Uutiset

Yhdysvallat valjasti USAID:in kumoamaan Kuuban hallitusta

Kehitysviraston operaatio oli kuin CIA:n käsikirjasta, sanovat kriitikot.
ZunZuneo on kansanomainen ilmaisu kolibrin liverrykselle. (Kuva: Shawn McCready / cc 2.0)

Yhdysvallat loi 2010-luvun alussa kehitysvirasto USAIDin kautta Kuubaan Twitteriä muistuttaneen puhelinpalvelun, jonka perimmäisenä tarkoituksena oli levittää Kuuban hallitusta vastustavia asenteita ja poliittista sekasortoa, kertoo Associated Press.

Nyt jo päättynyt ZunZuneo-projekti on aiheuttanut pienen skandaalin Yhdysvalloissa, jossa vastaavanlaiset operaatiot on yleensä yhdistetty maan keskustiedustelupalvelu CIA:han.

USAID on itsessään yksi maailman suurimmista kehitysjärjestöistä, jonka kautta virtaa vuosittain miljardeja dollareita kehitys- ja humanitaarista apua.

ZunZuneo toimi erilaisten ulkomaisten peiteyritysten kautta ja sillä oli parhaimmillaan kymmeniä tuhansia aktiivisia käyttäjiä. Yhteystietoja palvelun aloittamiseksi USAID keräsi Kuubasta vuodetuista tietokannoista.

Associated Pressin saamien tietojen mukaan palvelun tarkoituksena oli aluksi kasvattaa käyttäjien määrää lähettämällä viihde-, urheilu- ja säätiedotuksia tekstiviesteinä. Myöhemmässä vaiheessa palvelun käyttäjiä olisi kannustettu järjestämään hallituksen vastaisia mielenosoituksia ja protesteja.

Palvelun käyttäjätietoja käytetiin myös tiedusteluun. Käyttäjille ei kuitenkaan missään vaiheessa kerrottu palvelun tarkoituksesta tai sen rahoittaijista, Associated Press sanoo.

ZunZuneo katosi ilman ennakkovaroitusta vuoden 2012 puolivälissä.

Kuubalaiset toisinajattelijat ovat ilmaisseet huolensa salaisen ohjelman olemassaolosta, sillä heidän mukaansa salamyhkäisyys lisää Kuuban hallituksen vainoharhaisuutta kaikkea virallista politiikkaa vastustavaa toimintaa kohtaan.

Yhdysvaltojen hallitukset ovat viimeisen 60 vuoden aikana yrittäneet toistuvasti vaihtaa valtaa sen eteläisessä naapurivaltiossa. Kylmän sodan aikaan Fidel Castro yritettiin surmata muun muassa kätkemällä räjähteitä hänen sikareihinsa.

kehitysmediakansalaisyhteiskuntakonflikti KuubaYhdysvallat

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Ylös nostetussa kädessä oleva kyltti, jossa lukee Black Lives Matter.

Kukaan ei tiedä, miten paljon viharikoksia Suomessa tapahtuu, sillä aina niitä eivät tunnista edes uhrit itse – Uusi sähköinen työkalu kerää tietoa

Vain pieni osa viharikoksista ilmoitetaan poliisille, ja siksi niistä tiedetään vain vähän. Anti-Racist Forum -järjestössä kehitetään nyt matalan kynnyksen raportointityökalua osana oikeusministeriön hanketta. ”Jotkut kokevat häirintää päivittäin. Silloin voi käydä niin, että siihen tottuu”, kertoo koordinaattori Akunna Onwen.
Seinämaalaus sotilaista tähtäämässä naista Betlehemissä.

Sopimus kuin sopimus, palestiinalaiset häviävät aina

Israel ja Arabiemiirikunnat ilmoittivat eilen solmivansa diplomaattisuhteet. Osana sopimusta Israel hylkäsi ainakin toistaiseksi suunnitelmansa liittää osia miehitetystä Länsirannasta itseensä. Palestiinalaisilla näyttää kuitenkin olevan enää vain hävittävää, kirjoittaa Teija Laakso.
Suomen lippu lipputangossa.

Valtiovarainministeriön budjettiesitys: Kehitysyhteistyöhön ensi vuonna lisää rahaa

Koronapandemian aiheuttamista talousongelmista huolimatta Suomen kehitysyhteistyövaroihin esitetään lisäystä ensi vuonna. ”Kehitysyhteistyön riittävä rahoittaminen on paitsi maailman köyhimpien ihmisten, myös suomalaisten etu”, kiittelee Fingon kehityspolitiikan asiantuntija Niina Tenhio.
Rivi lapsia pesemässä käsiään hanojen alla.

Raportti: 43 prosenttia maailman kouluista on ilman käsienpesumahdollisuutta

Kouluja avataan koronasulun jälkeen, mutta etenkin vähiten kehittyneissä maissa viruksen leviämistä on vaikea estää, koska käsienpesumahdollisuutta ei ole.
Laiva satamassa.

Järjestöjen uusi meripelastusalus aloittaa Välimerellä – ”Tavallisten ihmisten yhteinen vastalause EU:n rasistiselle politiikalle”

Välimeri on ollut koronaviruksen ja viranomaisten toimien takia aikoina tyhjä pelastusaluksista. Nyt Lääkärit ilman rajoja ja Sea-Watch ovat laskemassa liikkeelle uuden aluksen.