Uutiset Eläinten oikeudet

Yhdysvalloissa murskataan takavarikoitua norsunluuta

Yhdysvallat on Kiinan jälkeen suurin salakuljetetun norsunluun kohdemaa, kirjoittaa Carey L. Biron.

(IPS) -- Yhdysvallat on ensimmäisenä teollisuusmaana ryhtynyt tuhoamaan takavarikoitua norsunluuta. Kuusi tonnia Afrikasta ja Aasiasta salakuljetettua ainetta murskattiin marraskuussa.

"Haluamme viestiä, että Yhdysvallat ei hyväksy norsunluukauppaa ja sen varsinkin Afrikan elefanttikannalle aiheuttamaa tuhoa", Yhdysvaltain kala- ja villieläinvirasto perustelee. Tuhottu erä oli takavarikoitu 25 viime vuoden aikana ja sisälsi sekä kokonaisia syöksyhampaita että niistä valmistettuja esineitä.

Yhdysvaltain rikoslaki kieltää kaiken norsunluun maahantuonnin ilman asianmukaista sertifikaattia. Kotimainen norsunluukauppa on kuitenkin yhä sallittua.

Norsujen salakaato on nyt kiivainta vuosikymmeneen ja arviolta 95 eläintä tapetaan päivittäin. Laitonta eläinkauppaa valvova Cites-sopimusjärjestö on voimaton ammattimaisten rikollisliigojen edessä.

Yhdysvallat on Kiinan jälkeen suurin salakuljetetun norsunluun kohdemaa. USA:n ulkoministeriö lupasi marraskuussa miljoonan dollarin palkkion tiedoista, jotka johtavat Xaysavang-verkoston hajottamiseen. Ulkoministeri John Kerryn mukaan laosilainen ryhmä operoi Afrikassa, Etelä-Aasiassa ja Kiinassa tappaen muun muassa norsuja ja sarvikuonoja.

Takavarikoitua norsunluuta ovat aiemmin tuhonneet Filippiinit, Kenia ja Gabon.

oikeus ja rikoseläimetsuojelu Yhdysvallat Suomen IPS

Lue myös

Etelä-Sudanissa vapautettiin lapsisotilaita

Vapautuksesta huolimatta maassa rekrytoidaan lapsia yhä aseistettujen ryhmien riveihin, varoittaa Unicef.

Jättimäinen norsujensiirto Malawissa

Uhanalaiset norsut saavat oman suojelualueen. Aluetta suojellaan yhteistyössä paikallisten kanssa ja sen uskotaan suojaavan norsuja salametsästykseltä.

Näkökulma: Milloin eläin voi hyvin?

Oleellista on sallia eläinten olla eläimiä, kirjoittaa Sari Salminen.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Suldaan Said Ahmed istuu kahvilan pöydän ääressä

”Kun onnistuu, on suomalainen, jos epäonnistuu, nähdään maahanmuuttajana” – Miltä suomalainen media näyttää maahanmuuttajan silmin?

Suomalaisista perheistä tai elämäntavasta kertovissa jutuissa haastateltavat ovat lähes aina valkoisia, helsinkiläinen Suldaan Said Ahmed sanoo. Medialla on valtaa sen määrittelyssä, ketkä ovat ”meikäläisiä” ja ketkä jätetään ulkopuolelle.
Hiroshiman atomipommista selvinnyt rakennuksen raunio ja muistomerkki

Hiroshima, Suomi ja ydinaseriisunta

Suomen käyttäytyminen ydinaseriisuntakysymyksissä on ollut lähes identtistä ydinasevaltioiden ja Nato-maiden kanssa. Viimeisenä naulana aktiivisen ydinaseriisunnan edistämispolitiikan arkkuun on ollut Suomen kieltäytyminen allekirjoittamasta ydinaseet kieltävää sopimusta, kritisoi Rauhanpuolustajien toiminnanjohtaja Teemu Matinpuro.
Joukko ihmisiä kävelee käytävällä

Jemenin hätäapuohjelmia uhkaa sulkeminen, sillä avunantajat eivät ole täyttäneet lupauksiaan – ”Kun rahaa ei tule, ihmiset kuolevat”

Avunantajamaat lupasivat Jemenille helmikuussa 2,6 miljardia dollaria apua. YK:n mukaan alle puolet tästä summasta on maksettu mikä tarkoittaa, että lähikuukausina joudutaan sulkemaan valtava määrä avustusohjelmia.
Pakolaisleirin rakennuksia

Etnisiä puhdistuksia kaksi vuotta sitten paenneita rohingyoja saatetaan alkaa palauttaa Bangladeshista Myanmariin

Järjestöt ovat huolissaan Myanmarin ja Bangladeshin hallituksen suunnitelmasta ryhtyä palauttamaan Bangladeshiin paenneita rohingyavähemmistön edustajia Myanmariin. Olosuhteet eivät ole kunnossa, sillä maa ei vieläkään ole lopettanut rohingyojen vainoamista, sanoo Human Rights Watch.

Luetuimmat

Akkuteollisuus ei pärjäisi ilman Kongon pahamaineisia kaivoksia – Koboltin eettisyyttä on vaikea varmistaa, sanoo kaivosalueella vieraillut suomalaistutkija
Selvitys: Naisyrittäjien tukeminen voisi tuoda maailmantalouteen biljoonia dollareita – Vain neljässä maassa uusia naisyrittäjiä on enemmän kuin miehiä
Raportti: Jos 10–30 prosenttia fossiilisten polttoaineiden tuista suunnattaisiin uusiutuville, se riittäisi käynnistämään puhtaan energian vallankumouksen
Ilmastonmuutos huolettaa Grönlannissa – Ensimmäisen kansallisen tason kyselyn mukaan suurin osa on jo kokenut vaikutukset henkilökohtaisesti
Uusi arvio vesipulasta: Neljännes maailman väestöstä elää äärimmäisen korkean vesistressin alueilla – ”Suurin kriisi, josta kukaan ei puhu”
YK:n vaikuttavuussijoittamisen ohjelma siirtyy Helsinkiin – Tavoitteena kestävän kehityksen vauhdittaminen yksityisellä rahalla
Iran langetti naisaktivisteille vuosikymmenien vankeustuomion huntupakon rikkomisesta
Panama kielsi muovipussit ensimmäisenä maana Keski-Amerikassa – Taustalla huoli merten saastumisesta
Kuumuus tappaa karjaa Keniassa – Monilla alueilla kriittinen 1,5 asteen raja on jo ylitetty
Ihmiskauppa rehottaa Pohjois-Amerikassa – Riskiryhmää etenkin alkuperäiskansojen naiset