ilmoitti jo tammikuussa luopuvansa suunnitelmasta, mutta protestit ovat jatkuneet ja ihmisoikeusjärjestöjen mukaan yli 500 ihmistä on kuollut.

Protestien kiihtyessä Etiopian hallitus on ottanut käyttöön kovat otteet myös järjestöjä ja mediaa vastaan. Niitä on häiritty, tarkkailtu ja niitä vastaan on nostettu syytteitä. YK:n Colville kertoi olevansa huolissaan muun muassa tiedoista, joiden mukaan kaksi Bishoftun tapahtumista ja hallituksen vastuusta keskustellutta bloggaajaa on pidätetty.

Etiopian pääministeri Hailemariam Desalegn julisti eilen maahan puolivuotisen hätätilan. Hänen mukaansa maan vakaus on uhattuna. Kansainvälisten medioiden mukaan internetyhteydet ovat osittain katkaistu osissa maata.

Etiopian demokratiakehitys ihmisoikeudetsananvapauskansalaisyhteiskunta Etiopia Amnesty InternationalHuman Rights Watch

Lue myös

Etiopian lippu

Etiopian poliittiset uudistukset takkuilevat – vapautettuja poliittisia vankeja pidätettiin uudelleen

Etiopian pääministeri Hailemariam Desalegn kohahdutti alkuvuodesta ilmoittamalla maan vapauttavan ison liudan poliittisia vankeja. Nyt maan viranomaiset ovat kuitenkin pidättäneet uudelleen opposition edustajia ja toimittajia, jotka olivat juhlineet vapautusta.
Somalipakolaisia Etiopiassa istumassa seinän vieressä

Some lietsoo etnistä eripuraa Etiopiassa – muistuttaa Ruandan tilannetta ennen kansanmurhaa

Tuhannet etiopialaiset ovat maan sisäisinä pakolaisina sen jäljiltä, kun etninen väkivalta leimahti viime syyskuussa. Moni epäilee, että etnisiä levottomuuksia lietsotaan poliittisista syistä.
Etiopian entinen pääministeri Hailemariam Desalegn ja muita ihmisiä

Valtarakenteet horjuvat Etiopiassa – uudelta pääministeriltä odotetaan paljon

Etiopia oli 25 vuotta rauhan saareke kuohuvan Afrikan sarven juuressa, mutta viime vuodet maa on ollut poikkeustilassa. ”Ei ole takuita siitä, etteikö Etiopia voisi suistua kaaokseen ja väkivaltaan”, sanoo oikeustieteilijä Awol Allo.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Mies pienen traktorin päällä, toinen traktorin takana.

Väitöstutkimus: Yrittäjyyden avulla voi nousta köyhyydestä, mutta taikakonsti se ei ole – Yrittäjä tarvitsee hyvän idean ja paljon tukea

Marleen Wierenga tutki Aalto-yliopiston väitöskirjassaan intialaisia innovaatioyrittäjiä, joista yksi keksi moottoripyörän moottorilla toimivan traktorin. Yrittäjyys tarjoaa hänen mukaansa paljon mutta ei rajattomasti mahdollisuuksia vähentää köyhyyttä. ”Suurin osa kehitysmaiden yrittäjistä valitsisi mieluummin palkkatyön”, hän sanoo.
Vyötäröstä alaspäin kuvattu ihminen seisoo vanhoista kännyköistä koostuvan kasan yläpuolella.

Kulutuksen kiihtyminen on nostanut e-jätemäärät ennätystasolle – Eurooppalaiset tuottavat e-jätettä henkeä kohti eniten

Sähkölaitteita heitetään pois yhä enemmän, sillä kulutus kasvaa ja käyttöikä on lyhyt. Alle viidennes e-jätteestä kierrätetään, selviää YK:n raportista.
Rauhanmerkki roikkumassa metallijohdosta

Kansalaisjärjestöt vaativat humanitaarista aseidenriisuntaa – ”Pandemiaa ei ratkaista asevarustelulla”

Maailman pitäisi käyttää rahaa sotilasmenojen sijaan humanitaarisiin tarkoituksiin, todetaan järjestöjen avoimessa kirjeessä. Myös Suomen pitäisi miettiä hävittäjähankintoja uudelleen, sanoo kirjeessä mukana oleva Sadankomitea.
Miehiä kantamassa koreja päänsä päällä.

Raportti: Työntekijöiden oikeuksia poljetaan yhä enemmän – Uusi trendi on ay-johtajien tarkkailu

Ammattiyhdistysliikkeen maailmanjärjestön ITUCin mukaan työntekijöiden oikeudet ovat heikoimmalla tolalla sen jälkeen, kun se alkoi julkaista vuotuista katsausta vuonna 2014. Lähes kolme neljäsosaa tutkituista maista muun muassa rajoittaa oikeutta liittyä ammattiliittoon.
Vihannesmyyjiä istumassa tuotteidensa ääressä torilla.

Tansaniassa yritetään saada nuoret innostumaan maanviljelyksestä – Nyt pilaantuvat sadot vievät monen innon

Kotimaisen ruuan kysyntä on Tansaniassa kasvussa, mutta esimerkiksi varastointiongelmat ja osaamisen puute saavat monet siirtymään toiselle alalle. Trooppisen maatalouden instituutin Itä-Afrikan johtaja Victor Manyong uskoo, että maataloudessa on nuorille kosolti mahdollisuuksia rahan tekoon.

Tuoreimmat

Kansalaisjärjestöt vaativat humanitaarista aseidenriisuntaa – ”Pandemiaa ei ratkaista asevarustelulla”
Kulutuksen kiihtyminen on nostanut e-jätemäärät ennätystasolle – Eurooppalaiset tuottavat e-jätettä henkeä kohti eniten
Raportti: Työntekijöiden oikeuksia poljetaan yhä enemmän – Uusi trendi on ay-johtajien tarkkailu
Tansaniassa yritetään saada nuoret innostumaan maanviljelyksestä – Nyt pilaantuvat sadot vievät monen innon
Maailmassa on tarpeeksi ruokaa, mutta koronavirus voi silti aiheuttaa ruokakriisin – Yksi syy ovat huonosti toimivat tuotantoketjut
Väitöstutkimus: Yrittäjyyden avulla voi nousta köyhyydestä, mutta taikakonsti se ei ole – Yrittäjä tarvitsee hyvän idean ja paljon tukea
33 000 tyttöä menee päivittäin alaikäisenä naimisiin – Tuoreen raportin mukaan haitallisista perinteistä voitaisiin silti päästä eroon nopeastikin
Sähköautobuumi voi aiheuttaa ympäristö- ja ihmisoikeusongelmia, varoittaa YK-järjestö – Akkujen raaka-aineet valmistetaan vain muutamassa maassa
Maa, jota ei suljettu koronan takia – Malawissa oikeus määräsi valtion maksamaan köyhille ensin tukea
Israel saattaa ryhtyä liittämään osia Länsirannasta itseensä – Kansainvälinen yhteisö tyytyy lähinnä paheksumaan samalla, kun konfliktin ratkaisu liukuu yhä kauemmas