YK-asiantuntija: Veroparatiisien kiellosta tehtävä sopimus | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

YK-asiantuntija: Veroparatiisien kiellosta tehtävä sopimus

Verojen välttely veroparatiisien avulla on järjestelmällistä yhteiskunnan ryöstämistä, joka YK:n on aika panna kuriin, vaatii  Alfred de Zayas tuoreessa raportissaan.

(IPS) -- Verojen välttely veroparatiisien avulla on järjestelmällistä yhteiskunnan ryöstämistä, joka YK:n on aika panna kuriin, vaatii maailmanjärjestön riippumattomana asiantuntijana toimiva Alfred de Zayas tuoreessa raportissaan.

Sen mukaan veroparatiiseihin on piilotettu jopa 28 800 miljardia euroa. YK arvioi, että kehitysmaat menettävät vuosittain verotuloja lähes sata miljardia euroa.

Vuonna 2011 kehitysmailta pimitettiin veronkierron ja muiden laittomien pääomavirtojen vuoksi yli 850 miljardia euroa eli seitsenkertaisesti koko maailman kehitysavun verran.

Veroparatiiseista tuli kuuma puheenaihe huhtikuussa, kun tutkivien journalistien International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ) julkisti niin sanotut Panaman paperit. Syyskuussa järjestö paljasti tuhansittain Bahamaan rekisteröityjä peiteyrityksiä.

De Zayas kehottaa YK:n yleiskokousta laatiman sopimuksen, joka kieltää veroparatiisit maailmanlaajuisesti. Lisäksi pitää perustaa YK:n verovirasto, joka patistaa kansainväliset toimijat maksamaan ja rankaisee laiminlyönneistä.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia