Yhdysvallat epäilee Saudi-Arabian avun motiiveja | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Yhdysvallat epäilee Saudi-Arabian avun motiiveja

Saudi-Arabian hallitus on avannut Irakissa sairaalan ja toimittanut maahan ruokalähetyksiä. Hyväntekeväisyyden motiivit kuitenkin epäilyttävät Yhdysvaltain joukkoja. Amerikkalaisviranomaisten mukaan saudihallituksella saattaa olla yhteyksiä radikaaleihin wahhabi-ryhmittymiin Irakissa.

Saudien hallituksen hankkeet näyttävät rajoittuvan hyväntekeväisyyteen ja Irakin väestön auttamiseen, mutta amerikkalaisia vaivaa enemmän radikaalien sunnimuslimien, wahhabien toimet.

Wahhabit ovat puritaani liike, joka liitetään saudien kuningassuvun dynastiaan ja sen maalliseen valtaan. Amerikkalaisviranomaisten mukaan jotkut Saudi-Arabian hallituspuolueista tukevat ryhmittymää joko suoraan tai välillisesti. Minkään saudipuolueen ja sunnimuslimiliikkeen yhteyksistä ei kuitenkaan ole kouriintuntuvia todisteita.

Sunnit olivat pitkään Saddam Husseinin hallituksen liittolaisia. Heidän uskotaan olevan Bagdadin pohjoispuolella tapahtuvien, lähes päivittäisten amerikkalaisjoukkoihin kohdistuvien hyökkäysten takana.

Yhdysvaltain viranomaiset seuraavat tilannetta tarkasti. "Olemme panneet merkille saudien toimet ja aktiivisuuden ja sanoneet, että jo riittää", sanoo vain nimettömänä haastateltavaksi suostunut amerikkalaisjoukkojen virkailija.

USA on kuluttanut yli kolme ja puoli miljardia euroa kuukaudessa toimiinsa Irakissa. Sillä hinnalla Wahhabi-ideologian pieninkin leviäminen varmaankin raivostuttaisi monia yhdysvaltalaisia lainsäätäjiä, toteaa komentaja. Osa poliitikoista syyttää vieläkin saudien kuninkaallista perhettä wahhabien leväperäisestä valvonnasta ennen syyskuun 11. päivän iskuja. Terroristeista enemmistö oli juuri saudeja, kuten on myös Osama bin Laden.

Saudi-Arabian hallitukselle annettiin ensimmäisenä lupa avata ilmainen sairaala irakilaisille. Virallisesti sitä johtaa maan Punainen puolikuu ja siellä työskentelee kymmenen lääkäriä sekä 20 avustajaa. Rakennusta suojelee 500 sotilasta.

Sairaalan hallintojohtajan mukaan keskuksessa on hoidettu noin 66 000 irakilaispotilasta. Monia räjähdyksissä loukkaantuneita on leikattu ja vaativaa kirurgiaa tarvitsevia on jopa lähetetty Saudi-Arabiaan hoidettavaksi.

Sairaalan kautta saudihallitus on toimittanut myös massiivisia ruokalähetyksiä Irakiin. Järjestelyt on hoidettu yhteistyössä Punaisen puolikuun kanssa. Saapuvissa ruokalaatikoissa lukee selvästi 'Saudi-Arabian kuningaskunnan lahja Irakin veljeskansalle'.

Päällisin puolin lahjoituksissa ei ole mitään arveluttavaa. Joidenkin irakilaisten mielestä lahjoitukset ovat kuitenkin vain alkusoittoa tulevalle.

"Olemme sanoneet amerikkalaisille, että he vahtisivat tämänkaltaisia puuhia", painottaa myös nimettömänä pysyvä vanhempi kurdivirkailija. "Kaikki alkaa hyväntekeväisyydestä. He auttavat sinua, antavat ruokaa ja rahaa. Sitten he sanovat, että jos painat mieleesi tämän verran koraanin opetuksia, saat tuon verran rahaa."

"Seuraavassa kuussa he tuplaavat summan, jos opettelet kahta enemmän ja maksavat vielä lisää, jos kasvatat parran. Ennen kuin huomaatkaan, olet fundamentalisti", toteaa kurdivirkailija.

Liittoutuman joukkojen häätöä kannattavien Irakin sunnimuslimien ja perinteisten wahhabi-ryhmien yhteistyöstä ei ole merkkejä, mutta Yhdysvaltain joukot tarkkailevat tiukasti kaikkia huolestuttavina pitämiään toimia. Oletukset eivät riitä todistusaineistoksi, mutta ne ovat saaneet amerikkalaisjoukot valpastumaan.

Useat Yhdysvaltain joukkoihin kohdistuneista iskuista on tehty Fallujahin kaupungissa. Paikallisen moskeijan kovan linjan johtaja, sheikki Abdul Aziz Al Jenabi kieltää wahhabeilla olevan mitään vaikutusta Irakissa. Reilun metrin päässä oven ulkopuolella on parikymppisiä miehiä, jotka ovat aivan selvästi pukeutuneet perinteisiin wahhabien asuihin.

(Inter Press Service)

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia