Uutiset

YK: Israel ajaa palestiinalaisia siirtokuntien tieltä

Samalla kun Länsirannalle syntyy lisää siirtokuntia, tiukat säännöt estävät palestiinalaisia saamasta rakennuslupia.
(Kuva: delayed gratification / Flickr.com / cc 2.0)

Israelin viranomaisten rajoittava vyöhykejako Länsirannalla pakottaa palestiinalaisia pois alueelta, selviää vasta ilmestyneestä YK:n raportista. Raportin mukaan Länsirannan Israelin hallitsemien alueiden kaavoitussäännöt tekevät rakennuslupien saamisen palestiinalaisille lähes mahdottomaksi.

Israelilla on määräysvalta turvallisuuden, suunnittelun ja rakentamisen suhteen lähes 60 prosenttia Länsirannasta kattavalla C-alueella. Alueella arvellaan asuvan noin 150 000 palestiinalaista ja siellä sijaitsee suurin osa palestiinalaisten viljely- ja laidunmaista. YK:n mukaan Israelin toiminnan vaikutukset tekevät monien palestiinalaisyhteisöjen kehittymisen mahdottomaksi.

"Tämä pakkosiirtymisen kuvio yhdessä Israelin jatkuvan asutuspolitiikan kanssa heikentää palestiinalaisten mahdollisuuksia pitää kiinni alueesta. Lisäksi herää huoli muutoksista väestörakenteessa", toteaa YK:n palestiinalaisalueiden humanitaarisen avun koordinoija Ramesh Rajasingham.

Kaavoitussääntöjen lisäksi palestiinalaisia pakottaa pois alueelta rakentamiseen liittyvät esteet, kuljetusrajoitukset, pienentyneet tulot, kotien purkutyöt sekä huonot yhteydet palveluihin, kuten kouluihin ja puhtaaseen veteen. Elämän perustarpeet tyydyttääkseen monet palestiinalaiset ovat pakotettuja jättämään alueen.

konflikti IsraelPalestiina

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Poika istuu kynä ja lehtiö kädessä pieni taskuradio korvallaan.

Koronavirus on vauhdittanut etäoppimista myös kehittyvissä maissa – Moni kuitenkin putosi kyydistä, eivätkä kaikki pääse enää takaisin

Noin 1,6 miljardia opiskelijaa ja koululaista joutui keväällä jäämään pois koulusta koronaviruksen takia. Esimerkiksi Kenia ja Uganda käärivät hihansa digi- ja etäopetuksen lisäämiseksi, mutta nyt pelkona on eriarvoisuuden kasvu. ”Jo valmiiksi jäljessä olevat jäävät vielä enemmän jälkeen”, sanoo Fingon asiantuntija Peter Njuguna.
Syyrian lippu kahden muun lipun välissä.

Luoteis-Syyriassa vahvistettu ensimmäinen koronavirustapaus – ”Koronavirus tulee leviämään pakolaisleireillä kulovalkean tavoin”

Luoteis-Syyriassa elää noin 4,2 miljoonaa ihmistä, joista monet pakolaisia. Jos virus leviää, esimerkiksi vanhuksilla ja kroonisia tauteja sairastavilla on vain pienet mahdollisuudet selvitä, varoittaa terveysjärjestö UOSSM.
Nainen puolilähikuvassa piikkilangalla varustetun betoniaidan edessä.

Siviilikriisinhallinta tukee konfliktista toipuvia maita vankemman tulevaisuuden rakentamisessa

Sisäministeriön alaisuudessa toimiva Kriisinhallintakeskus lähettää asiantuntijoita siviilikriisinhallintatehtäviin maailmalle. Koulutusasiantuntija Sari Rautarinta on ollut komennuksella Sudanissa, Afganistanissa ja Ukrainassa. Työ on pitkäjänteistä, ja sen merkitys on nähtävissä vasta vuosien kuluttua, hän sanoo.
Nainen puolilähikuvassa mainoksen edessä.

”Rahoituslaitokset eivät ottaneet minua vakavasti” – Naisyrittäjien arki on hankalaa, ja koronavirus vaikeuttaa sitä entisestään

Keniassa naisyrittäjät kärsivät luotonsaantivaikeuksista ja vähättelystä. Irene Omari omistaa yhden Kisumun suurimmista brändäysyhtiöistä. Koronan vuoksi bisneksellä menee nyt huonommin kuin koskaan. Vaikeuksia on kuitenkin ollut jo aiemmin. ”Naisen on hyvin vaikea vetää yritystä. Aluksi en edes saanut luottoa”, hän kertoo.
Mies puolilähikuvassa mikrofonin takana.

Köyhyys ei ole vähentynyt niin paljon kuin väitetään, ja keinot sen kitkemiseksi ovat vääriä, sanoo YK-asiantuntija – ”Vaarallisen omahyväistä”

YK:n väistyvä erityisasiantuntija Philip Alston suomii loppuraportissaan maailman johtajia ”itsensä onnittelemisesta” köyhyyden vastaisessa taistelussa, sillä köyhyyden väheneminen johtuu pitkälti Kiinasta. Myöskään kestävän kehityksen tavoitteita ei saavuteta, hän sanoo.