Uutiset Israelin siirtokunnat

Yhdysvaltain presbyteerit vetävät sijoituksensa miehitykseltä

Amerikkalaiskirkko on aiemmin tukenut Länsirannalla ja Itä-Jerusalemissa toimivia yrityksiä miljoonien dollareiden arvosta.
(Kuva: Michael Loadenthal / cc 2.0)

Yhdysvaltain presbyteerikirkko on päättänyt vetää miljoonien dollareiden sijoitukset pois amerikkalaisyrityksiltä, jotka toimivat Israelin miehittämillä palestiinalaisalueilla.

Kirkosta on päätöksen myötä tullut yksi johtavia Israelin siirtokuntapolitiikkaa kritisoivia toimijoita Yhdysvalloissa.

Kirkon viikonloppuna pitämässä yleiskokouksessa päätettiin lopettaa yhteensä noin 21 miljoonan dollarin (noin 15,4 miljoonaa euron) sijoitukset Länsirannalla ja Itä-Jerusalemissa toimiviin Catepillariin, Motorola Solutionsiin ja Hewlett-Packardiin.

Catepillar toimittaa kirkon mukaan Israelille laitteita, joilla se "tuhoaa palestiinalaisten koteja". Motorola Solutions toimittaa Israelille sotilaallisen toimintaan ja siviilien tarkkailuun soveltuvia laitteita.  

Hewlett-Packard puolestaan avustaa Israelin laivastoa laitteistoilla, joiden avulla se voi ylläpitää Gazan saartoa.

Yhdysvaltain presbyteerikirkko liittyi useiden muiden kansaninvälisten taloudellisten toimijoiden joukkoon, jotka ovat viiimeisen vuoden aikana vetäneet tukensa Israelilta.

Kirkko kuitenkin painotti päätöksen tehtyään, että sen tarkoituksena ei ole tuomita Israelia.

Yhdysvaltain hallinto on aiemmin jyrkästi tuominnut EU:n viime kesänä asettaman boikotin, jonka tarkoituksena on kieltää eurooppalaisia pankkeja osallistumasta hankkeisiin, jotka ovat kytköksissä Israelin laittomiin siirtokuntiin.

Aiemmin tänä vuonna tukensa Israelille ovat lopettaneet muun muassa Danske Bank, Norjan valtion eläkerahasto, sekä suuri hollantilainen eläkerahasto. Myös Helsingin kaupunginvaltuustossa ja yliopistossa on käyty tiivistä keskustelua yhteistyöstä siirtokunnissa työskentelevien yritysten kanssa.

Suomalaisyrityksitä ainakin Veolia Transport toimii Israelin miehittämillä alueilla. Se rakentaa rautatietä Itä-Jerusalemiin.

Israel on viimeisen vuoden ajan lisännyt aktiivisuuttaan siirtokunnissa huomattavasti. Palestiinalaisten taloja on puretty ja uusia, siirtokuntalaisille tarkoitettuja asuntoja on rakennettu yhä kiihtyvään tahtiin.

Israelin siirtokunnat ihmisoikeudettalous IsraelYhdysvallat

Lue myös

Ma'ale Adumimin laiton juutalaissiirtokunta Palestiinalaisalueella

Amnesty: Netin turistifirmat ohjaavat matkailijoita Israelin laittomiin siirtokuntiin – Airbnb:llä on yhä kohteita miehitetyllä Palestiinalaisalueella

Majoituspalvelu Airbnb lupasi viime vuoden lopulla lopettaa kohteidensa markkinoinnin laittomissa siirtokunnissa miehitetyllä Länsirannalla. Lupausta ei ole vielä toteutettu eikä se myöskään koskenut Itä-Jerusalemia. Myös muut netin varausfirmat markkinoivat kohteita siirtokunnissa ja osallistuvat siten siirtokuntien laajentamiseen, sanoo Amnesty.
Rakennuksia valtatien varrella, Länsiranta

Raportti: Israelin pankit tekevät bisnestä Palestiinan laittomissa siirtokunnissa

Israelin suurimmat pankit rahoittavat rakennushankkeita ja myöntävät lainoja siirtokunnille, jotka on rakennettu palestiinalaisten maille, kritisoi Human Rights Watch.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Nuori mies istuu sohvalla, taustalla punainen seinä

Yksin tulleiden alaikäisten perheenyhdistämisestä on tehty Suomessa poikkeuksellisen vaikeaa – ”Kotoutuisin sata kertaa paremmin, jos he olisivat täällä”

Perheenyhdistäminen on Suomessa esimerkiksi Ruotsiin ja Norjaan verrattuna niin vaikeaa, ettei moni edes yritä. Esimerkiksi afganistanilaisia hakijoita rajoittaa sääntö, jonka mukaan heidän pitää jättää hakemuksensa Intiassa. Opiskelijat Shayegh Adeli ja Ali Nazari uskovat, että he menestyisivät paremmin, jos perhe olisi tukemassa.
Myanmarin rohingya-naisia Cox's Bazarin pakolaisleirillä

Myös kansainvälinen rikostuomioistuin ryhtyy tutkimaan Myanmarin rohingyoihin kohdistuneita julmuuksia

Myanmar ei ole kansainvälisen rikostuomioistuimen jäsen, mutta tuomioistuin päätti tutkia niitä rikoksia, jotka ovat tapahtuneet Myanmarin ja Bangladeshin rajalla. Aiemmin tällä viikolla Gambia vei Myanmarin YK:n alaisen kansainvälisen tuomioistuimen eteen kansanmurhan vastaisen sopimuksen rikkomisesta.
Nainen lattialla käsin kudotun maton päällä

Satavuotias Afganistan on maailman vaarallisin maa – Dokumenttiteatteriesitys jäljittää pakolaisuuden syitä

Afganistan 100 – the years of interdependence -dokumenttiteatteriesitys kuvaa väkevästi Afganistanin nykyhetkeä ja historiaa. Suomessa vierailleen Kabulin yliopiston dekaanin Jawida Ahmadin mukaan afganistanilaiset haluavat rauhaa enemmän kuin mitään muuta.
Valkoisiin haalareihin pukeutuneita ihmisiä pilvenpiirtäjän edessä

Raportti: Asefirmat kehittävät jo tappajarobotteja – ”Autonomiset aseet ovat siirtymässä sci-fistä todellisuuteen”

Autonomisten aseiden uhka kasvaa, sillä yhä useammat valtiot ovat lisänneet niiden kehittelyä viime vuosina, selviää PAX-rauhanjärjestön tutkimuksesta. Kyselytutkimuksen mukaan muun muassa suomalaisista suurin osa kannattaa niiden kieltämistä.