Uutiset Jemenin konflikti

Yhdysvallat keskeytti rypäleaseiden toimittamisen Saudi-Arabialle

Ihmisoikeusjärjestön mukaan kiellosta pitäisi tehdä pysyvä ja sen pitäisi koskea kaikkia maita.
(Kuva: Mario Micklisch / CC BY 2.0)

Yhdysvallat on keskeyttänyt rypäleaseiden toimittamisen Saudi-Arabialle, jonka johtama liittouma on pommittanut Jemeniä viime vuoden keväästä alkaen. Iskuissa on kuollut useita siviilejä. Keskeytyksestä kertoi viime viikolla Foreign Policy -lehti, jonka mukaan taustalla on kasvanut kritiikki asekauppoja kohtaan.

Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch vahvistaa Foreign Policyn tiedot. Sen mukaan keskeytys ei kuitenkaan vielä riitä.

"Päätös olla välittämättä rypäleaseita enää Saudi-Arabiaan on askel oikeaan suuntaan, mutta Yhdysvaltain pitäisi pysäyttää kaikki siirrot kaikkiin maihin ja tehdä jäädytyksestä pysyvä", sanoo järjestön aseasiantuntija John Goose.

Rypäleaseet sisältävät pieniä, laajalle leviäviä pommeja. Ne aiheuttavat suurta tuhoa etenkin siviileille, sillä usein ne eivät räjähdä ja jäävät maamiinojen tavoin maastoon. Niiden käytön kiellosta on sovittu kansainvälisessä Oslon sopimuksessa, jossa Yhdysvallat ja Saudi-Arabia eivät kuitenkaan ole mukana. Myöskään Suomi ei ole liittynyt sopimukseen.

Ihmisoikeusjärjestöt ja YK ovat pitkään kritisoineet Saudi-Arabian pommituskampanjaa Jemenissä, jossa se käy sotaa shiialaisia huthikapinallisia vastaan osana maan sisällissotaa. Liittouman tekemissä iskuissa on kuollut paljon siviilejä ja esimerkiksi Amnesty International kertoi toukokuussa ilmestyneessä raportissaan yhdysvaltalais-, brittiläis- ja brasilialaisvalmisteisten rypäleaseiden käytöstä.

YK:n pääsihteeri Ban Ki-moon puolestaan asetti eilen Saudi-Arabian mustalle listalle, joka listaa ne maat ja aseistetut ryhmät, jotka rikkovat lasten oikeuksia konflikteissa. Sen mukaan Saudi-Arabian johtama koalitio aiheutti viime vuona Jemenin konfliktissa 510 lapsen kuoleman. Muut Jemenin konfliktin osapuolet ovat olleet listalla jo vuosia.

Jemenissä on käyty tänä keväänä hauraita rauhanneuvotteluita. Maa oli yksi Lähi-idän köyhimmistä jo ennen konfliktia, ja miljoonien ihmisten arvioidaan kärsivän ruokapulasta konfliktin seurauksena.

Jemenin konflikti syrjäytyminenpolitiikkakonflikti JemenSaudi-ArabiaYhdysvallat Amnesty InternationalHuman Rights Watch

Lue myös

YK:n pääsihteeri pöydän takana, vieressä YK:n lippu.

YK:n pääsihteerille sataa kritiikkiä – Jemeniä pommittava, Saudi-Arabian johtama liittouma on poistettu lapsen oikeuksien rikkojien ”häpeälistalta”

YK:n vuotuinen lapsen oikeuksien rikkojien häpeälista herättää pahennusta, sillä Saudi-Arabian johtama liittouma on jälleen poistettu siltä. ”On ilmeistä, että toiset maat ovat tasa-arvoisempia kuin toiset”, toteaa kansainvälisen Pelastakaa Lapset -järjestön pääsihteeri Inger Ashing.
Mies seisoo rakennuksen raunioilla.

Jemenissä on paljastumassa koronakatastrofi – Avustusjärjestöjen mukaan hengitystieoireisiin kuolleiden määrä on noussut nopeasti

Jemenissä on todettu melko vähän tartuntoja, mutta järjestöjen tiedot viittaavat siihen, että tapauksia on paljon luultua enemmän. Terveydenhuoltojärjestelmä ei kykene hoitamaan heitä. ”Olemme kuulleet perheistä, jotka ovat menettäneet kaksi tai kolme läheistä viikossa”, kertoo Pelastakaa Lasten ohjelmajohtaja Mohammed Alshamaa.
Kasvokuvia maalattuna valkoiseen seinään

Jemen pelkää koronavirusepidemiaa – ”Näissä oloissa on mahdotonta alkeellisimmallakaan tavalla suojautua tartunnalta”

Koronaviruksen vaikutusta on verrattu sotaan. Jemeniläisestä näkökulmasta rikkaat maat saavat nyt pienen vilahduksen siitä todellisuudesta, jossa maa on elänyt viimeiset viisi vuotta, kirjoittaa avustusjärjestö Oxfamin humanitaarinen työntekijä Abdul Mohammed.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Poika istuu kynä ja lehtiö kädessä pieni taskuradio korvallaan.

Koronavirus on vauhdittanut etäoppimista myös kehittyvissä maissa – Moni kuitenkin putosi kyydistä, eivätkä kaikki pääse enää takaisin

Noin 1,6 miljardia opiskelijaa ja koululaista joutui keväällä jäämään pois koulusta koronaviruksen takia. Esimerkiksi Kenia ja Uganda käärivät hihansa digi- ja etäopetuksen lisäämiseksi, mutta nyt pelkona on eriarvoisuuden kasvu. ”Jo valmiiksi jäljessä olevat jäävät vielä enemmän jälkeen”, sanoo Fingon asiantuntija Peter Njuguna.
Syyrian lippu kahden muun lipun välissä.

Luoteis-Syyriassa vahvistettu ensimmäinen koronavirustapaus – ”Koronavirus tulee leviämään pakolaisleireillä kulovalkean tavoin”

Luoteis-Syyriassa elää noin 4,2 miljoonaa ihmistä, joista monet pakolaisia. Jos virus leviää, esimerkiksi vanhuksilla ja kroonisia tauteja sairastavilla on vain pienet mahdollisuudet selvitä, varoittaa terveysjärjestö UOSSM.
Nainen puolilähikuvassa piikkilangalla varustetun betoniaidan edessä.

Siviilikriisinhallinta tukee konfliktista toipuvia maita vankemman tulevaisuuden rakentamisessa

Sisäministeriön alaisuudessa toimiva Kriisinhallintakeskus lähettää asiantuntijoita siviilikriisinhallintatehtäviin maailmalle. Koulutusasiantuntija Sari Rautarinta on ollut komennuksella Sudanissa, Afganistanissa ja Ukrainassa. Työ on pitkäjänteistä, ja sen merkitys on nähtävissä vasta vuosien kuluttua, hän sanoo.
Nainen puolilähikuvassa mainoksen edessä.

”Rahoituslaitokset eivät ottaneet minua vakavasti” – Naisyrittäjien arki on hankalaa, ja koronavirus vaikeuttaa sitä entisestään

Keniassa naisyrittäjät kärsivät luotonsaantivaikeuksista ja vähättelystä. Irene Omari omistaa yhden Kisumun suurimmista brändäysyhtiöistä. Koronan vuoksi bisneksellä menee nyt huonommin kuin koskaan. Vaikeuksia on kuitenkin ollut jo aiemmin. ”Naisen on hyvin vaikea vetää yritystä. Aluksi en edes saanut luottoa”, hän kertoo.
Mies puolilähikuvassa mikrofonin takana.

Köyhyys ei ole vähentynyt niin paljon kuin väitetään, ja keinot sen kitkemiseksi ovat vääriä, sanoo YK-asiantuntija – ”Vaarallisen omahyväistä”

YK:n väistyvä erityisasiantuntija Philip Alston suomii loppuraportissaan maailman johtajia ”itsensä onnittelemisesta” köyhyyden vastaisessa taistelussa, sillä köyhyyden väheneminen johtuu pitkälti Kiinasta. Myöskään kestävän kehityksen tavoitteita ei saavuteta, hän sanoo.