Uutiset Israelin siirtokunnat

Yhdysvaltain presbyteerit vetävät sijoituksensa miehitykseltä

Amerikkalaiskirkko on aiemmin tukenut Länsirannalla ja Itä-Jerusalemissa toimivia yrityksiä miljoonien dollareiden arvosta.
(Kuva: Michael Loadenthal / cc 2.0)

Yhdysvaltain presbyteerikirkko on päättänyt vetää miljoonien dollareiden sijoitukset pois amerikkalaisyrityksiltä, jotka toimivat Israelin miehittämillä palestiinalaisalueilla.

Kirkosta on päätöksen myötä tullut yksi johtavia Israelin siirtokuntapolitiikkaa kritisoivia toimijoita Yhdysvalloissa.

Kirkon viikonloppuna pitämässä yleiskokouksessa päätettiin lopettaa yhteensä noin 21 miljoonan dollarin (noin 15,4 miljoonaa euron) sijoitukset Länsirannalla ja Itä-Jerusalemissa toimiviin Catepillariin, Motorola Solutionsiin ja Hewlett-Packardiin.

Catepillar toimittaa kirkon mukaan Israelille laitteita, joilla se "tuhoaa palestiinalaisten koteja". Motorola Solutions toimittaa Israelille sotilaallisen toimintaan ja siviilien tarkkailuun soveltuvia laitteita.  

Hewlett-Packard puolestaan avustaa Israelin laivastoa laitteistoilla, joiden avulla se voi ylläpitää Gazan saartoa.

Yhdysvaltain presbyteerikirkko liittyi useiden muiden kansaninvälisten taloudellisten toimijoiden joukkoon, jotka ovat viiimeisen vuoden aikana vetäneet tukensa Israelilta.

Kirkko kuitenkin painotti päätöksen tehtyään, että sen tarkoituksena ei ole tuomita Israelia.

Yhdysvaltain hallinto on aiemmin jyrkästi tuominnut EU:n viime kesänä asettaman boikotin, jonka tarkoituksena on kieltää eurooppalaisia pankkeja osallistumasta hankkeisiin, jotka ovat kytköksissä Israelin laittomiin siirtokuntiin.

Aiemmin tänä vuonna tukensa Israelille ovat lopettaneet muun muassa Danske Bank, Norjan valtion eläkerahasto, sekä suuri hollantilainen eläkerahasto. Myös Helsingin kaupunginvaltuustossa ja yliopistossa on käyty tiivistä keskustelua yhteistyöstä siirtokunnissa työskentelevien yritysten kanssa.

Suomalaisyrityksitä ainakin Veolia Transport toimii Israelin miehittämillä alueilla. Se rakentaa rautatietä Itä-Jerusalemiin.

Israel on viimeisen vuoden ajan lisännyt aktiivisuuttaan siirtokunnissa huomattavasti. Palestiinalaisten taloja on puretty ja uusia, siirtokuntalaisille tarkoitettuja asuntoja on rakennettu yhä kiihtyvään tahtiin.

Israelin siirtokunnat ihmisoikeudettalous IsraelYhdysvallat

Lue myös

Ma'ale Adumimin laiton juutalaissiirtokunta Palestiinalaisalueella

Amnesty: Netin turistifirmat ohjaavat matkailijoita Israelin laittomiin siirtokuntiin – Airbnb:llä on yhä kohteita miehitetyllä Palestiinalaisalueella

Majoituspalvelu Airbnb lupasi viime vuoden lopulla lopettaa kohteidensa markkinoinnin laittomissa siirtokunnissa miehitetyllä Länsirannalla. Lupausta ei ole vielä toteutettu eikä se myöskään koskenut Itä-Jerusalemia. Myös muut netin varausfirmat markkinoivat kohteita siirtokunnissa ja osallistuvat siten siirtokuntien laajentamiseen, sanoo Amnesty.
Rakennuksia valtatien varrella, Länsiranta

Raportti: Israelin pankit tekevät bisnestä Palestiinan laittomissa siirtokunnissa

Israelin suurimmat pankit rahoittavat rakennushankkeita ja myöntävät lainoja siirtokunnille, jotka on rakennettu palestiinalaisten maille, kritisoi Human Rights Watch.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Auringonlasku tai -nousu joen ja metsän yllä

Brasilian keräilijäväestö elää metsistä ja kasvattaa Suomessakin tunnettuja superfoodeja – Presidentti Jair Bolsonaro on kuitenkin tavallista suurempi uhka, sanoo keräilijöiden liiton johtaja Joaquim Belo

Muun muassa kumin- ja marjojenkeräämisestä elävät keräilijät ovat riippuvaisia Amazonin sademetsistä elinkeinonaan. Samalla Amazonista on riippuvainen myös koko muu maailma, muistuttaa Suomessa vieraillut Joaquim Belo.
Ylen toimittaja Pasi Toivonen somalialaisten toimittajien kanssa

Somalialainen toimittaja on aina valppaana – Osa iskuja pelkäävistä reporttereista asuu työpaikallaan, kertoo Suomessa vieraillut kanavajohtaja Liban Abdi Ali

Somalian kansallisen tv-kanavan johtaja Liban Abdi Ali haaveilee samanlaisesta yleisradiosta kuin Suomessakin on. Siihen on vielä pitkä matka sekä konfliktin, politiikan että resurssipulan vuoksi. Viime vuosina Somalian lehdistönvapaus on kuitenkin parantunut.
Kukkia kallionraossa

Syyriassa mielivaltaisia pidätyksiä ja katoamisia hallituksen valtaamilla alueilla – HRW: Mikään ei ole muuttunut al-Assadin hallinnossa

Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watchin mukaan Syyrian tiedusteluviranomaiset ovat viime elokuun jälkeen pidättäneet mielivaltaisesti satoja ihmisiä kapinallisilta takaisin vallatuilla alueilla.
Silmänkantamattomiin jatkuva siirtolaisjono tiellä Meksikossa

Meksikoon tulevien siirtolaisten määrä kasvaa rajusti – Kolmasosa lapsia ja nuoria

Ennätysmäiset yli 400 000 henkeä ylitti Meksikon etelärajan tammi-huhtikuussa. Valtaosa on lähtöisin väkivallan piinaamista Keski-Amerikan maista, ja päämääränä suurimmalla osalla on Yhdysvallat.
Ihmisiä Maailma kylässä -festivaaleilla Kaisaniemen puistossa

Maailma kylässä -festivaaleilla teemana ilmastonmuutos – Sähkönä jätteistä tehtyä dieseliä

Viikonloppuna järjestettävä Maailma kylässä -festivaali juhlii 20-vuotista taivaltaan ajankohtaisesti ilmastonmuutosteemalla. Myös sunnuntain europarlamenttivaalit näkyvät ohjelmistossa.

Luetuimmat

Nigeriasta Eurooppaan suuntautuvan ihmiskaupan takana on monimutkainen vyyhti – Köyhyys ja epärealistiset odotukset ruokkivat ilmiötä, mutta tarjontaa ei olisi ilman kysyntää
Uusi tutkimus luotaa suomalaisten kehitysyhteistyöntekijöiden kokemuksia – Kehitysmaihin lähdettiin töitä tekemään, idealisteja odotti pettymys
Somalialainen toimittaja on aina valppaana – Osa iskuja pelkäävistä reporttereista asuu työpaikallaan, kertoo Suomessa vieraillut kanavajohtaja Liban Abdi Ali
Oikeusjuttu Shelliä vastaan etenee: Hollantilainen oikeusistuin linjasi, että sillä on toimivaltaa käsitellä nigerialaisten ympäristöaktivistien teloituksiin liittyvä tapaus
EU:n laajuinen lentovero leikkaisi sektorin päästöjä 11 prosenttia ja toisi miljardien verotulot, paljastaa julkisuuteen vuotanut raportti
Maailma.net aloittaa uuden juttusarjan, jossa äänessä ovat maahanmuuttajat
Raportti: Miljoonaa eläin- ja kasvilajia uhkaa sukupuutto – Määrä on suurempi kuin koskaan ihmisen historian aikana
Boko Haram sieppaa yhä tyttöjä sotasaaliikseen Nigeriassa
Poikkeuksellisen laaja joukko kaupunkeja, järjestöjä, yrityksiä ja tutkijoita vaatii EU-johtajilta ilmastohätätilaan puuttumista
Kahden sadekauden epäonnistuminen uhkaa johtaa kriisiin Somaliassa – Avustusrahoista alle viidennes kasassa