Yhdysvallat nosti Thaimaan luokitusta ihmiskaupparaportissaan | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Yhdysvallat nosti Thaimaan luokitusta ihmiskaupparaportissaan

Arvovaltaisen raportin luokitus antaa kiitosta maan ponnisteluille ihmiskauppaa vastaan, mutta osa järjestöistä kritisoi päätöstä.

Yhdysvallat on nostanut Thaimaan ihmiskauppaluokituksen huonoimmalta sijalta astetta paremmaksi arvovaltaisessa ihmiskaupparaportissaan.

Thaimaa alennettiin neliportaisessa asteikossa heikoimpaan luokkaan vuonna 2014. Maa tunnetaan etenkin kalastusteollisuuden ihmiskaupasta ja pakkotyöstä, ja sitä on kritisoitu viime vuosina laajasti. Ihmiskaupparaportti on Yhdysvalloille tärkeä diplomaattinen väline ihmiskauppaa vastaan, sillä käytännössä huonoimmalle tasolle pudotetuille maille voidaan asettaa ei-kaupallisia sanktioita.

Thaimaa nostettiin eilen julkaistussa raportissa toiseksi huonoimmalle sijalle, eli niin sanotulle toisen asteen tarkkailulistalle, mikä tarkoittaa, että vaikka se ei täytä kaikkia ihmiskaupan torjumisen minimistandardeja, se on pyrkinyt parantamaan tilannetta. Raportin mukaan hallitus on kuitenkin korjannut pakkotyöhön liittyviä lakejaan, antanut lisää sanktioita ihmiskauppiaille, sulkenut yrityksiä, jotka ovat mukana pakkotyössä, suojellut paljastusten tekijöitä sekä tutkinut tapauksia ja antanut tuomioita edellisvuotta enemmän.

Raportin mukaan ihmiskauppa ja pakkotyö kalastusteollisuudessa on kuitenkin yhä merkittävä ongelma, ja esimerkiksi hallituksen viranomaisia on mukana ihmiskaupassa.

Monet järjestöt ovat olleet pettyneitä Thaimaan statuksen nostoon, kertovat kansainväliset uutismediat.

"Raportilla on ollut tärkeä johtava rooli kansainvälisessä taistelussa ihmiskauppaa vastaan. Pelkäämme, että luokituksen nostaminen lähettää väärän viestin hallitukselle", sanoo brittiläisen Environmental Justice Foundationin johtaja Steve Trent.

Järjestö kääntää katseensa hänen mukaansa nyt EU:hun, joka on jo antanut Thaimaan kalastusteollisuudelle niin sanotun keltaisen kortin. Punainen tarkoittaisi, että kalantuonti Thaimaasta unionin alueelle kielletään.

Yhdysvaltain ihmiskaupparaporttia on julkaistu vuodesta 2001. Viime vuonna raportti sai kritiikkiä politikoinnista, kun esimerkiksi Malesian ja Kuuban tilanne luokiteltiin aiempaa paremmaksi. Yhdysvallat pyrki vapaakauppasopimukseen Malesian kanssa ja parempiin suhteisiin Kuuban kanssa, minkä arveltiin vaikuttaneen päätökseen.

Tänä vuonna kolmostasolle putosivat esimerkiksi Myanmar, Uzbekistan, Sudan ja Haiti. Yhteensä listalla on 27 maata. Etenkin Myanmarin ja Uzbekistanin luokituksen alentamista on kiitelty, sillä ne ovat Yhdysvaltain tärkeitä kumppaneita, kertoo uutistoimisto Reuters. Esimerkiksi Uzbekistanissa esiintyy pakkotyötä puuvillateollisuudessa ja Myanmarissa armeija käyttää lapsisotilaita.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia