YK: Hallitukset eivät ole lähelläkään tarvittavia päästövähennyssitoumuksia – Vasta kaksi suurimmista saastuttajista on vahvistanut sitoumuksiaan | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

YK: Hallitukset eivät ole lähelläkään tarvittavia päästövähennyssitoumuksia – Vasta kaksi suurimmista saastuttajista on vahvistanut sitoumuksiaan

YK:n uuden raportin mukaan nykyisillä päästövähennyssitoumuksilla päästöt vähenevät alle prosentin vuoteen 2030 mennessä, kun tavoite on 45 prosenttia. Kyseessä on kuitenkin vasta tilannekatsaus – lisää sitoumuksia odotetaan vielä ennen loppuvuoden ilmastokokousta.

Jäävuoria vedessä

YK patistaa maita kunnianhimoisempiin päästövähennyssuunnitelmiin ilmastonmuutoksen torjumiseksi. Kuva: Mark Garten / UN Photo / CC BY-NC-ND 2.0.

Maailman maiden on ryhdyttävä huomattavasti kunnianhimoisempiin päästövähennystoimiin, mikäli Pariisin ilmastosopimuksen tavoitteet halutaan saavuttaa, käy ilmi YK:n tuoreesta raportista.

Perjantaina julkaistun raportin mukaan vasta 75 Pariisin ilmastosopimuksen osapuolta oli päivittänyt päästövähennyssuunnitelmiaan kunnianhimoisempaan suuntaan vuoden 2020 loppuun mennessä.

Mikäli vain ne toteutuvat, vuoteen 2030 mennessä päästöjä saadaan vähennettyä noin puoli prosenttia vuoden 2010 tasosta. Tavoite on 45 prosenttia.

”Raportti osoittaa, että hallitukset eivät ole lähelläkään sitä kunnianhimon tasoa, joka tarvitaan ilmastonmuutoksen rajoittaminen 1,5 asteeseen ja Pariisin sopimuksen tavoitteiden saavuttamiseen. Suurten päästöjen tuottajien pitää tulla esiin kunnianhimoisempien tavoitteiden kanssa hyvissä ajoin ennen marraskuun ilmastokokousta Glasgow’ssa”, sanoo YK:n pääsihteeri António Guterres tiedotteessa.

Pariisin ilmastosopimuksen tavoitteena on rajoittaa maapallon keskilämpötilan nousu kahteen asteeseen, mieluiten 1,5 asteeseen.

Päästövähennyssuunnitelmia oli määrä käsitellä jo vuoden 2020 lopulla Glasgow’n ilmastokokouksessa, mutta koronapandemia lykkäsi kokousta vuodella. Samalla myös monen maan päästövähennyssuunnitelmien päivittäminen on viivästynyt.

Raportin mukaan suurin osa raportissa mukana olevista maista on kyllä lisännyt kunnianhimonsa tasoa. 18 suurimmasta päästöjen tuottajasta kuitenkin vasta kaksi, EU ja Iso-Britannia, on lisännyt voimakkaasti päästövähennystavoitteitaan. Muut 16 joko eivät ole päivittäneet suunnitelmiaan tai ovat päivittäneet niitä vain vähän.

Raportissa mukana olevat 75 maata tuottavat noin 30 prosenttia maailman päästöistä. Raportti onkin vasta tilannekatsaus, ei kokonaiskuva, muistutti YK:n ilmastosopimuksen pääsihteeri Patricia Espinosa.

Ennen marras-joulukuussa pidettävää Glasgow’n kokousta aiotaan julkaista vielä toinen raportti päästövähennyssuunnitelmista. Muun muassa Pariisin ilmastosopimukseen vastikään takaisin liittyneen Yhdysvaltojen on määrä julkistaa kevään aikana sitoumuksensa.

Vuosi 2021 tulee kuitenkin olemaan joko onnistumisen tai epäonnistumisen vuosi, Guterres muistutti.

”Nyt on aika. Globaali liittouma, joka on sitoutunut nollapäästöihin vuoteen 2050 mennessä, kasvaa. -- Koronatoipumissuunnitelmat antavat mahdollisuuden vihreämpään ja puhtaampaan jälleenrakennukseen. Päättäjien täytyy pitää sanansa. Pitkäaikaiset sitoumukset pitää sovittaa välittömiin toimiin, jotta voidaan aloittaa ihmisten ja planeetan epätoivoisesti tarvitsema muutoksen vuosikymmen”, hän sanoi.

Lisää uusi kommentti