Yhdysvallat vastustaa YK:n naisiin kohdistuvan väkivallan vastaista päätöslauselmaa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Yhdysvallat vastustaa YK:n naisiin kohdistuvan väkivallan vastaista päätöslauselmaa

Tiukan abortinvastaisen kannan ottanut Donald Trumpin hallinto ei voi hyväksyä päätöslauselmaa, jossa taataan naisille turvallinen abortti.

YK:n ihmisoikeusneuvoston 35. istunto Genevessä 2017

YK:n ihmisoikeusneuvoston 35. istunto päättyi viime viikolla. Kuva: Jean-Marc Ferré / UN Geneva / CC BY-NC-ND 2.0.

Yhdysvallat on torjunut YK:n ihmisoikeusneuvoston päätöslauselman, joka käsittelee naisiin kohdistuvaa väkivaltaa.

Viime viikolla hyväksytty päätöslauselma paheksuu kaikkea naisiin ja tyttöihin kohdistuvaa väkivaltaa ja vaatii valtioita tuomitsemaan ja estämään sen. Siinä mainitaan myös, että naisilla on oikeus turvalliseen aborttiin, mikäli maiden lait sen sallivat.

Kanadan muotoilema päätöslauselma hyväksyttiin ilman äänestystä yksimielisesti, mutta Yhdysvaltain Geneven YK-sihteeri Jason Mack sanoi erillisessä lausunnossa, että maan on vetäydyttävä päätöslauselmasta aborttikohdan osalta, vaikka se kannattaakin päätöslauselman ”henkeä”.

”Yhdysvallat tukee äitiys- ja lapsiterveyteen ja perhesuunnitteluun liittyvää valinnanvapauden periaatetta. Emme tunnusta aborttia perhesuunnittelun metodina emmekä tue aborttia lisääntymisterveyden tuessamme”, Mack sanoi.

Yhdysvaltain aborttikannat ovat kiristyneet sen jälkeen, kun presidentti Donald Trump astui virkaansa tammikuussa. Trump otti käyttöön säännön, jonka mukaan maa ei anna enää tukea millekään ulkomaiselle järjestölle, joka edistää millään tavalla edes abortin mahdollisuutta.

Yhdysvallat on yksi YK:n ihmisoikeusneuvoston 47 jäsenmaasta. Neuvosto päätti viime viikolla yhden vuoden niin sanotuista tavanomaisista istunnoistaan, jossa hyväksyttiin 36 ihmisoikeuksiin liittyvää päätöslauselmaa.

Yhdysvallat on Trumpin valtaan astumisen jälkeen kritisoinut neuvostoa. Maan YK-lähettiläs Nikki Haley sanoi aiemmin tänä vuonna, että Yhdysvallat harkitsee jäsenyyttään neuvostossa sen ”Israelin vastaisen puolueellisuuden” takia, kertoo uutistoimisto Reuters.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia