YK haluaa estää kaasuhankkeen laajennuksen Perussa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

YK haluaa estää kaasuhankkeen laajennuksen Perussa

Kaasuprojektin laajennus on pysäytettävä, sillä se uhkaa alkuperäiskansoja, sanoo YK:n rotusyrjinnän vastainen komitea.

Perun Amazonilla käynnissä olevan kaasuhankkeen laajennus on pysäytettävä, koska se aiheuttaa riskin alueen alkuperäiskansoille, vaatii YK:n rotusyrjinnän poistamista käsittelevä komitea.

Komitea lähetti maan hallitukselle maaliskuun alussa kirjeen, jossa se vaatii laajennussuunnitelmien jäädyttämistä, koska laajennus estäisi alkuperäiskansoja nauttimasta "taloudellisia, sosiaalisia ja kulttuurisia oikeuksiaan".

Argentiinalaisen Pluspetrol-yhtiön johtama Camisea-kaasuhanke toimii osittain Nahua-Nantin alkuperäiskansa-alueella Perun Amazonilla. Nyt hanketta suunnitellaan laajennettavaksi. Yhtiöt aikovat tehdä sademetsässä seismisiä testejä, joissa käytettäisiin räjähteitä. Tarkoituksena on myös porata yli 20 tutkimuskaivoa.

Järjestöjen mukaan se voisi olla kohtalokasta eristyksissä elävien, sademetsästä elävien alkuperäiskansojen kannalta. Siitä on saatu todisteita aiemminkin. 1980-luvulla, kun Shell alkoi etsiä kaasua ja öljyä, lähes 60 prosenttia Nahua-heimon jäsenistä kuoli tautiepidemian levittyä heimon elinalueille.

Alkuperäiskansoja puolustavan Survival International -järjestön mukaan alueella on ollut myös ainakin viisi merkittävää kaasuvuotoa sen jälkeen, kun Camisea vuonna 2004 aloitti toimintansa.

Perun hallitus hyväksyi laajennuksen viime keväänä. Survival International kuitenkin muistuttaa, että Väli-Amerikan kehityspankki myönsi Camisea-hankkeelle lainan vuonna 2003 vain sillä ehdolla, ettei sitä laajenneta.

"Nyt hallitus tekee juuri sitä, mitä se lupasi olla tekemättä", sanoo järjestön johtaja Stephen Corry.

Perulla on Etelä-Amerikan viidenneksi suurimmat luonnonkaasuvarat. Brittilehti Guardianin mukaan tuotanto on noussut yli kolmanneksella sen jälkeen, kun Camisea aloitettiin.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia