YK-asiantuntija vaatii Hondurasilta ihmisoikeuspuolustajien suojelua | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

YK-asiantuntija vaatii Hondurasilta ihmisoikeuspuolustajien suojelua

Hondurasin hallituksen on estettävä maan muuttuminen ihmisoikeuspuolustajien "tappamisvyöhykkeeksi", vaatii Michel Forst.

Hondurasin hallituksen on estettävä maan muuttuminen laittomaksi ihmisoikeuspuolustajien "tappamisvyöhykkeeksi", vaatii YK:n erityisraportoija Michel Forst.

Riippumaton, ihmisoikeuspuolustajien tilanteesta raportoiva Forst sanoi tiedotteessaan perjantaina, että uusi aktivistin murhatapaus viittaa suuriin virheisiin näiden suojelussa.

Hondurasissa murhattiin viime tiistaina keskellä päivää alkuperäiskansa-aktivisti Nelson García. Murha tapahtui alle kaksi viikkoa sen jälkeen, kun Garcían kollega, Copinh-alkuperäiskansajärjestön johtaja Berta Cáceres murhattiin. Maata on aiemminkin pidetty yhtenä maailman vaarallisimmista aktivistien kannalta.

Cáceres vastusti Agua Zarcan patohanketta, jonka rahoittajiin ovat kuuluneet muun muassa Hollannin kehityspankki FMO ja Finnfund. Ne keskeyttivät tuen hankkeelle viime viikolla, vasta Garcían murhan jälkeen.

Niinikään Copinh-järjestössä toimiva García oli medialähteiden mukaan ollut ennen murhaa mukana seuraamassa pakkohäätöä ennen murhaansa. Häätö ei liittynyt Agua Zarcan hankkeeseen.

"Armottomien hyökkäysten keskellä ympäristö- ja alkuperäiskansa-aktivisteja vastaan on korkea aika, että Hondurasin viranomaiset ryhtyvät toimiin varmistaakseen kaikkien ihmisoikeuspuolustajien ja näiden perheiden turvallisuuden varmistamisen", Forst sanoi.

Etenkin Cáceresin murha on herättänyt maailmalla paljon huomiota, ja kansalaisjärjestöt ovat vaatineet sijoittajien vetäytymistä Agua Zarcan projektista. Myös YK:n ihmisoikeusvaltuutettu Zeid Ra'ad al-Hussein kirjoitti eilisessä kolumnissaan The Guardian -lehdessä, että myös kehityspankkien on herättävä Hondurasin ihmisoikeuskriisiin.

Cáceresin murhaajia ei ole saatu vielä kiinni, ja tutkintaa on kritisoitu. Guardianin haastattelemien Copinhin jäsenten mukaan järjestön työntekijöitä on kuulusteltu tuntikausia ilman, että heille on tarkasti kerrottu, mistä on kyse. Copinhin toimistoja, kuten sen ylläpitämää yhteisöradiota ja naisten suojakotia on tarkkailtu, ja poliisi on myös kuvannut mielenosoittajia.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia