Uutiset Jemenin konflikti

Yhdysvallat keskeytti rypäleaseiden toimittamisen Saudi-Arabialle

Ihmisoikeusjärjestön mukaan kiellosta pitäisi tehdä pysyvä ja sen pitäisi koskea kaikkia maita.
(Kuva: Mario Micklisch / CC BY 2.0)

Yhdysvallat on keskeyttänyt rypäleaseiden toimittamisen Saudi-Arabialle, jonka johtama liittouma on pommittanut Jemeniä viime vuoden keväästä alkaen. Iskuissa on kuollut useita siviilejä. Keskeytyksestä kertoi viime viikolla Foreign Policy -lehti, jonka mukaan taustalla on kasvanut kritiikki asekauppoja kohtaan.

Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch vahvistaa Foreign Policyn tiedot. Sen mukaan keskeytys ei kuitenkaan vielä riitä.

"Päätös olla välittämättä rypäleaseita enää Saudi-Arabiaan on askel oikeaan suuntaan, mutta Yhdysvaltain pitäisi pysäyttää kaikki siirrot kaikkiin maihin ja tehdä jäädytyksestä pysyvä", sanoo järjestön aseasiantuntija John Goose.

Rypäleaseet sisältävät pieniä, laajalle leviäviä pommeja. Ne aiheuttavat suurta tuhoa etenkin siviileille, sillä usein ne eivät räjähdä ja jäävät maamiinojen tavoin maastoon. Niiden käytön kiellosta on sovittu kansainvälisessä Oslon sopimuksessa, jossa Yhdysvallat ja Saudi-Arabia eivät kuitenkaan ole mukana. Myöskään Suomi ei ole liittynyt sopimukseen.

Ihmisoikeusjärjestöt ja YK ovat pitkään kritisoineet Saudi-Arabian pommituskampanjaa Jemenissä, jossa se käy sotaa shiialaisia huthikapinallisia vastaan osana maan sisällissotaa. Liittouman tekemissä iskuissa on kuollut paljon siviilejä ja esimerkiksi Amnesty International kertoi toukokuussa ilmestyneessä raportissaan yhdysvaltalais-, brittiläis- ja brasilialaisvalmisteisten rypäleaseiden käytöstä.

YK:n pääsihteeri Ban Ki-moon puolestaan asetti eilen Saudi-Arabian mustalle listalle, joka listaa ne maat ja aseistetut ryhmät, jotka rikkovat lasten oikeuksia konflikteissa. Sen mukaan Saudi-Arabian johtama koalitio aiheutti viime vuona Jemenin konfliktissa 510 lapsen kuoleman. Muut Jemenin konfliktin osapuolet ovat olleet listalla jo vuosia.

Jemenissä on käyty tänä keväänä hauraita rauhanneuvotteluita. Maa oli yksi Lähi-idän köyhimmistä jo ennen konfliktia, ja miljoonien ihmisten arvioidaan kärsivän ruokapulasta konfliktin seurauksena.

Jemenin konflikti syrjäytyminenpolitiikkakonflikti JemenSaudi-ArabiaYhdysvallat Amnesty InternationalHuman Rights Watch

Lue myös

Mies YK:n istuntosalissa

Avustuskuljetusten vaikeudet pahentavat Jemenin ruokakriisiä – ”Se, että lapsille ei saada apua, on monelle kuolemantuomio”

Yli 4,4 miljoonaa ihmistä elää Jemenissä vaikeasti saavutettavilla alueilla, jonne ei saada riittävästi apua. Monet heistä ovat jo lähellä nälänhätää, arvioi Pelastakaa Lapset.
Mielenosoittajia, joilla mm. kyltti "Saudi Arabia starves children"

Amnesty: Yhdysvalloissa valmistettu pommi tappoi siviilejä Jemenissä

Kesäkuussa asuinrakennukseen osunut, Saudi-Arabian ja Arabiemiirikuntien johtamalle liittoumalle myyty pommi tappoi kuusi siviiliä. Amnesty vaatii asevientikieltoa Jemeniin.
Kokousyleisöä ja puhujanäyttö

Asiantuntijaryhmä: Jemenissä selviä merkkejä sotarikoksista – Myös länsimaiden asekauppa voi rikkoa kansainvälistä oikeutta

Aseiden toimittaminen Jemenin sodan osapuolelle pitää lopettaa, vaatii YK:n asiantuntijaryhmä. Muun muassa Yhdysvaltain, Ranskan ja Ison-Britannian tiedetään myyneen aseita Saudi-Arabian johtamalle liittoumalle.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Nainen järven rannalla

Ilmastovirtahepo seisoo olohuoneessamme – Miten ahdistuksen kanssa voi tulla toimeen?

Suomessa on jo saatavilla apua ilmastonmuutoksen aiheuttamaan ahdistukseen. Taiteilija ja tutkija Henna Lainisen työpajoissa puretaan tunteita muun muassa kirjoittamalla kirjeitä tulevaisuuteen. ”Monissa osallistujissa on herännyt myös halu tehdä enemmän ympäristön puolesta”, hän kertoo.
Metsää ja maatalousmaata ilmakuvassa

Etelä-Amerikan ongelmia ei ratkaista länsimaiden ratkaisuilla vaan paikallista kansalaisyhteiskuntaa vahvistamalla ja kuuntelemalla

Metsäkato ja eriarvoisuus ovat monia Etelä-Amerikan maita yhdistäviä vakavia ongelmia. Heikosti toimivan valtionhallinnon takia monissa maissa sosiaalinen ja ekologinen kestävyys ovat pitkälti kansalaisyhteiskunnan harteilla. Siksi niiden tukeminen olisi tärkein toimi myös metsäkadon vähentämiseksi.
Mies seisoo kukkuloiden edustalla

Menestyksekäs suojeluprojekti pelastaa metsiä ja vesilähteitä Brasiliassa – 14 vuodessa on istutettu kaksi miljoonaa puuta

Brasilian Extreman kunnassa maanomistajille maksetaan maiden suojelusta ja ennallistamisesta metsäksi. Samalla on onnistuttu suojelemaan myös vesivaroja.
Lentokoneen siipi koneen sisältä otetussa kuvassa

Lentovero ei olisi vain kosmeettinen, sanoo kansalaisaloitteen alullepanija

Suomessa lokakuussa läpi menneen lentoveroaloitteen alullepanija Janne Kilpinen uskoo, että vero olisi viesti konkreettisen muutoksen tarpeesta. Veron käyttöön ottaneessa Ruotsissa lentäminen on jo vähentynyt.
Maissintähkiä sekä pussi maissinjyviä

Zimbabwessa taistellaan aliravitsemusta vastaan ruokakasveja rikastamalla – Kriitikoiden mukaan paikallinen ruokakulttuuri unohtuu

Zimbabwelainen start up -yritys ostaa paikallisilta viljelijöiltä rikastettuja ruokakasveja ja myy niitä eteenpäin. Tavoitteena on paitsi tehdä voittoa, myös taistella aliravitsemusta vastaan sekä voimaannuttaa viljelijöitä.