YK-asiantuntijat: Talibanien vaino naisia kohtaan voi olla rikos ihmisyyttä vastaan – Miehiä kannustetaan kontrolloimaan naisten käyttäytymistä | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

YK-asiantuntijat: Talibanien vaino naisia kohtaan voi olla rikos ihmisyyttä vastaan – Miehiä kannustetaan kontrolloimaan naisten käyttäytymistä

Afganistanin Taliban-hallinto sulkee naiset koteihinsa ja rankaisee miehiä naisten rikoksista. Tapauksia pitäisi tutkia sukupuoleen kohdistuvana vainona, joka on rikos ihmisyyttä vastaan, sanoo ryhmä YK:n riippumattomia ihmisoikeusasiantuntijoita.

Afganistanin lippu kivirakennuksen edustalla, etualalla puun oksia.

- Kuva: Victoria Pickering / CC BY-NC-ND 2.0.

Kymmenen YK:n riippumatonta ihmisoikeusasiantuntijaa toivoo, että Afganistanin Taliban-hallinnon rikkomuksia naisia kohtaan aletaan tutkia kansainvälisen oikeuden vastaisina rikoksina. 

Sen jälkeen, kun Taliban kaappasi vallan elokuussa 2021, naiset on käytännössä suljettu koteihinsa. Tytöt eivät enää pääse toisen asteen koulutukseen. Rauhanomaisia mielenosoituksia järjestäneitä naisia on pahoinpidelty ja pidätetty. 

Naisten liikkumista kontrolloidaan. Viime viikkoina on kerrottu, että naisilta on pääsy kielletty esimerkiksi puistoihin, kuntosaleille ja kylpylöihin. Taliban on ottanut hiljattain käyttöön myös ruoskintarangaistukset, joiden kohteena on ollut myös naisia.

Asiantuntijoiden perjantaina julkaiseman lausunnon mukaan talibanit ovat myös pahoinpidelleet sellaisia miehiä, joiden seurassa on ollut värikkäisiin vaatteisiin pukeutuneita tai ilman kasvot peittävää huntua liikkuneita naisia. Miespuolisia sukulaisia kannustetaan kontrolloimaan naisten käytöstä, pukeutumista ja liikkumista.

”Olemme syvästi huolissamme siitä, että tällaisilla toimilla pakotetaan miehet ja pojat rankaisemaan naisia ja tyttöjä, jotka vastustavat Talibanin heihin kohdistuvia toimia. Se riistää heiltä heidän oikeuksiaan entisestään ja normalisoi heihin kohdistuvan väkivallan”, lausunnossa todetaan.

YK:n erityisraportoijat ja riippumattomat asiantuntijat ovat ihmisoikeusneuvoston nimittämiä palkattomia asiantuntijoita eivätkä he edusta varsinaisesti YK:ta. He raportoivat tietyistä ihmisoikeusaiheista tai maan tilanteesta.

Asiantuntijoiden mukaan Talibanin tekoja voidaan pitää sukupuoleen kohdistuvana vainona, joka taas luokitellaan rikokseksi ihmisyyttä vastaan.

He vaativat, että kansainvälinen yhteisö ryhtyy tutkimaan rikoksia jonkin kansainvälisen toimielimen alla. Taliban on muun muassa näitä rikoksia tutkivan kansainvälisen rikostuomioistuimen (ICC) jäsen, joten periaatteessa sen edustajia voitaisiin syyttää tuomioistuimessa.

Kovin todennäköistä se ei ole. Uutistoimisto Reutersin mukaan Afganistanin ulkoministeriö edustaja Abdul Qahar Balkhi kommentoi lausuntoa sanomalla, että YK:n tämänhetkiset sanktiot maata vastaan ovat sotarikoksia ja rikoksia ihmisyyttä vastaan. 

Lisää uusi kommentti