Yhdysvaltain akateemisia Israel-boikottiin | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Yhdysvaltain akateemisia Israel-boikottiin

Myös Israelin koulutuslaitokset osallistuvat palestiinalaisten oikeuksien polkemiseen, sanoo Yhdysvaltojen Amerikka-tutkimuksen yhdistys.

Yhdysvaltojen suurin Amerikka-tutkimuksen yhdistys ASA on ilmoittanut liittyvänsä Israelin vastaiseen boikottiin palestiinalaisten oikeuksien edistämiseksi.

ASA perustelee boikottia Israelin määrätietoisella kansainvälisen lain ja YK:n päätöslauselmien rikkomisellä, Israelin miehityksen vaikutuksilla palestiinalaistutkijoihin ja -opiskelijoihin sekä korkeakoulutuksen osallisuudella ihmisoikeusloukkauksiin.

Päätöslauselma hyväksyttiin kahden kolmasosan äänten enemmistöllä. Se kieltää yhteistyön israelilaisten akateemisten instituutioiden ja niitä edustavien tutkijoiden kanssa. Järjestön 5 000 jäsenestä äänestykseen osallistui neljännes.

Guardian-lehden mukaan israelilaisministerit ovat päätöksestä vihaisia. Sen sijaan muun muassa yhdysvaltalainen juutalaisten rauhanjärjestö Jewish Voice for Peace on ilmaissut tyytyväisyyteensä päätökseen.

Keskustelu Israelin ja etenkin sen siirtokuntien boikotoinnista on kiihtynyt viime aikoina. EU ilmoitti heinäkuussa, ettei se tue enää mitään siirtokuntatoimintaa. Viime viikolla myös hollantilaisfirma Vitens ilmoiti lopettavansa yhteistyön israelilaisen Mekorot-vesiyhtiön kanssa siirtokuntien vuoksi. Myös Iso-Britannia varoitti viime viikolla firmojaan tekemästä bisnestä siirtokunnissa.

Palestiinalaisten presidentti Mahmud Abbas linjasi viime viikolla, että palestiinalaiset toivovat vain siirtokuntatuotteiden boikottia, eivät koko Israeliin kohdistuvaa boikottia.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia