Uutiset Ympäristöpolitiikka

YK hyväksyi historiallisen päätöslauselman laitonta eläinten ja kasvien kauppaa vastaan

Etenkin elefanttien ja sarvikuonojen salametsästys on kasvanut viime vuosina räjähdysmäisesti.
(Kuva: Brittany H. / Flickr.com / cc 2.0)

YK:n yleiskokous hyväksyi eilen päätöslauselman, jossa kehotetaan kaikkia maailman maita taistelemaan lisääntyvää laitonta villieläinten ja kasvien kauppaa vastaan. Päätöslauselma ei ole juridisesti sitova, mutta esimerkiksi ympäristöjärjestö WWF pitää sitä historiallisena, sillä kaikki YK:n jäsenmaat yhdistävät siinä ensimmäistä kertaa voimansa laitonta eläin- ja kasvikauppaa vastaan.

"Tämä virstanpylväs osoittaa, että luontorikosten lopettaminen ei ole vain 'ympäristöllinen' kysymys eikä se rajoitu vain muutamiin maihin: siitä on tullut painopiste kaikille maille", kiittelee kansainvälisen WWF:n johtaja Marco Lambertini järjestön tiedotteessa.

Gabonin ja Saksan aloitteesta syntynyt päätöslauselma (pdf) syntyi kolmen vuoden diplomaattisten ponnistelujen tuloksena. Siinä sovitaan, että YK:n jäsenmaat edistävät alueellista ja kansainvälistä yhteistyötä laittoman kaupan lopettamiseksi. Tavoitteena on lopettaa niin salametsästys, kauppa kuin ostaminenkin esimerkiksi tehostamalla lainsäädäntöä ja lakien toimeenpanoa.

Päätöslauselmassa kehotetaan myös ottamaan paikalliset yhteisöt mukaan laittoman villieläinten ja kasvien kaupan vastaiseen taisteluun ja muistutetaan, että ekosysteemien lisäksi se uhkaa myös elinkeinoja sekä heikentää oikeusvaltioperiaatteen ja hyvän hallinnon toteutumista.

Etenkin elefanttien ja sarvikuonojen salametsästys on kasvanut viime vuosina maailmalla räjähdysmäisesti. Esimerkiksi YK:n ympäristöohjelma UNEP arvioi viime vuonna, että elefantteja teurastetaan nyt enemmän kuin koskaan viimeisten 20 vuoden aikana. Vuonna 2013 tapettiin lähes 25 000 elefanttia. Etelä-Afrikassa puolestaan tapettiin yli tuhat sarvikuonoa, ja sarvikuonojen metsästys kasvoi maassa 7 000 prosenttia vuosina 2007–2013, järjestö kertoo.

UNEP arvioi, että laittoman villieläinten, kasvien ja kalan kaupan arvo on noin 50–150 miljardia dollaria vuodessa. Euroissa se on noin 46–137 miljardia. Sitä pidetään neljänneksi tuottavimpana rikollisuuden muotona maailmassa.

Ympäristöpolitiikka biodiversiteettieläimetsuojelu

Lue myös

Nainen porttien edessä

Jätteestä energiaa – Kiertotalous pyörittää argentiinalaisen hökkelikylän soppakeittiötä

En Haccoren soppakeittiössä kaikki ruoka tuotetaan paikan päällä ja kaikki jäte käytetään uudelleen. Tarkoituksena on luoda vaihtoehto järjestelmälle, jossa ruoka ja polttoaine tuotetaan maaseudulla ja kulutetaan kaupungeissa ja jätteet kipataan takaisin maaseudulle.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Suldaan Said Ahmed istuu kahvilan pöydän ääressä

”Kun onnistuu, on suomalainen, jos epäonnistuu, nähdään maahanmuuttajana” – Miltä suomalainen media näyttää maahanmuuttajan silmin?

Suomalaisista perheistä tai elämäntavasta kertovissa jutuissa haastateltavat ovat lähes aina valkoisia, helsinkiläinen Suldaan Said Ahmed sanoo. Medialla on valtaa sen määrittelyssä, ketkä ovat ”meikäläisiä” ja ketkä jätetään ulkopuolelle.
Hiroshiman atomipommista selvinnyt rakennuksen raunio ja muistomerkki

Hiroshima, Suomi ja ydinaseriisunta

Suomen käyttäytyminen ydinaseriisuntakysymyksissä on ollut lähes identtistä ydinasevaltioiden ja Nato-maiden kanssa. Viimeisenä naulana aktiivisen ydinaseriisunnan edistämispolitiikan arkkuun on ollut Suomen kieltäytyminen allekirjoittamasta ydinaseet kieltävää sopimusta, kritisoi Rauhanpuolustajien toiminnanjohtaja Teemu Matinpuro.
Joukko ihmisiä kävelee käytävällä

Jemenin hätäapuohjelmia uhkaa sulkeminen, sillä avunantajat eivät ole täyttäneet lupauksiaan – ”Kun rahaa ei tule, ihmiset kuolevat”

Avunantajamaat lupasivat Jemenille helmikuussa 2,6 miljardia dollaria apua. YK:n mukaan alle puolet tästä summasta on maksettu mikä tarkoittaa, että lähikuukausina joudutaan sulkemaan valtava määrä avustusohjelmia.
Pakolaisleirin rakennuksia

Etnisiä puhdistuksia kaksi vuotta sitten paenneita rohingyoja saatetaan alkaa palauttaa Bangladeshista Myanmariin

Järjestöt ovat huolissaan Myanmarin ja Bangladeshin hallituksen suunnitelmasta ryhtyä palauttamaan Bangladeshiin paenneita rohingyavähemmistön edustajia Myanmariin. Olosuhteet eivät ole kunnossa, sillä maa ei vieläkään ole lopettanut rohingyojen vainoamista, sanoo Human Rights Watch.

Luetuimmat

Akkuteollisuus ei pärjäisi ilman Kongon pahamaineisia kaivoksia – Koboltin eettisyyttä on vaikea varmistaa, sanoo kaivosalueella vieraillut suomalaistutkija
Selvitys: Naisyrittäjien tukeminen voisi tuoda maailmantalouteen biljoonia dollareita – Vain neljässä maassa uusia naisyrittäjiä on enemmän kuin miehiä
Raportti: Jos 10–30 prosenttia fossiilisten polttoaineiden tuista suunnattaisiin uusiutuville, se riittäisi käynnistämään puhtaan energian vallankumouksen
Ilmastonmuutos huolettaa Grönlannissa – Ensimmäisen kansallisen tason kyselyn mukaan suurin osa on jo kokenut vaikutukset henkilökohtaisesti
Uusi arvio vesipulasta: Neljännes maailman väestöstä elää äärimmäisen korkean vesistressin alueilla – ”Suurin kriisi, josta kukaan ei puhu”
YK:n vaikuttavuussijoittamisen ohjelma siirtyy Helsinkiin – Tavoitteena kestävän kehityksen vauhdittaminen yksityisellä rahalla
Iran langetti naisaktivisteille vuosikymmenien vankeustuomion huntupakon rikkomisesta
Panama kielsi muovipussit ensimmäisenä maana Keski-Amerikassa – Taustalla huoli merten saastumisesta
Kuumuus tappaa karjaa Keniassa – Monilla alueilla kriittinen 1,5 asteen raja on jo ylitetty
Ihmiskauppa rehottaa Pohjois-Amerikassa – Riskiryhmää etenkin alkuperäiskansojen naiset