YK: Burundi lähellä sisällissotaa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

YK: Burundi lähellä sisällissotaa

Noin 340 ihmistä on kuollut keväällä alkaneiden levottomuuksien vuoksi.

YK:n ihmisoikeusvaltuutettu Zeid Ra'ad Al Hussein on varoittanut väkivallan kierteeseen yhä syvemmälle joutuneen Burundin tilanteesta. Maan pääkaupungissa Bujumburassa on kuollut viime päivien kahakoiden seurauksena noin 100 ihmistä, taustalla asemiesten hyökkäys sotilasleireille viime perjantaina.

"Näiden viimeisimpien veristen tapahtumien myötä maa näyttää ottaneen uuden askeleen kohti suoranaista sisällissotaa, ja jännitteet Bujumburassa ovat nyt puhkeamispisteessä", sanoi Husseinin edustaja Cécile Pouilly eilen.

Burundin pahimmat levottomuudet sitten vuonna 2005 päättyneen verisen sisällissodan alkoivat viime keväänä, kun maan presidentti Pierre Nkurunziza ilmoitti tavoittelevansa presidentinvaaleissa kolmatta kautta, mitä vastustajat pitivät perustuslain vastaisena. Nkurunziza voitti heinäkuussa pidetyt vaalit. Tilanne on herättänyt huolta etenkin siksi, että tapahtumat muistuttavat Ruandan vuoden 1994 kansanmurhan aikaisia tapahtumia. Burundissa väestö jakautuu Ruandan tavoin hutuihin ja tutseihin.

YK:n mukaan yhtensä noin 340 ihmistä on kuollut väkivaltaisuuksissa kevään jälkeen.

Burundin viranomaisten mukaan viime päivinä kuolleet ovat hyökkääjiä ja näiden uhreja, paikallisten mukaan mukana on myös poliisin kodeistaan hakemia nuoria miehiä. Myös YK kertoo tiedotteessaan, että viime perjantain tapahtumien jälkeen turvallisuusjoukot tekivät kotietsintöjä, pidättivät satoja nuoria miehiä ja väitteiden mukaan teloittivat heitä summassa.

Väkivaltaisuuksia on paennut maan rajojen ulkopuolelle noin 220 000 ihmistä. Jo ennen väkivaltaisuuksia yli 80 prosenttia maan ihmisistä eli köyhyydestä ja lähes 60 prosenttia oli kroonisesti aliravittuja. Maan budjetista yli puolet on tullut kehitysavusta, mutta kriisin vuoksi monet maat ovat jäädyttäneet rahoituksensa, mikä vaikeuttaa peruspalveluiden saantia entisestään, YK-järjestöt varoittavat.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia