Uutiset Kehityspolitiikka

YK: Humanitaarisen avun tarpeessa olevien määrä kasvaa lähes 40 prosenttia ensi vuonna – ”Johtuu lähes täysin koronasta”

”Rikkaat maat näkevät nyt valoa tunnelin päässä. Sama ei ole totta köyhimpien maiden kohdalla”, muistutti YK:n humanitaarisen avun koordinaattori Mark Lowcock. YK julkaisi eilen ennätysmäisen suuren arvion humanitaarisen avun tarpeesta vuodelle 2021.
YK:n humanitaarisen avun koordinaattori Mark Lowcock
YK:n hätäavun koordinaattori Mark Lowcock kertoi eilen, että ensi vuonna peräti 235 miljoonaa ihmistä tarvitsee humanitaarista apua. YK aikoo tavoittaa heistä runsaat kaksi kolmasosaa. (Kuva: Loey Felipe / UN Photo)

YK on julkaissut arvionsa globaalin humanitaarisen avun tarpeesta ensi vuodelle. Sen mukaan ennätysmäiset 235 miljoonaa ihmistä tulee tarvitsemaan humanitaarista apua.

Määrä on noin 40 prosenttia enemmän kuin tänä vuonna ja kasvu johtuu lähes täysin koronasta, kertoi YK:n humanitaarisen avun koordinaattori Mark Lowcock eilen.

”Esittelemämme kuva on, on synkin ja pimein, jonka olemme koskaan nähneet. Se heijastaa sitä, että koronapandemia on aiheuttanut tuhoa planeetan hauraimmissa ja haavoittuvimmissa maissa planeetalla”, hän sanoi.

YK:n tavoitteena on auttaa ensi vuonna 160:tä miljoonaa ihmistä 56 maassa. Sitä varten tarvitaan avunantajilta 35,1 miljardia dollaria eli noin 29,3 miljardia euroa. Summa on valtava, sillä esimerkiksi tänä vuonna avunantajamaat ovat lahjoittaneet YK:n vetoomuksen kattamiseksi noin puolet tästä summasta.

Humanitaarisen avun tarve on viime vuosina kasvanut jatkuvasti. Taustalla ovat etenkin konfliktit ja ilmastonmuutos. Korona tulee kriisien päälle. Ensi vuonna suurimmat avun tarpeet ovat Afganistanissa, Kolumbiassa, Kongon demokraattisessa tasavallassa, Etiopiassa, Nigeriassa, Malissa, Pakistanissa, Somaliassa, Etelä-Sudanissa, Sudanissa, Syyriassa, Venezuelassa, Jemenissä ja Zimbabwessa.

Lowcock huomautti, että rikkaat maat ovat investoineet noin 10 biljoonaa dollaria talouselvytykseen koronan jäljiltä.

”Rikkaat maat näkevät nyt valoa tunnelin päässä. Sama ei ole totta köyhimpien maiden kohdalla. Koronakriisi on työntänyt miljoonat ihmiset köyhyyteen ja nostanut humanitaariset tarpeet pilviin”, Lowcock sanoi.

Koronaviruksen vaikutukset köyhissä maissa ovat jo näkyvissä. Esimerkiksi äärimmäinen köyhyys on kasvanut ensimmäistä kertaa 22 vuoteen ja työttömyys on lisääntynyt. Myös nälkäisten määrän ennustetaan kasvavan.

”Meillä on edessämme selvä valinta. Voimme antaa vuoden 2021 olla suuri takapakki – antaa 40 vuoden edistyksen purkautua – tai voimme tehdä yhteistyötä varmistaaksemme, että me kaikki löydämme tiemme ulos tästä pandemiasta”, Lowcock sanoi.

KehityspolitiikkaKoronaviruspandemia avustustyökatastrofiapukehitysyhteistyökestävän kehityksen tavoitteet

Lue myös

Käsienpesua kanisterista tulevan veden avulla.

Koronapandemia avasi avunantajien kukkaronnyörit – Kehitysapu nousi viime vuonna ennätyslukemiin

OECD:n tilastojen mukaan rikkaat maat kasvattivat viime vuonna kehitysapuaan muun muassa koronapandemian takia. Toisaalta summa vastaa vain prosenttia siitä, mitä ne ovat ohjanneet oman taloutensa elvyttämiseen.
Mehiläinen kukassa.

Selvitys: Suomen pitäisi tukea luonnon monimuotoisuutta vahvemmin kehitysyhteistyössään – Rahoitus on viime vuosina vähentynyt

Luonnon monimuotoisuuden nopea hupeneminen uhkaa sekä kehitysyhteistyön tavoitteita että ihmiskunnan tulevaisuutta yleensäkin. Kehityspoliittisen toimikunnan mukaan Suomen pitäisi nostaa biodiversiteettikysymykset kehitysyhteistyönsä ytimeen.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Miesten kuvia sisältävä juliste talon seinässä.

Sri Lankan uusvanha johto on luonut pelon ilmapiirin, jossa aktivistit joutuvat varomaan sanojaan ja syytteen voi saada pienestäkin kritiikistä – ”Tilanne on nyt pahempi kuin sodan aikana”

Rajapaksan veljekset nousivat Sri Lankassa valtaan lyhyen tauon jälkeen vuonna 2019. Presidentin valtaoikeuksia on lisätty, maan johtoon nimetty armeijan henkilökuntaa ja toisinajattelijoita on pidätetty. ”Hallitus yrittää käyttää kaikkia keinoja, jotta kansalaisyhteiskunta ei voisi tehdä mitään merkityksellistä”, kertoo Maailma.netin haastattelema ihmisoikeusaktivisti.
Seinämaalaus, jossa poika kovaääninen kädessä.

YK:n asiantuntijaryhmä tyrmää Ison-Britannian hallituksen teettämän raportin rasismista – ”Yritys normalisoida valkoista ylivaltaa”

Brittiläisraportin mukaan maa voisi toimia rasismin vastaisuudessa malliesimerkkinä muille valkoisen enemmistön maille. Raportti on herättänyt kuitenkin laajaa kritiikkiä ja sen on tulkittu jopa vähättelevän orjakauppaa.
Nainen kovaäänisen ja esitteen kanssa.

Koronan talousvaikutukset ja konfliktit ovat nostaneet ruuan hinnan pilviin Keski- ja Länsi-Afrikassa – Nälkäisten määrä uhkaa nousta yli 31 miljoonaan

Esimerkiksi Sierra Leonessa riisin hinta on 60–70 prosenttia korkeammalla viiden vuoden keskiarvoon verrattuna. Ruoka-apu saattaa olla ainoa toivo, varoittaa YK:n ruokaohjelma.
Mies seisoo veneessä ja meloo joella.

Kuubassa pelastetaan rannikon ekosysteemejä ennallistamalla

Kuubassa kunnnostetaan kosteikkoja, mangroveja ja muita rannikkoalueita uusin opein. Tavoitteena on ehkäistä muun muassa eroosiota, tulvia ja suolaantumista – kaikki kasvavia uhkia etelän köyhissä saarivaltioissa.
Mies mikrofoni kädessä, taustalla Yhdysvaltain lippu.

Yhdysvallat jatkaa asekauppaa Jemenissä sotivan Arabiemiirikuntien kanssa – Riskinä osallisuus ihmisoikeusloukkauksiin, varoittaa järjestö

Yhdysvaltain presidentin Joe Bidenin hallinto jäädytti asekaupat Saudi-Arabian ja Arabiemiirikuntien kanssa tammikuussa. Ainakin kaupat Arabiemiirikuntien kanssa ovat nyt toteutumassa.

Luetuimmat

Alakastisia ja entisiä maaorjia syrjitään koronakaranteenissakin – Pandemia on syventänyt eriarvoisuutta Nepalissa
Turkulainen Ali Reza Heidari sai Suomesta oleskeluluvan – Lähes 30 000 ihmistä vedonnut käännytystä vastaan
Akkuteollisuus ei pärjäisi ilman Kongon pahamaineisia kaivoksia – Koboltin eettisyyttä on vaikea varmistaa, sanoo kaivosalueella vieraillut suomalaistutkija
Sri Lankan uusvanha johto on luonut pelon ilmapiirin, jossa aktivistit joutuvat varomaan sanojaan ja syytteen voi saada pienestäkin kritiikistä – ”Tilanne on nyt pahempi kuin sodan aikana”
Intian ihmiskauppiaat toimittavat lapsityöläisiä korupajoihin ja tehtaisiin – Köyhyys saa perheet uskomaan huijarien lupauksiin
Länsimaisilta brändeiltä vaaditaan vastuunottoa koronan takia maksamatta jääneistä vaatetyöläisten palkoista – Erorahojen kustannukset olisivat vain 10 senttiä per t-paita
Amnesty: Koronapandemia on syventänyt eriarvoisuutta ja tarjonnut verukkeita polkea ihmisoikeuksia – ”Myös Suomessa korona on tehnyt rakenteellisen epätasa-arvon näkyväksi”
Alkuperäiskansat ovat parhaita metsänvartijoita, osoittaa tuore raportti – Latinalaisen Amerikan kollektiivisilla mailla metsä katoaa hitaammin kuin muualla
Satoja ihmisiä kadonnut Myanmarissa vallankaappauksen jälkeen – Perheet odottavat tietoa läheisistään ja pelkäävät pahinta
YK-raportti: Naisten kehollinen itsemääräämisoikeus ei toteudu – Miljoonat eivät saa päättää seksistä tai voi käyttää ehkäisyä