Uutiset Yritysten yhteiskuntavastuu

Yhdysvallat saattaa jäädyttää konfliktimineraalikaupan sääntelyn

Julkisuuteen vuotaneiden tietojen mukaan Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpin hallinto saattaa tilapäisesti poistaa sääntelyn, joka velvoittaa yritykset raportoimaan konfliktimineraalien käytöstään.
Muun muassa tantaali kuuluu konfliktimineraaleihin. (Kuva: Responsible Sourcing Network / CC BY-NC 2.0)

Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin hallinto saattaa jäädyttää sääntelyn, joka koskee konfliktimineraalien kauppaa. Ihmisoikeusjärjestöt ovat asiasta huolissaan, sillä sen pelätään ruokkivan Kongon demokraattisen tasavallan konfliktia entisestään.

Yhdysvalloissa on voimassa niin sanottu Dodd-Frank-lainsäädäntö, jonka eräs pykälä velvoittaa yhdysvaltalaisyritykset selvittämään, rahoittaako niiden mineraalikauppa konfliktia tai ihmisoikeusloukkauksia Kongossa tai sen naapurimaissa. Tällaisia mineraaleja ovat volframi, kulta, tina ja tantaali, joita käytetään esimerkiksi elektroniikkatuotteissa ja joita louhitaan etenkin Afrikan keskiosista.

Muun muassa The Guardian -lehti on saanut käsiinsä muistion, joka ehdottaa sääntelyn jäädyttämistä kahdeksi vuodeksi. Muistion mukaan on olemassa "kasvavia" todisteita siitä, että sääntely aiheuttaa haittaa joillekin osapuolille Kongossa, mikä ruokkii epävakautta alueella sekä uhkaa Yhdysvaltain kansallisen turvallisuuden intressejä. Siinä annetaan maan ulko- ja valtiovarainminsteriöille puoli vuotta aikaa keksiä uusia tapoja estää ihmisoikeusloukkauksia alueella.

Ihmisoikeusjärjestöt ovat luonnoksesta huolissaan. Niin Global Witnessin, Amnesty Internationalin kuin Human Rights Watchinkin (HRW) mukaan sääntely hyödyttäisi lähinnä aseistettuja ryhmiä. 

"Trumpin väitökset siitä, että tämän tärkeän ihmisoikeussuojan estäminen jollakin tavalla suojelisi Yhdysvaltain kansallista turvallisuutta on ilmeisen epälooginen ja absurdi. Tämä on häpeämätön ehdotus, joka uhkaa purkaa vuosien edistyksen konfliktimineraalin kaupan estämisessä", sanoo Amnestyn globaalikysymysten johtaja Audrey Gaughran.

HRW puolestaan muistuttaa, että monet yritykset ovat nimenomaan kannattaneet sääntelyä.

Lainsäädännön jäädyttäminen katkaisisi myös kansainvälisen trendin, sillä EU:ssa on pohdittu viime vuodet samanlaista lainsäädäntöä. Marraskuussa EU:ssa sovittiin, että konfliktimineraaleja unionin alueelle maahantuovien yritysten on varmistettava, ettei niiden kauppa rahoita ihmisoikeusrikkomuksia tai konflikteja.

Yritysten yhteiskuntavastuu ihmisoikeudetpolitiikkalakikonfliktikauppayhtiöt Kongon demokraattinen tasavaltaYhdysvallat Amnesty International

Lue myös

Macin näppäimistö ja otus

Suomalaisjärjestö selvittää, miten rakennetaan eettinen läppäri – ”Apple pystyisi nyt jo muuttamaan ison osan tuotannostaan eettiseksi”

Kannettavien tietokoneiden tuotantoon liittyy ongelmia, joita on mahdotonta välttää merkkiä vaihtamalla. Eettisen kaupan puolesta -järjestössä kyllästyttiin perinteiseen kampanjointiin ja päätettiin selvittää, voisiko reilun kaupan läppärin rakentaa itse.
Kasvillisuutta Tesso Nilon kansallispuistossa Indonesiassa

Raportti paljasti Indonesian suojelualueiden palmuöljykaupan – Neste kertoo lopettaneensa ostot laittomasti toimivista tehtaista

Uuden tutkimuksen mukaan Neste ja monet muut länsimaiset brändit käyttävät palmuöljyä, jonka raaka-aine kasvatetaan laittomasti Indonesian suojelu- ja metsäalueilla. Neste kertoo lopettaneensa ostot tehtaista tänä vuonna. WWF:n suojelujohtajan Jari Luukkosen mukaan kuluttajan kannattaa suhtautua palmuöljyyn varovaisesti.
Ilmakuva palmuöljyplantaasilta

Raportti: Neste ja muut suuryritykset käyttävät laittomasti tuotettua palmuöljyä

Indonesiassa raivataan suojeltuja sademetsiä palmuöljyplantaaseiksi. Laittomilla plantaaseilla tuotetuista öljypalmun hedelmistä valmistettua öljyä käyttävät monet tunnetut elintarvikejätit ja öljyfirmat, kertoo ympäristöjärjestöjen julkaisema tuore tutkimusraportti.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Unikkoja ja aurinkoenergiapaneeleja

Vaikuttavuussijoittajat haluavat parantaa maailmaa – mutta miten ja kenen ehdoilla?

Sijoitusmaailman radikaaliksi extreme-lajiksi kutsuttu vaikuttavuussijoittaminen kasvaa vauhdilla ja ylittää jo perinteisen valtioiden antaman kehitysavun. Kysymys kuuluu: voiko sijoittamalla vähentää globaalia epätasa-arvoa?
Ihmisiä torilla Ugandan Kampalassa

Uusi tapa luoda työpaikkoja kehitysmaihin: Ulkoministeriö lainaa 16 miljoonaa euroa Kirkon Ulkomaanavun sijoitusyhtiölle

Kirkon Ulkomaanapu ryhtyy rahoittamaan pienyrityksiä hauraissa kehitysmaissa perustamansa yhtiön kautta. Yksityisen sektorin kautta tehtävä kehitysyhteistyö on myös tulevaisuuden trendi, uskoo järjestön toiminnanjohtaja Jouni Hemberg.
Tietokoneen näppäimistö

Vuoden kotoutumisteko -tunnustus maahanmuuttajia ja työnantajia yhdistävälle sovellukselle

Suomen Pakolaisapu halusi tänä vuonna antaa tunnustusta etenkin teknologisille innovaatioille, jotka edistävät kotoutumista.
Eduskuntatalo

Tuore selvitys mittaa rikkaiden maiden politiikan vaikutusta köyhimpiin – Suomi auttaisi enemmän paremmalla siirtolaispolitiikalla

Tuoreen selvityksen mukaan Ruotsi on maailman paras kehitysmaiden tukija. Suomea kehutaan tuoreessa selvityksessä muun muassa turvallisuuspolitiikasta, mutta siirtolaispolitiikassa Suomi ei pärjää erityisen hyvin.