Uutiset Ympäristöpolitiikka

YK hyväksyi historiallisen päätöslauselman laitonta eläinten ja kasvien kauppaa vastaan

Etenkin elefanttien ja sarvikuonojen salametsästys on kasvanut viime vuosina räjähdysmäisesti.
(Kuva: Brittany H. / Flickr.com / cc 2.0)

YK:n yleiskokous hyväksyi eilen päätöslauselman, jossa kehotetaan kaikkia maailman maita taistelemaan lisääntyvää laitonta villieläinten ja kasvien kauppaa vastaan. Päätöslauselma ei ole juridisesti sitova, mutta esimerkiksi ympäristöjärjestö WWF pitää sitä historiallisena, sillä kaikki YK:n jäsenmaat yhdistävät siinä ensimmäistä kertaa voimansa laitonta eläin- ja kasvikauppaa vastaan.

"Tämä virstanpylväs osoittaa, että luontorikosten lopettaminen ei ole vain 'ympäristöllinen' kysymys eikä se rajoitu vain muutamiin maihin: siitä on tullut painopiste kaikille maille", kiittelee kansainvälisen WWF:n johtaja Marco Lambertini järjestön tiedotteessa.

Gabonin ja Saksan aloitteesta syntynyt päätöslauselma (pdf) syntyi kolmen vuoden diplomaattisten ponnistelujen tuloksena. Siinä sovitaan, että YK:n jäsenmaat edistävät alueellista ja kansainvälistä yhteistyötä laittoman kaupan lopettamiseksi. Tavoitteena on lopettaa niin salametsästys, kauppa kuin ostaminenkin esimerkiksi tehostamalla lainsäädäntöä ja lakien toimeenpanoa.

Päätöslauselmassa kehotetaan myös ottamaan paikalliset yhteisöt mukaan laittoman villieläinten ja kasvien kaupan vastaiseen taisteluun ja muistutetaan, että ekosysteemien lisäksi se uhkaa myös elinkeinoja sekä heikentää oikeusvaltioperiaatteen ja hyvän hallinnon toteutumista.

Etenkin elefanttien ja sarvikuonojen salametsästys on kasvanut viime vuosina maailmalla räjähdysmäisesti. Esimerkiksi YK:n ympäristöohjelma UNEP arvioi viime vuonna, että elefantteja teurastetaan nyt enemmän kuin koskaan viimeisten 20 vuoden aikana. Vuonna 2013 tapettiin lähes 25 000 elefanttia. Etelä-Afrikassa puolestaan tapettiin yli tuhat sarvikuonoa, ja sarvikuonojen metsästys kasvoi maassa 7 000 prosenttia vuosina 2007–2013, järjestö kertoo.

UNEP arvioi, että laittoman villieläinten, kasvien ja kalan kaupan arvo on noin 50–150 miljardia dollaria vuodessa. Euroissa se on noin 46–137 miljardia. Sitä pidetään neljänneksi tuottavimpana rikollisuuden muotona maailmassa.

Ympäristöpolitiikka biodiversiteettieläimetsuojelu

Lue myös

Sähköauto laturissa.

Sähköautobuumi voi aiheuttaa ympäristö- ja ihmisoikeusongelmia, varoittaa YK-järjestö – Akkujen raaka-aineet valmistetaan vain muutamassa maassa

Kongosta tulee noin puolet maailman koboltista, ja sitä louhivat muun muassa kymmenet tuhannet lapset. YK:n kauppa- ja kehitysjärjestön raportin mukaan akkujen ympäristö- ja ihmisoikeusvaikutuksiin pitää nyt puuttua, sillä kysyntä kasvaa rajusti lähivuosina.
Kaksi lehmää heinäkaukalon äärellä

Lehmänlanta ja maatilajäte hyötykäyttöön: Nepalissa vähennetään päästöjä ja tuontiriippuvuutta biokaasun avulla

Nepalista on tullut maailman johtaja paikallisesti suunniteltujen kotitalouksien biokaasukompostorien levittämisessä. Nyt maassa toimii teollisen kokoluokan biokaasutehdas, joka voi vähentää myös riippuvuutta tuontilannoitteista ja nestekaasusta.
Metsää ja maatalousmaata ilmakuvassa

Etelä-Amerikan ongelmia ei ratkaista länsimaiden ratkaisuilla vaan paikallista kansalaisyhteiskuntaa vahvistamalla ja kuuntelemalla

Metsäkato ja eriarvoisuus ovat monia Etelä-Amerikan maita yhdistäviä vakavia ongelmia. Heikosti toimivan valtionhallinnon takia monissa maissa sosiaalinen ja ekologinen kestävyys ovat pitkälti kansalaisyhteiskunnan harteilla. Siksi niiden tukeminen olisi tärkein toimi myös metsäkadon vähentämiseksi.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Poika istuu kynä ja lehtiö kädessä pieni taskuradio korvallaan.

Koronavirus on vauhdittanut etäoppimista myös kehittyvissä maissa – Moni kuitenkin putosi kyydistä, eivätkä kaikki pääse enää takaisin

Noin 1,6 miljardia opiskelijaa ja koululaista joutui keväällä jäämään pois koulusta koronaviruksen takia. Esimerkiksi Kenia ja Uganda käärivät hihansa digi- ja etäopetuksen lisäämiseksi, mutta nyt pelkona on eriarvoisuuden kasvu. ”Jo valmiiksi jäljessä olevat jäävät vielä enemmän jälkeen”, sanoo Fingon asiantuntija Peter Njuguna.
Syyrian lippu kahden muun lipun välissä.

Luoteis-Syyriassa vahvistettu ensimmäinen koronavirustapaus – ”Koronavirus tulee leviämään pakolaisleireillä kulovalkean tavoin”

Luoteis-Syyriassa elää noin 4,2 miljoonaa ihmistä, joista monet pakolaisia. Jos virus leviää, esimerkiksi vanhuksilla ja kroonisia tauteja sairastavilla on vain pienet mahdollisuudet selvitä, varoittaa terveysjärjestö UOSSM.
Nainen puolilähikuvassa piikkilangalla varustetun betoniaidan edessä.

Siviilikriisinhallinta tukee konfliktista toipuvia maita vankemman tulevaisuuden rakentamisessa

Sisäministeriön alaisuudessa toimiva Kriisinhallintakeskus lähettää asiantuntijoita siviilikriisinhallintatehtäviin maailmalle. Koulutusasiantuntija Sari Rautarinta on ollut komennuksella Sudanissa, Afganistanissa ja Ukrainassa. Työ on pitkäjänteistä, ja sen merkitys on nähtävissä vasta vuosien kuluttua, hän sanoo.
Nainen puolilähikuvassa mainoksen edessä.

”Rahoituslaitokset eivät ottaneet minua vakavasti” – Naisyrittäjien arki on hankalaa, ja koronavirus vaikeuttaa sitä entisestään

Keniassa naisyrittäjät kärsivät luotonsaantivaikeuksista ja vähättelystä. Irene Omari omistaa yhden Kisumun suurimmista brändäysyhtiöistä. Koronan vuoksi bisneksellä menee nyt huonommin kuin koskaan. Vaikeuksia on kuitenkin ollut jo aiemmin. ”Naisen on hyvin vaikea vetää yritystä. Aluksi en edes saanut luottoa”, hän kertoo.
Mies puolilähikuvassa mikrofonin takana.

Köyhyys ei ole vähentynyt niin paljon kuin väitetään, ja keinot sen kitkemiseksi ovat vääriä, sanoo YK-asiantuntija – ”Vaarallisen omahyväistä”

YK:n väistyvä erityisasiantuntija Philip Alston suomii loppuraportissaan maailman johtajia ”itsensä onnittelemisesta” köyhyyden vastaisessa taistelussa, sillä köyhyyden väheneminen johtuu pitkälti Kiinasta. Myöskään kestävän kehityksen tavoitteita ei saavuteta, hän sanoo.