Yhteisöradio varoittaa siirtolaisuuden vaaroista Senegalissa – ”Menestyminen on yhä mahdollista, vaikka pysyy kotona” | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Yhteisöradio varoittaa siirtolaisuuden vaaroista Senegalissa – ”Menestyminen on yhä mahdollista, vaikka pysyy kotona”

Dakarilaisen Radio Oxy Jeunes'n ohjelmassa Eurooppaan siirtolaiseksi mielineet kertovat kokemuksistaan samaa suunnitteleville. Viestillä halutaan tavoittaa myös lastensa matkoja rahoittavat vanhemmat.

Senegalilainen räppäri Matar Khoudia Ndiaye studiossa mikrofonien takana

Senegalilainen Matar Khoudia Ndiaye tunnetaan rap-artistina nimeltä Big Makhou Djolof. Hän esiintyi syyskuun alussa Radio Oxy Jeunesin siirtolaisuutta käsittelevässä ohjelmassa. Kuva: IOM, IPS.

(IPS) -- ”Näin omin silmin, miten ihmisiä kuoli Saharassa ja kuinka naiset ajautuivat prostituutioon rahojen loputtua. Lisäksi ihmiskauppiaat raiskasivat samoja naisia, joita heidän oli määrä auttaa Eurooppaan.”

Matar Khoudia Ndiaye eli räppäri Big Makhou Djolof kertoi kokemuksistaan Senegalin pääkaupungissa Dakarissa toimivan Radio Oxy Jeunes'n lähetyksessä syyskuussa.

Vuonna 1989 perustettu Oxy Jeunes on Länsi-Afrikan vanhimpia yhteisöradioita, ja se tavoittaa jopa 70 prosenttia Dakarin miljoonasta asukkaasta.

Ohjelma kuuluu Migrants as Messengers -kampanjaan, jota YK:n siirtolaisuusjärjestö IOM pyörittää 30 yhteisöradion kanssa Senegalissa.

Joulukuussa päättyvän kampanjan tarkoitus on kansan valistamisen ohella vahvistaa yhteisöradioiden toimittajien ammattitaitoa ja kykyä käsitellä siirtolaisuuteen liittyvää tietoa, IOM:n paikallinen tiedottaja El Hadji Saidou Nourou Dia kertoo.

Viesti myös vanhemmille

Radiolähetyksiin kutsutaan vieraiksi ihmisiä, jotka ovat jättäneet kotimaansa aikomuksenaan muuttaa Eurooppaan mutta palanneet syystä tai toisesta takaisin. Keskusteluihin osallistuu myös siirtolaisuuden asiantuntijoita, ja aihetta elävöitetään draamajaksoilla. Ne tehdään Senegaliin sovitettujen ulkomaisten sarjakuvien pohjalta.

”Kun siirtolainen kertoo kokemuksistaan, se saa lähtöä harkitsevat miettimään kahdesti”, Dia uskoo.

”Menestyminen on yhä mahdollista, vaikka pysyy kotona”, vakuuttaa Ndiaye, joka on levyttänyt kappaleen nimeltä Lopettakaa laiton siirtolaisuus.

Hän vietti vuonna 2016 kaksi kuukautta Libyassa ja maksoi salakuljettajille 1 200 euroa päästäkseen Italiaan, mutta siitä ei tullut mitään. Nyt hän haluaa varoittaa afrikkalaisvanhempia, että heidän ei pitäisi rahoittaa lastensa lähtöä Eurooppaan.

”Lakatkaa painostamassa lapsianne hankkimaan rikkauksia perheelle. Jos lapsenne pääsee hengestään, se on iso menetys teille”, hän muistuttaa.

Turuille ja toreille

Senegalilainen siirtolaisuuden arvostelija ja radiopersoona Ramatoulaye Diene osallistui ohjelmaan räppärin kanssa. Hän painottaa, että maastamuutto on jokaisen oikeus, mutta sen on tapahduttava laillisesti, jotta ihmiset eivät joudu vaarallisiin ansoihin.

Diene patistaa Afrikan maiden hallituksia luomaan työpaikkoja ja koulutustarjontaa, jotka veisivät nuorilta halun lähteä seikkailuihin.

Dakarin Grand Yoffissa toimiva Radio Afia on mukana IOM:n kampanjassa. Afian reportteri Mamoudou Keita pitää yhteisöradiota sopivana välineenä siirtolaisuutta koskevan tiedon välittäjäksi, koska se tulee lähelle ihmisiä.

”Ei kuitenkaan pidä rajoittua yksin mediaan. On mentävä kaduille, moskeijoihin ja kirkkoihin varmistamaan, että viesti ymmärretään kaikkialla”, Keita pohtii.

”Lisäksi sanaa pitää levittää toreilla, koska äidit usein rahoittavat lastensa matkan Eurooppaan. Heille on kerrottava, että se on moraalisesti väärin ja vaarallista”, hän jatkaa.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia