Uutiset Israelin siirtokunnat

Yhdysvaltain presbyteerit vetävät sijoituksensa miehitykseltä

Amerikkalaiskirkko on aiemmin tukenut Länsirannalla ja Itä-Jerusalemissa toimivia yrityksiä miljoonien dollareiden arvosta.
(Kuva: Michael Loadenthal / cc 2.0)

Yhdysvaltain presbyteerikirkko on päättänyt vetää miljoonien dollareiden sijoitukset pois amerikkalaisyrityksiltä, jotka toimivat Israelin miehittämillä palestiinalaisalueilla.

Kirkosta on päätöksen myötä tullut yksi johtavia Israelin siirtokuntapolitiikkaa kritisoivia toimijoita Yhdysvalloissa.

Kirkon viikonloppuna pitämässä yleiskokouksessa päätettiin lopettaa yhteensä noin 21 miljoonan dollarin (noin 15,4 miljoonaa euron) sijoitukset Länsirannalla ja Itä-Jerusalemissa toimiviin Catepillariin, Motorola Solutionsiin ja Hewlett-Packardiin.

Catepillar toimittaa kirkon mukaan Israelille laitteita, joilla se "tuhoaa palestiinalaisten koteja". Motorola Solutions toimittaa Israelille sotilaallisen toimintaan ja siviilien tarkkailuun soveltuvia laitteita.  

Hewlett-Packard puolestaan avustaa Israelin laivastoa laitteistoilla, joiden avulla se voi ylläpitää Gazan saartoa.

Yhdysvaltain presbyteerikirkko liittyi useiden muiden kansaninvälisten taloudellisten toimijoiden joukkoon, jotka ovat viiimeisen vuoden aikana vetäneet tukensa Israelilta.

Kirkko kuitenkin painotti päätöksen tehtyään, että sen tarkoituksena ei ole tuomita Israelia.

Yhdysvaltain hallinto on aiemmin jyrkästi tuominnut EU:n viime kesänä asettaman boikotin, jonka tarkoituksena on kieltää eurooppalaisia pankkeja osallistumasta hankkeisiin, jotka ovat kytköksissä Israelin laittomiin siirtokuntiin.

Aiemmin tänä vuonna tukensa Israelille ovat lopettaneet muun muassa Danske Bank, Norjan valtion eläkerahasto, sekä suuri hollantilainen eläkerahasto. Myös Helsingin kaupunginvaltuustossa ja yliopistossa on käyty tiivistä keskustelua yhteistyöstä siirtokunnissa työskentelevien yritysten kanssa.

Suomalaisyrityksitä ainakin Veolia Transport toimii Israelin miehittämillä alueilla. Se rakentaa rautatietä Itä-Jerusalemiin.

Israel on viimeisen vuoden ajan lisännyt aktiivisuuttaan siirtokunnissa huomattavasti. Palestiinalaisten taloja on puretty ja uusia, siirtokuntalaisille tarkoitettuja asuntoja on rakennettu yhä kiihtyvään tahtiin.

Israelin siirtokunnat ihmisoikeudettalous IsraelYhdysvallat

Lue myös

Ma'ale Adumimin laiton juutalaissiirtokunta Palestiinalaisalueella

Amnesty: Netin turistifirmat ohjaavat matkailijoita Israelin laittomiin siirtokuntiin – Airbnb:llä on yhä kohteita miehitetyllä Palestiinalaisalueella

Majoituspalvelu Airbnb lupasi viime vuoden lopulla lopettaa kohteidensa markkinoinnin laittomissa siirtokunnissa miehitetyllä Länsirannalla. Lupausta ei ole vielä toteutettu eikä se myöskään koskenut Itä-Jerusalemia. Myös muut netin varausfirmat markkinoivat kohteita siirtokunnissa ja osallistuvat siten siirtokuntien laajentamiseen, sanoo Amnesty.
Rakennuksia valtatien varrella, Länsiranta

Raportti: Israelin pankit tekevät bisnestä Palestiinan laittomissa siirtokunnissa

Israelin suurimmat pankit rahoittavat rakennushankkeita ja myöntävät lainoja siirtokunnille, jotka on rakennettu palestiinalaisten maille, kritisoi Human Rights Watch.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Suldaan Said Ahmed istuu kahvilan pöydän ääressä

”Kun onnistuu, on suomalainen, jos epäonnistuu, nähdään maahanmuuttajana” – Miltä suomalainen media näyttää maahanmuuttajan silmin?

Suomalaisista perheistä tai elämäntavasta kertovissa jutuissa haastateltavat ovat lähes aina valkoisia, helsinkiläinen Suldaan Said Ahmed sanoo. Medialla on valtaa sen määrittelyssä, ketkä ovat ”meikäläisiä” ja ketkä jätetään ulkopuolelle.
Hiroshiman atomipommista selvinnyt rakennuksen raunio ja muistomerkki

Hiroshima, Suomi ja ydinaseriisunta

Suomen käyttäytyminen ydinaseriisuntakysymyksissä on ollut lähes identtistä ydinasevaltioiden ja Nato-maiden kanssa. Viimeisenä naulana aktiivisen ydinaseriisunnan edistämispolitiikan arkkuun on ollut Suomen kieltäytyminen allekirjoittamasta ydinaseet kieltävää sopimusta, kritisoi Rauhanpuolustajien toiminnanjohtaja Teemu Matinpuro.
Joukko ihmisiä kävelee käytävällä

Jemenin hätäapuohjelmia uhkaa sulkeminen, sillä avunantajat eivät ole täyttäneet lupauksiaan – ”Kun rahaa ei tule, ihmiset kuolevat”

Avunantajamaat lupasivat Jemenille helmikuussa 2,6 miljardia dollaria apua. YK:n mukaan alle puolet tästä summasta on maksettu mikä tarkoittaa, että lähikuukausina joudutaan sulkemaan valtava määrä avustusohjelmia.
Pakolaisleirin rakennuksia

Etnisiä puhdistuksia kaksi vuotta sitten paenneita rohingyoja saatetaan alkaa palauttaa Bangladeshista Myanmariin

Järjestöt ovat huolissaan Myanmarin ja Bangladeshin hallituksen suunnitelmasta ryhtyä palauttamaan Bangladeshiin paenneita rohingyavähemmistön edustajia Myanmariin. Olosuhteet eivät ole kunnossa, sillä maa ei vieläkään ole lopettanut rohingyojen vainoamista, sanoo Human Rights Watch.

Luetuimmat

Akkuteollisuus ei pärjäisi ilman Kongon pahamaineisia kaivoksia – Koboltin eettisyyttä on vaikea varmistaa, sanoo kaivosalueella vieraillut suomalaistutkija
Selvitys: Naisyrittäjien tukeminen voisi tuoda maailmantalouteen biljoonia dollareita – Vain neljässä maassa uusia naisyrittäjiä on enemmän kuin miehiä
Raportti: Jos 10–30 prosenttia fossiilisten polttoaineiden tuista suunnattaisiin uusiutuville, se riittäisi käynnistämään puhtaan energian vallankumouksen
Ilmastonmuutos huolettaa Grönlannissa – Ensimmäisen kansallisen tason kyselyn mukaan suurin osa on jo kokenut vaikutukset henkilökohtaisesti
Uusi arvio vesipulasta: Neljännes maailman väestöstä elää äärimmäisen korkean vesistressin alueilla – ”Suurin kriisi, josta kukaan ei puhu”
YK:n vaikuttavuussijoittamisen ohjelma siirtyy Helsinkiin – Tavoitteena kestävän kehityksen vauhdittaminen yksityisellä rahalla
Iran langetti naisaktivisteille vuosikymmenien vankeustuomion huntupakon rikkomisesta
Panama kielsi muovipussit ensimmäisenä maana Keski-Amerikassa – Taustalla huoli merten saastumisesta
Kuumuus tappaa karjaa Keniassa – Monilla alueilla kriittinen 1,5 asteen raja on jo ylitetty
Ihmiskauppa rehottaa Pohjois-Amerikassa – Riskiryhmää etenkin alkuperäiskansojen naiset