YK hyväksyi historiallisen päätöslauselman laitonta eläinten ja kasvien kauppaa vastaan | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

YK hyväksyi historiallisen päätöslauselman laitonta eläinten ja kasvien kauppaa vastaan

Etenkin elefanttien ja sarvikuonojen salametsästys on kasvanut viime vuosina räjähdysmäisesti.

YK:n yleiskokous hyväksyi eilen päätöslauselman, jossa kehotetaan kaikkia maailman maita taistelemaan lisääntyvää laitonta villieläinten ja kasvien kauppaa vastaan. Päätöslauselma ei ole juridisesti sitova, mutta esimerkiksi ympäristöjärjestö WWF pitää sitä historiallisena, sillä kaikki YK:n jäsenmaat yhdistävät siinä ensimmäistä kertaa voimansa laitonta eläin- ja kasvikauppaa vastaan.

"Tämä virstanpylväs osoittaa, että luontorikosten lopettaminen ei ole vain 'ympäristöllinen' kysymys eikä se rajoitu vain muutamiin maihin: siitä on tullut painopiste kaikille maille", kiittelee kansainvälisen WWF:n johtaja Marco Lambertini järjestön tiedotteessa.

Gabonin ja Saksan aloitteesta syntynyt päätöslauselma (pdf) syntyi kolmen vuoden diplomaattisten ponnistelujen tuloksena. Siinä sovitaan, että YK:n jäsenmaat edistävät alueellista ja kansainvälistä yhteistyötä laittoman kaupan lopettamiseksi. Tavoitteena on lopettaa niin salametsästys, kauppa kuin ostaminenkin esimerkiksi tehostamalla lainsäädäntöä ja lakien toimeenpanoa.

Päätöslauselmassa kehotetaan myös ottamaan paikalliset yhteisöt mukaan laittoman villieläinten ja kasvien kaupan vastaiseen taisteluun ja muistutetaan, että ekosysteemien lisäksi se uhkaa myös elinkeinoja sekä heikentää oikeusvaltioperiaatteen ja hyvän hallinnon toteutumista.

Etenkin elefanttien ja sarvikuonojen salametsästys on kasvanut viime vuosina maailmalla räjähdysmäisesti. Esimerkiksi YK:n ympäristöohjelma UNEP arvioi viime vuonna, että elefantteja teurastetaan nyt enemmän kuin koskaan viimeisten 20 vuoden aikana. Vuonna 2013 tapettiin lähes 25 000 elefanttia. Etelä-Afrikassa puolestaan tapettiin yli tuhat sarvikuonoa, ja sarvikuonojen metsästys kasvoi maassa 7 000 prosenttia vuosina 2007–2013, järjestö kertoo.

UNEP arvioi, että laittoman villieläinten, kasvien ja kalan kaupan arvo on noin 50–150 miljardia dollaria vuodessa. Euroissa se on noin 46–137 miljardia. Sitä pidetään neljänneksi tuottavimpana rikollisuuden muotona maailmassa.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia