Uutiset Jemenin konflikti

Yhdysvallat keskeytti rypäleaseiden toimittamisen Saudi-Arabialle

Ihmisoikeusjärjestön mukaan kiellosta pitäisi tehdä pysyvä ja sen pitäisi koskea kaikkia maita.
(Kuva: Mario Micklisch / CC BY 2.0)

Yhdysvallat on keskeyttänyt rypäleaseiden toimittamisen Saudi-Arabialle, jonka johtama liittouma on pommittanut Jemeniä viime vuoden keväästä alkaen. Iskuissa on kuollut useita siviilejä. Keskeytyksestä kertoi viime viikolla Foreign Policy -lehti, jonka mukaan taustalla on kasvanut kritiikki asekauppoja kohtaan.

Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch vahvistaa Foreign Policyn tiedot. Sen mukaan keskeytys ei kuitenkaan vielä riitä.

"Päätös olla välittämättä rypäleaseita enää Saudi-Arabiaan on askel oikeaan suuntaan, mutta Yhdysvaltain pitäisi pysäyttää kaikki siirrot kaikkiin maihin ja tehdä jäädytyksestä pysyvä", sanoo järjestön aseasiantuntija John Goose.

Rypäleaseet sisältävät pieniä, laajalle leviäviä pommeja. Ne aiheuttavat suurta tuhoa etenkin siviileille, sillä usein ne eivät räjähdä ja jäävät maamiinojen tavoin maastoon. Niiden käytön kiellosta on sovittu kansainvälisessä Oslon sopimuksessa, jossa Yhdysvallat ja Saudi-Arabia eivät kuitenkaan ole mukana. Myöskään Suomi ei ole liittynyt sopimukseen.

Ihmisoikeusjärjestöt ja YK ovat pitkään kritisoineet Saudi-Arabian pommituskampanjaa Jemenissä, jossa se käy sotaa shiialaisia huthikapinallisia vastaan osana maan sisällissotaa. Liittouman tekemissä iskuissa on kuollut paljon siviilejä ja esimerkiksi Amnesty International kertoi toukokuussa ilmestyneessä raportissaan yhdysvaltalais-, brittiläis- ja brasilialaisvalmisteisten rypäleaseiden käytöstä.

YK:n pääsihteeri Ban Ki-moon puolestaan asetti eilen Saudi-Arabian mustalle listalle, joka listaa ne maat ja aseistetut ryhmät, jotka rikkovat lasten oikeuksia konflikteissa. Sen mukaan Saudi-Arabian johtama koalitio aiheutti viime vuona Jemenin konfliktissa 510 lapsen kuoleman. Muut Jemenin konfliktin osapuolet ovat olleet listalla jo vuosia.

Jemenissä on käyty tänä keväänä hauraita rauhanneuvotteluita. Maa oli yksi Lähi-idän köyhimmistä jo ennen konfliktia, ja miljoonien ihmisten arvioidaan kärsivän ruokapulasta konfliktin seurauksena.

Jemenin konflikti syrjäytyminenpolitiikkakonflikti JemenSaudi-ArabiaYhdysvallat Amnesty InternationalHuman Rights Watch

Lue myös

Kaksi mielenosoittajaa Hands off Jemen -kylttien kera

Kysely: Jemenin lapset kärsivät peloista ja masennuksesta – Koronavirus luo uusia uhkia

Kolmessa maakunnassa tehdyn kyselytutkimuksen mukaan yli puolet lapsista on masentuneita. Koronaviruksen leviäminen lisäisi merkittävästi avustustyön paineita, varoittaa Pelastakaa Lapset. Järjestön vaikuttamistyön asiantuntija Tapio Laakso kritisoi myös Suomen uutta asevientilupaa Arabiemiirikuntiin.
Kaksi miestä puupinon takana

Yli puolet apua tarvitsevista elää vain kymmenessä maassa – Järjestö listasi vuoden pahimmat humanitaariset kriisit

Avustusjärjestö International Rescue Committeen mukaan tänä vuonna pahin humanitaarinen kriisi nähdään Jemenissä. IRC:n listan kymmenessä maassa asuu vain kuusi prosenttia maailman väestöstä, mutta niistä on lähtöisin kolme neljäsosaa maailman pakolaisista.
Mies YK:n istuntosalissa

Avustuskuljetusten vaikeudet pahentavat Jemenin ruokakriisiä – ”Se, että lapsille ei saada apua, on monelle kuolemantuomio”

Yli 4,4 miljoonaa ihmistä elää Jemenissä vaikeasti saavutettavilla alueilla, jonne ei saada riittävästi apua. Monet heistä ovat jo lähellä nälänhätää, arvioi Pelastakaa Lapset.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Fight racism -kyltti rakennuksen edustalla

Podcast: Rasistinen nimittely vahingoittaa mielenterveyttä – ”Kuulemme sitä niin paljon, että luulemme sen olevan normaalia”, sanoo Fiona Musangamfura

63 prosenttia Suomen tummaihoisista on kokenut rasistista syrjintää. Se on tuttua Fiona Musangamfuralle, joka vei nimittelyn lopulta oikeuteen. Maahanmuuttajien terveysongelmista väitelleen Shadia Raskin mukaan terveyspalveluissa ei vielä ymmärretä syrjinnän terveysvaikutuksia. Kuuntele podcast!
Koululaisia pulpettien ääressä

Koronavirus on sulkenut suurimman osan maailman kouluista – Valmiiksi vaikeassa asemassa oleva kärsivät eniten

Koulujen sulkeminen vaikuttaa lähes 1,7 miljardin koululaiseen ja opiskelijaan. Koulutuksen lisäksi moni menettää myös kouluateriat.
Sininen muovipallo, jossa punaisia piikkejä

Koronavirus koettelee demokratiaa

Demokratian taantuminen vakiintuneissakin demokratioissa on ollut trendinä jo pidempään, ja koronaviruksen kaltainen kriisi voi osaltaan vauhdittaa kehitystä, kirjoittavat demokratiajärjestö Demon asiantuntijat Anna Juhola ja Jussi Kanner.
Temppelin raunioituneita pylväitä

Tutkimus: Demokratiaa ei juuri käsitellä Euroopan opettajakoulutuksessa – Syynä on se, ettei demokratia ole aiemmin ollut uhattuna, sanoo lehtori Matti Rautiainen

Demokratiakasvatusta on kehitetty Suomessa jonkin verran 2010-luvulla, mutta aihe näkyy edelleen melko vähän opettajakoulutuksen sisällössä ja opetussuunnitelmassa. Sama tilanne on monissa muissa maissa.
Vesihana ulkona

Käsienpesu on tehokas tapa ehkäistä koronaa, mutta monille se ei ole mahdollista – Pakolaisapu aloitti hygieniakoulutukset Ugandan pakolaisasutusalueilla

Saippua on monilla kehittyvillä alueilla luksusta. YK:n asiantuntijat muistuttavat vesipalvelujen tärkeydestä koronapandemian taltuttamiseksi.

Tuoreimmat