Yhdysvallat saattaa jäädyttää konfliktimineraalikaupan sääntelyn | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Yhdysvallat saattaa jäädyttää konfliktimineraalikaupan sääntelyn

Julkisuuteen vuotaneiden tietojen mukaan Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpin hallinto saattaa tilapäisesti poistaa sääntelyn, joka velvoittaa yritykset raportoimaan konfliktimineraalien käytöstään.

Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin hallinto saattaa jäädyttää sääntelyn, joka koskee konfliktimineraalien kauppaa. Ihmisoikeusjärjestöt ovat asiasta huolissaan, sillä sen pelätään ruokkivan Kongon demokraattisen tasavallan konfliktia entisestään.

Yhdysvalloissa on voimassa niin sanottu Dodd-Frank-lainsäädäntö, jonka eräs pykälä velvoittaa yhdysvaltalaisyritykset selvittämään, rahoittaako niiden mineraalikauppa konfliktia tai ihmisoikeusloukkauksia Kongossa tai sen naapurimaissa. Tällaisia mineraaleja ovat volframi, kulta, tina ja tantaali, joita käytetään esimerkiksi elektroniikkatuotteissa ja joita louhitaan etenkin Afrikan keskiosista.

Muun muassa The Guardian -lehti on saanut käsiinsä muistion, joka ehdottaa sääntelyn jäädyttämistä kahdeksi vuodeksi. Muistion mukaan on olemassa "kasvavia" todisteita siitä, että sääntely aiheuttaa haittaa joillekin osapuolille Kongossa, mikä ruokkii epävakautta alueella sekä uhkaa Yhdysvaltain kansallisen turvallisuuden intressejä. Siinä annetaan maan ulko- ja valtiovarainminsteriöille puoli vuotta aikaa keksiä uusia tapoja estää ihmisoikeusloukkauksia alueella.

Ihmisoikeusjärjestöt ovat luonnoksesta huolissaan. Niin Global Witnessin, Amnesty Internationalin kuin Human Rights Watchinkin (HRW) mukaan sääntely hyödyttäisi lähinnä aseistettuja ryhmiä. 

"Trumpin väitökset siitä, että tämän tärkeän ihmisoikeussuojan estäminen jollakin tavalla suojelisi Yhdysvaltain kansallista turvallisuutta on ilmeisen epälooginen ja absurdi. Tämä on häpeämätön ehdotus, joka uhkaa purkaa vuosien edistyksen konfliktimineraalin kaupan estämisessä", sanoo Amnestyn globaalikysymysten johtaja Audrey Gaughran.

HRW puolestaan muistuttaa, että monet yritykset ovat nimenomaan kannattaneet sääntelyä.

Lainsäädännön jäädyttäminen katkaisisi myös kansainvälisen trendin, sillä EU:ssa on pohdittu viime vuodet samanlaista lainsäädäntöä. Marraskuussa EU:ssa sovittiin, että konfliktimineraaleja unionin alueelle maahantuovien yritysten on varmistettava, ettei niiden kauppa rahoita ihmisoikeusrikkomuksia tai konflikteja.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia