Uutiset Asekauppa

Yhdysvallat vähentää asekauppaa Saudi-Arabian kanssa

Yhdysvallat kritisoi Saudi-Arabian johtaman liittouman aiheuttamia siviiliuhreja Jemenissä. Monet muut asekaupat kuitenkin jatkuvat edelleen.
(Kuva: Bill Dickinson / CC BY-NC-ND 2.0)

Yhdysvallat on ilmoittanut rajoittavansa asemyyntiä Saudi-Arabialle, jota on viime aikoina kritisoitu siviilien pommittamisesta Jemenin sisällissodassa.

Uutismedioiden mukaan Yhdysvallat peruu lähes 400 miljoonan dollarin arvoisen täsmäasekaupan siviiliuhrien takia. Toimiin ryhdyttiin lokakuussa tapahtuneen, ainakin sadan ihmisen hengen vieneen hautajaisiskun jälkeen.

Saudi-Arabian johtama liittouma on maaliskuusta 2015 alkaen pommittanut Jemeniä, jossa shiialaiset huthikapinalliset taistelevat hallitusta vastaan. Jo ennestään köyhä Jemen on ajautunut humanitaariseen kriisiin konfliktin seurauksena. Yli 80 prosenttia väestöstä tarvitsee humanitaarista apua.

Ihmisoikeusjärjestöt ovat syyttäneet useita kertoja Saudi-Arabiaa siviilien tappamisesta, ja esimerkiksi YK:n mukaan liittouma on vastuussa noin 60 prosentista lapsiuhreja.

Yhdysvallat aikoo rajoituksista huolimatta kuitenkin esimerkiksi jatkaa ilmaiskuja tekevien koneiden tankkaamista, toteuttaa miljardien arvoisen sotilashelikopterikaupan ja toimittaa Saudi-Arabialle myös enemmän tiedustelutietoja Jemenin rajasta, kertoo uutistoimisto Reuters. 

Järjestöt ovat tyytyväisiä asekaupan rajoitukseen, mutta ne toivovat, että rajoitukset olisivat tiukemmat. Esimerkiksi Human Rights Watch (HRW) on vaatinut asekaupan jäädyttämistä Saudi-Arabian kanssa.

"Muiden suurten asetoimittajien, kuten Ison-Britannian, Ranskan ja Kanadan, ei pitäisi vain seurata esimerkkiä vaan mennä pidemmälle – tehdä saudeille selväksi, että aseita ei myydä niin kauan kuin niitä käytetään sotarikoksiin", kirjoittaa järjestön Jemen-tutkija Kristine Beckerle.

HRW:n mukaan Yhdysvaltain toimittamia aseita on käytetty ainakin 23:ssä siviilejä tappaneessa hyökkäyksessä.

Asekauppa aseet & armeijakonflikti Saudi-ArabiaYhdysvallat

Lue myös

Jeff Halper, Syksy Räsänen ja Kari Paasonen istuvat rauhanjärjestöjen seminaarissa

”Keskustelu asekaupasta pitäisi nostaa moraaliselle tasolle” – EU-maiden asevienti herättää huolta asiantuntijoissa

Rauhanjärjestöjen seminaarissa keskusteltiin EU:n aseviennistä ja uudesta puolustusrahastosta. Vaikka EU:n yhteinen kanta kieltää aseviennin konfliktimaihin, käytännössä se ei ole estänyt kauppaa muun muassa Saudi-Arabian kanssa. Todellisuudessa kansainvälisissä säännöissä ei pitäisi olla tulkinnanvaraa, totesi ICAHD Finlandin puheenjohtaja Syksy Räsänen.
Solmuun vedetty aseen piippu

Asekauppa vilkastui taas – Saudi-Arabiasta maailman suurin aseiden tuoja

Maailman asekauppa on viimeisten viiden vuoden aikana kasvanut jälleen, selviää Tukholman rauhantutkimustinstituutin tuoreista tilastoista. Länsimaisilla aseilla on kysyntää etenkin Persianlahden sotaa käyvissä maissa.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Kaksi hymyilevää miestä vierekkäin

Populismi tuli Tansaniaan – Suosittu presidentti John Magufuli on pannut korruption kuriin, mutta media, järjestöt ja oppositio elävät pelossa

”Puskutraktoriksi” kutsuttu Tansanian presidentti sulkee medioita, irtisanoo julkisesti virkamiehiä ja ahdistelee kriitikoitaan. Länsimaat ja ihmisoikeusjärjestöt ovat huolissaan, mutta maan sisältä kuuluu toisenlaisiakin ääniä. Toimittaja Gasirigwa Mwitan mielestä Tansaniaa ei pitäisi arvostella samalla mittapuulla kuin länsimaita.
Maissipelto

Zimbabwen ruokakriisi pahin vuosikymmeneen – Puolet väestöstä vaarassa

Talousongelmat ja sään ääri-ilmiöt ovat ajaneet Zimbabwen vakavaan ruokapulaan. ”Suurin osa tapaamistani lapsista oli pienikasvuisia ja alipainoisia”, kertoi YK:n erityisraportoija Hilal Elver vierailunsa jälkeen.
Eu-lippuja ikkunanpokien takana

EU ottaa pian askeleen kohti hiilineutraaliutta – Suurimpia vastaanpanijoita ovat Tsekki, Unkari ja Puola

YK:n ilmastokokous on parhaillaan käynnissä Madridissa, mutta ensi viikolla järjestetään myös toinen tärkeä kokous, jossa Eurooppa-neuvoston on määrä sopia hiilineutraalista EU:sta. Suomella on puheenjohtajamaana tärkeä rooli.
Neonvärinen jalkapallo nurmikolla, taustalla jalat

Harrastuspiireissä kitketään rasismia ja syrjintää – ”Nuorten ja lasten Suomi on paljon aiempaa monikulttuurisempi”

Punainen kortti rasismille -kampanja on käynyt rasismin kimppuun urheilun avulla jo yli 15 vuoden ajan. Projektipäällikkö Ilari Äijälän mukaan urheilu on hyvä tapa ottaa rasismi puheeksi ja nykyinen nuori sukupolvi kasvaa aiempaa avoimemmassa Suomessa.
Nainen kivikkoisella rinteellä

Argentiinan ylängöllä saadaan vettä kalliosta – Alkuperäiskansa on huomannut ilmastonmuutoksen vaikutukset

Punan ylängön paikallisyhteisöt rakensivat vuorenrinteitä 33 kilometriä laskeutuvan maanalaisten putkien järjestelmän, joka painovoiman avulla pumppaa jäätikön vettä kyliin. Ilmastonmuutos on pahentanut alueen vesipulaa.