Uutiset Eläinten oikeudet

Yhdysvalloissa murskataan takavarikoitua norsunluuta

Yhdysvallat on Kiinan jälkeen suurin salakuljetetun norsunluun kohdemaa, kirjoittaa Carey L. Biron.

(IPS) -- Yhdysvallat on ensimmäisenä teollisuusmaana ryhtynyt tuhoamaan takavarikoitua norsunluuta. Kuusi tonnia Afrikasta ja Aasiasta salakuljetettua ainetta murskattiin marraskuussa.

"Haluamme viestiä, että Yhdysvallat ei hyväksy norsunluukauppaa ja sen varsinkin Afrikan elefanttikannalle aiheuttamaa tuhoa", Yhdysvaltain kala- ja villieläinvirasto perustelee. Tuhottu erä oli takavarikoitu 25 viime vuoden aikana ja sisälsi sekä kokonaisia syöksyhampaita että niistä valmistettuja esineitä.

Yhdysvaltain rikoslaki kieltää kaiken norsunluun maahantuonnin ilman asianmukaista sertifikaattia. Kotimainen norsunluukauppa on kuitenkin yhä sallittua.

Norsujen salakaato on nyt kiivainta vuosikymmeneen ja arviolta 95 eläintä tapetaan päivittäin. Laitonta eläinkauppaa valvova Cites-sopimusjärjestö on voimaton ammattimaisten rikollisliigojen edessä.

Yhdysvallat on Kiinan jälkeen suurin salakuljetetun norsunluun kohdemaa. USA:n ulkoministeriö lupasi marraskuussa miljoonan dollarin palkkion tiedoista, jotka johtavat Xaysavang-verkoston hajottamiseen. Ulkoministeri John Kerryn mukaan laosilainen ryhmä operoi Afrikassa, Etelä-Aasiassa ja Kiinassa tappaen muun muassa norsuja ja sarvikuonoja.

Takavarikoitua norsunluuta ovat aiemmin tuhonneet Filippiinit, Kenia ja Gabon.

oikeus ja rikoseläimetsuojelu Yhdysvallat Suomen IPS

Lue myös

Etelä-Sudanissa vapautettiin lapsisotilaita

Vapautuksesta huolimatta maassa rekrytoidaan lapsia yhä aseistettujen ryhmien riveihin, varoittaa Unicef.

Jättimäinen norsujensiirto Malawissa

Uhanalaiset norsut saavat oman suojelualueen. Aluetta suojellaan yhteistyössä paikallisten kanssa ja sen uskotaan suojaavan norsuja salametsästykseltä.

Näkökulma: Milloin eläin voi hyvin?

Oleellista on sallia eläinten olla eläimiä, kirjoittaa Sari Salminen.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Nuori mies istuu sohvalla, taustalla punainen seinä

Yksin tulleiden alaikäisten perheenyhdistämisestä on tehty Suomessa poikkeuksellisen vaikeaa – ”Kotoutuisin sata kertaa paremmin, jos he olisivat täällä”

Perheenyhdistäminen on Suomessa esimerkiksi Ruotsiin ja Norjaan verrattuna niin vaikeaa, ettei moni edes yritä. Esimerkiksi afganistanilaisia hakijoita rajoittaa sääntö, jonka mukaan heidän pitää jättää hakemuksensa Intiassa. Opiskelijat Shayegh Adeli ja Ali Nazari uskovat, että he menestyisivät paremmin, jos perhe olisi tukemassa.
Jason Hickel

Antropologi Jason Hickel haaveilee maailmasta ilman talouskasvua – ”Ajatus vihreästä kasvusta on epä-älyllinen”

Suomessa hiljattain vieraillut Jason Hickel on yksi tutkijoista, jotka ovat viime vuosina ryhtyneet vaatimaan, että maailma luopuu pakkomielteestään bruttokansantuotteen kasvattamiseen ja keskittyy sen sijaan ympäristön kantokyvyn ylläpitämiseen ja ihmisten hyvinvointiin. Hänen mukaansa myöskään paljon puhuttu ”vihreä kasvu” ei tule toimimaan.
Burkina Fason lippu

Ääriliikkeiden väkivalta leviää Sahelissa – Lähes 900 000 ihmistä on paennut

Ääriliikkeiden väkivalta on aiheuttanut aliravitsemuskriisin Maliin, Nigeriin ja Burkina Fasoon. Mikäli mitään ei tehdä, kokonainen sukupolvi on vaarassa, sanoo Maailman ruokaohjelma.
Kaksi naista lähikuvassa

Luovat keinot auttavat Keski-Amerikan ihmiskaupan uhreja toipumaan

Järjestäytynyt rikollisuus kiihdyttää ihmiskauppaa Guatemalassa, Hondurasissa ja El Salvadorissa. Viranomaiset yrittävät tukea uhreja, mutta ne eivät pärjäisi ilman järjestöjä, jotka osaavat tarjota epäsovinnaisiakin tapoja toipumisen edistämiseksi. Esimerkiksi AS Mujeres tarjoaa perinteisen avun ohella myös aromaterapiaa.