Uutiset

Yhdysvalloissa riitaa rikkaruohomyrkyistä

Viranomaiset haluaisivat sallia aiempaa suuremmat myrkkyjäämät ravintokasveissa, järjestöt lobbaavat päättäjiä kieltämään myrkyt kokonaan.
(Kuva: Ishmeal Armageddon / cc 2.0)

(IPS) -- Yhdysvaltalaiset ympäristöjärjestöt lobbaavat kiihkeästi maan päättäjiä kieltämään kasvimyrkyt. Samaan aikaan liittovaltion ympäristösuojeluvirasto EPA suunnittelee päinvastaisia toimia. Viranomaisen aikomus on nostaa reippaasti ravinnoksi käytettävien öljykasvien ja juuresten suurimpia sallittuja kasvimyrkkyjäämiä.

Kiistanalainen myrkky

Yhdysvalloissa yleisimmin käytetty kasvimyrkky on maatalousjätti Monsanton kärkituote Roundup. Yhtiö itse torjuu sillä rikkaruohoja tiluksiltaan, joilla se viljelee sokeriruokoa, maissia, soijaa ja vehnää. Monsanto on tunnettu muun muassa kyseisten kasvien geenimanipuloinnista.

Roundupin vaikuttava aine on glyfosaatti. Monsanto sanoo valmisteen olevan turvallinen, sillä sen mukaan glyfosaatti vaikuttaa sellaisiin biologisiin prosesseihin, joita esiintyy ainoastaan kasveissa. Sen on kuitenkin osoitettu vaikuttavan esimerkiksi ihmisen hormonijärjestelmään ja suolistobakteerien toimintaan.

EPA:n suunnitelmissa on nostaa esimerkiksi porkkanoiden, bataattien ja sinapinsiementen suurimpia sallittuja glyfosaattijäämiä. Ympäristöjärjestöt ihmettelevät viranomaisten huolettomuutta.

"Kasvimyrkkyjäämiä löytyy jo pintavesistä, joissa se vaikuttaa muun muassa sammakkoeläimiin", sanoo ympäristöjärjestö Food & Water Watchin apulaisjohtaja Patty Lovera, jonka mielestä EPA reagoi tutkimustietoon liian hitaasti.

"Myös perunat ja porkkanat varastoivat glyfosaattia itseensä maaperästä."

Myrkkyjäämät monikertaistuvat

Jäämien ohjearvot, kuten niiden suurin sallittu pitoisuus ravinnossa, ilmoitetaan aineen miljoonasosina eli ppm:ina. Toteutuessaan EPA:n suunnitelma nostaisi öljykasvien, esimerkiksi soijan ja rypsin sallitut glyfosaattijäämät kaksinkertaisiksi nykyisistä eli 40 ppm:ään. Perunoista glyfosaattia saisi ympäristöviranomaisen esityksen mukaan löytyä 6 ppm nykyisen 0,2 ppm:n sijaan.

"Osa ongelmaa on se, ettei [glyfosaatin] todellisen myrkyllisyyden testaamiseen ole olemassa eettistä keinoa", kansalaisjärjestö GreenMedInfon johtaja Sayer Ji valittaa.

"Toistaiseksi kuitenkaan tutkimuksilla saatu tieto ei takaa sen turvallisuutta, vaan pikemminkin antaa viitteitä päinvastaisesta. Mielestäni EPA:n toimet ovat tuhoisia sen omalle uskottavuudelle."

"EPA epäonnistuu ihmisten terveyden ja ympäristön suojelemisessa kieltäytymällä säätelemästä kasvimyrkkyjen laajamittaista käyttöä", todetaan Food & Water Watchin vetoomuksessa.

"Sen sijaan se muuttaa omia ohjeitaan salliakseen vastuuttoman ja mahdollisesti vaarallisen käytännön jatkua."

Yhdysvaltain maatalousministeriön mukaan maaperään päätyy vuodessa yli 80 miljoona kiloa glyfosaattia. Food & Water Watchin mukaan kasvimyrkkyjen käyttö on Yhdysvaltojen maataloudessa on lisääntynyt 26 prosenttia vuodesta 2001.

OIKAISU: Artikkelin ilmoittamia lukuja on korjattu 23.7. Aiemman version mukaan perunan glysofaattiarvot nousisivat 6 000 ppm:ään 200 ppm:n sijaan. Oikeat luvut ovat 6 ppm ja 0,2 ppm.

maatalousruokasaastuminenympäristöaktivismi Yhdysvallat Suomen IPS

Kommentit

Tuossa on pakko olla virhe numeroissa, tai sitten lyhenteet ppm (miljoonasosa) ja ppb (miljardisosa) ovat jossain vaiheessa vaihtuneet. 6000 ppm perunassa tarkoittaisi, että sallittaisiin (syötäväksi myytävän) perunan sisältävän yli puoli prosenttia glyfosaattia! Tuskin uskottavaa.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Nainen ja mies käsissään iso tekstiilityö ja takanaan maalauksia

Kholod Hawashin päälle heitettiin happoa, Saddam Jumailya kohti ammuttiin – Suomalainen residenssiohjelma auttaa vainottuja taiteilijoita

Suomessa toimii residenssiohjelma, joka auttaa taiteilijoita pääsemään turvaan vallanpitäjien ja ääriryhmien vainoa. Tarve on kova, sillä etenkään vaarassa oleville kuvataiteilijoille ei ole maailmalla tarjolla tukea.
Koululaisia pulpettien ääressä

Maailmanpankki haluaa eroon ”oppimisköyhyydestä” – Yli puolet kehittyvien maiden koululaisista ei osaa lukea kunnolla

Maailmanpankin mukaan opetusjärjestelmiä on uudistettava merkittävästi, jotta oppimisen laatu paranisi. Ongelma ei ratkea nopeasti, mutta muun muassa Kenian, Egyptin ja Vietnamin esimerkit ovat myönteisiä.
Nepalin pääkaupungin Kathmandun rakennuksia

Nepalilaisia vierastyöläisiä koettelee itsemurhaepidemia – Odotusten ja todellisuuden välinen kuilu saa monet turvautumaan epätoivoiseen ratkaisuun

Moni korkeasti koulutettu nepalilainen lähtee töihin Etelä-Koreaan. Tutkimuksen mukaan muun muassa kovat paineet ja ulospääsymahdollisuuksien puuttuminen johtavat jopa itsemurhiin. Nepalin valtiolla taas ei ole juuri halua puuttua asiaan.
Punapaitainen nainen

Cinemaissí-elokuvafestareilla nostetaan tänä vuonna esiin hiljaisen enemmistön ja marginaaliin jäävien ääniä

Tällä viikolla järjestettävällä Latinalaisen Amerikan elokuvafestivaalilla nähdään muun muassa alkuperäiskansojen ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksia käsitteleviä elokuvia. Festivaaleilla vierailee brasilialaisohjaaja Tai Linhares.

Tuoreimmat

Maailmanpankki haluaa eroon ”oppimisköyhyydestä” – Yli puolet kehittyvien maiden koululaisista ei osaa lukea kunnolla
Nepalilaisia vierastyöläisiä koettelee itsemurhaepidemia – Odotusten ja todellisuuden välinen kuilu saa monet turvautumaan epätoivoiseen ratkaisuun
Cinemaissí-elokuvafestareilla nostetaan tänä vuonna esiin hiljaisen enemmistön ja marginaaliin jäävien ääniä
Kholod Hawashin päälle heitettiin happoa, Saddam Jumailya kohti ammuttiin – Suomalainen residenssiohjelma auttaa vainottuja taiteilijoita
Väkivalta vaikeuttaa avustustyötä Koillis-Syyriassa – Kirkon Ulkomaanapu aloitti hätäapukeräyksen siviilien tukemiseksi
Ihmiskauppiaat rekrytoivat kenialaisnaisia Saudi-Arabiaan – Mary Njambi pääsi kotiin vain itsemurhalla uhkailemalla
Afrikan sarvessa on satanut vähiten lähes 40 vuoteen – 13 miljoonan ihmisen ruuansaanti uhattuna
Ilmastonmuutos on Afrikan kaivosteollisuudelle mahdollisuus ja uhka – Osa mineraaleista jätettävä louhimatta
Nobelin rauhanpalkinto Etiopian pääministeri Abiy Ahmedille - "Toivottavasti rohkaisee jatkamaan toimia demokratian vahvistamiseksi"
Tutkimus: Afrikan maiden homofobinen lainsäädäntö vaikeuttaa hivin hoitoa – Jopa kolme neljästä homomiehestä ei saa lääkitystä