Uutiset Asekauppa

Yhdysvallat vähentää asekauppaa Saudi-Arabian kanssa

Yhdysvallat kritisoi Saudi-Arabian johtaman liittouman aiheuttamia siviiliuhreja Jemenissä. Monet muut asekaupat kuitenkin jatkuvat edelleen.
(Kuva: Bill Dickinson / CC BY-NC-ND 2.0)

Yhdysvallat on ilmoittanut rajoittavansa asemyyntiä Saudi-Arabialle, jota on viime aikoina kritisoitu siviilien pommittamisesta Jemenin sisällissodassa.

Uutismedioiden mukaan Yhdysvallat peruu lähes 400 miljoonan dollarin arvoisen täsmäasekaupan siviiliuhrien takia. Toimiin ryhdyttiin lokakuussa tapahtuneen, ainakin sadan ihmisen hengen vieneen hautajaisiskun jälkeen.

Saudi-Arabian johtama liittouma on maaliskuusta 2015 alkaen pommittanut Jemeniä, jossa shiialaiset huthikapinalliset taistelevat hallitusta vastaan. Jo ennestään köyhä Jemen on ajautunut humanitaariseen kriisiin konfliktin seurauksena. Yli 80 prosenttia väestöstä tarvitsee humanitaarista apua.

Ihmisoikeusjärjestöt ovat syyttäneet useita kertoja Saudi-Arabiaa siviilien tappamisesta, ja esimerkiksi YK:n mukaan liittouma on vastuussa noin 60 prosentista lapsiuhreja.

Yhdysvallat aikoo rajoituksista huolimatta kuitenkin esimerkiksi jatkaa ilmaiskuja tekevien koneiden tankkaamista, toteuttaa miljardien arvoisen sotilashelikopterikaupan ja toimittaa Saudi-Arabialle myös enemmän tiedustelutietoja Jemenin rajasta, kertoo uutistoimisto Reuters. 

Järjestöt ovat tyytyväisiä asekaupan rajoitukseen, mutta ne toivovat, että rajoitukset olisivat tiukemmat. Esimerkiksi Human Rights Watch (HRW) on vaatinut asekaupan jäädyttämistä Saudi-Arabian kanssa.

"Muiden suurten asetoimittajien, kuten Ison-Britannian, Ranskan ja Kanadan, ei pitäisi vain seurata esimerkkiä vaan mennä pidemmälle – tehdä saudeille selväksi, että aseita ei myydä niin kauan kuin niitä käytetään sotarikoksiin", kirjoittaa järjestön Jemen-tutkija Kristine Beckerle.

HRW:n mukaan Yhdysvaltain toimittamia aseita on käytetty ainakin 23:ssä siviilejä tappaneessa hyökkäyksessä.

Asekauppa aseet & armeijakonflikti Saudi-ArabiaYhdysvallat

Lue myös

Solmuun vedetty aseen piippu

Asekauppa vilkastui taas – Saudi-Arabiasta maailman suurin aseiden tuoja

Maailman asekauppa on viimeisten viiden vuoden aikana kasvanut jälleen, selviää Tukholman rauhantutkimustinstituutin tuoreista tilastoista. Länsimaisilla aseilla on kysyntää etenkin Persianlahden sotaa käyvissä maissa.
Arabiemiraattien lippuja hiekkarannalla

Amnesty: Arabiemiirikunnat ohjaa länsimailta ostamiaan aseita Jemeniin sotarikoksiin syyllistyneille joukoille

Myös Suomen kautta voi edelleen päätyä aseita Jemenin sotaan, vaikka Suomi onkin jäädyttänyt vientiluvat Arabiemiirikunnille, varoittaa ihmisoikeusjärjestö.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Tutkija Anna Härri

Akkuteollisuus ei pärjäisi ilman Kongon pahamaineisia kaivoksia – Koboltin eettisyyttä on vaikea varmistaa, sanoo kaivosalueella vieraillut suomalaistutkija

Kongon kobolttivyöhykkeellä työskentelee lapsia ja aikuisia surkeissa oloissa. Suuryritykset vakuuttavat hankkivansa raaka-aineensa vastuullisista lähteistä, mutta käytännössä koboltin tuotantoketjua on hyvin vaikea jäljittää, sanoo tutkija Anna Härri. Hän selvittää parhaillaan, olisiko mahdollista rakentaa täysin eettinen kannettava tietokone.
KÄsi pitelee 50 euron seteliä, taustalla Suomen lippu

Valtiovarainministeriön talousarvioesitys: Kehitysyhteistyövaroihin tulossa ensi vuonna tuntuva korotus

Etenkin kehitysyhteistyöjärjestöille on luvassa lisärahaa ensi vuonna. Viime hallituskauden leikkauksia edeltävälle tasolle kehitysyhteistyövarat eivät palaa, mutta järjestöjen kattojärjestö Fingossa ollaan esitykseen silti tyytyväisiä.
Terveystyöntekijä antaa lapselle rokotteen

Ebolaorpojen määrä kaksinkertaistunut Kongossa, yli 500 lasta myös kuollut tautiin

Yli vuoden kestänyt ebolaepidemia on vaikuttanut erityisesti lapsiin. Tautiin kuolleiden lasten määrä on kasvanut ja yhä useampi on myös menettänyt vanhempansa, kertovat avustusjärjestöt.
Merta, lunta ja vuoria Huippuvuorilla

Tutkimus: Mikromuovi saastuttaa myös ilmaa – Jopa Huippuvuorten luminäytteistä löytyi muovia

Tuoreen tutkimuksen mukaan mikromuovi kulkeutuu ilmateitse lumeen. Se herättää kysymyksen siitä, paljonko ihmiset hengittävät sitä, tutkijat varoittavat.

Luetuimmat

Selvitys: Naisyrittäjien tukeminen voisi tuoda maailmantalouteen biljoonia dollareita – Vain neljässä maassa uusia naisyrittäjiä on enemmän kuin miehiä
Akkuteollisuus ei pärjäisi ilman Kongon pahamaineisia kaivoksia – Koboltin eettisyyttä on vaikea varmistaa, sanoo kaivosalueella vieraillut suomalaistutkija
Raportti: Jos 10–30 prosenttia fossiilisten polttoaineiden tuista suunnattaisiin uusiutuville, se riittäisi käynnistämään puhtaan energian vallankumouksen
Uusi arvio vesipulasta: Neljännes maailman väestöstä elää äärimmäisen korkean vesistressin alueilla – ”Suurin kriisi, josta kukaan ei puhu”
YK:n vaikuttavuussijoittamisen ohjelma siirtyy Helsinkiin – Tavoitteena kestävän kehityksen vauhdittaminen yksityisellä rahalla
Ilmastonmuutos huolettaa Grönlannissa – Ensimmäisen kansallisen tason kyselyn mukaan suurin osa on jo kokenut vaikutukset henkilökohtaisesti
Panama kielsi muovipussit ensimmäisenä maana Keski-Amerikassa – Taustalla huoli merten saastumisesta
Kuumuus tappaa karjaa Keniassa – Monilla alueilla kriittinen 1,5 asteen raja on jo ylitetty
Ihmiskauppa rehottaa Pohjois-Amerikassa – Riskiryhmää etenkin alkuperäiskansojen naiset
YK pyytää lisäapua Zimbabween – Meneillään on pahin nälkäkriisi koskaan