YK: 1,85 miljoonaa ihmistä tarvitsee apua Mosambikissa – ”Tällaisista tapahtumista tulee yhä yleisempiä, vakavampia ja laajempia” | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

YK: 1,85 miljoonaa ihmistä tarvitsee apua Mosambikissa – ”Tällaisista tapahtumista tulee yhä yleisempiä, vakavampia ja laajempia”

YK pyytää lähes 250:tä miljoonaa euroa Mosambikin syklonista ja tulvista selvinneiden auttamiseksi. YK:n pääsihteeri António Guterresin mukaan katastrofi on jälleen uusi merkki ilmastonmuutoksen vaikutuksista.

Ihmisiä jeepin lavalla kuoppaisella tiellä

Evakuoituja kuljetettiin Beiran satamaan viime viikolla. Kuva: Denis Onyodi / Climate Centre / CC BY-NC 2.0.

Eteläisessä Afrikassa riehunut sykloni Idai on vaikuttanut ainakin 1,85 miljoonan ihmisen elämään Mosambikissa, arvioi YK. Se on pyytänyt kansainväliseltä yhteisöltä yhteensä 281,7 eli miljoonan dollarin eli vajaan 250 miljoonan euron arvosta apua myrskystä selvinneiden auttamiseksi.

Trooppinen sykloni Idai rantautui lähelle Beiran kaupunkia vajaat kaksi viikkoa sitten. Aiheutettuaan tuhoja Mosambikissa se jatkoi matkaansa Zimbabween ja Malawiin.

Myrsky tuhosi infrastruktuuria ja aiheutti valtavia tulvia. Lähes 500 000 hehtaaria satoa joutui tulvaveden alle ja kymmenet tuhannet joutuivat pakenemaan. Beirassa yli 100 000 ihmisen arvellaan menettäneen kotinsa ja kaiken omaisuutensa. Myrsky erotti monet perheenjäsenet toisistaan, ja avustustoimijat pelkäävät nyt esimerkiksi lapsityövoiman, lapsikaupan ja pakkoavioliittojen lisääntymistä.

Tähän mennessä syklonissa tiedetään kuolleen Mosambikissa 446 ihmistä ja loukkaantuneen vähintään 1 500. 58 600 taloa on tuhoutunut. Ainakin 45 terveyskeskusta on kärsinyt tulvavahingoista.

Jo ennen kriisiä vain puolet mosambikilaisista sai puhdasta vettä ja vain yhdellä viidestä oli kunnollinen vessa. Nyt moni elää ahtaasti kouluissa ja kirkoissa, joissa puhdasta vettä on vähän. Maailman terveysjärjestö onkin varoittanut kolerariskistä ja muista ripulitaudeista.

YK:n pääsihteeri António Guterres sanoi eilen, että sykloni on jälleen uusi varoitusmerkki ilmastonmuutoksen vaikutuksista ja vaati maailmaa toimimaan sen estämiseksi.

”Tällaisista tapahtumista tulee yhä yleisempiä, vakavampia ja laajempia ja tämä vain pahenee, ellemme toimi nyt”, hän sanoi YK:n uutiskeskuksen mukaan.

Yhteensä Mosambikissa, Malawissa ja Zimbabwessa on kuollut noin 700 ihmistä, mutta luku saattaa vielä nousta.

Valtiot ja avustustoimijat välittävät parhaillaan apua Mosambikiin. Suomen Punainen Risti ilmoitti maanantaina lähettävänsä Mosambikiin kenttäsairaalan yhteistyössä Kanadan Punaisen Ristin kanssa. Suomesta lähtee tällä viikolla Mosambikiin rahtilentokoneellinen, yhteensä noin 29 tonnia tarvikkeita, muun muassa telekommunikaatioyksikkö ja osa kenttäsairaalaa.

Mosambkiin apua lähettäviä suomalaisjärjestöjä

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia