Yhä useampi maa lähestyy malarian voittamista – Koronapandemia on hidastanut hoitoa, mutta kauhuskenaariot vältettiin, sanoo WHO | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Yhä useampi maa lähestyy malarian voittamista – Koronapandemia on hidastanut hoitoa, mutta kauhuskenaariot vältettiin, sanoo WHO

Malariaan kuoli vuonna 2019 yli 400 000 ihmistä. Tällä vuosituhannella monet maat ovat kuitenkin päässeet taudista kokonaan eroon ja se on mahdollista myös muille maille, uskoo Maailman terveysjärjestö.

Hansikkaisiin puetut kädet kirjaavat testitulosta vihkoon

Malaria voidaan havaita pikatestillä. Tautiin sairastuu vuosittain yli 200 miljoonaa ihmistä. Kuva: Morgana Wingard / USAID / CC BY-NC 2.0.

25 maan on mahdollista päästä eroon malariatartunnoista vuoteen 2025 mennessä, uskoo Maailman terveysjärjestö (WHO).

Järjestö on aloittanut uuden kampanjan, jonka tarkoituksena on kitkeä kotoperäiset tartunnat yhä useammassa maassa. Syynä on aiemman kampanjan menestys.

Malaria on hyttysten levittämä kuumetauti, johon sairastui vuonna 2019 noin 229 miljoonaa ihmistä 87 maassa. Noin 409 000 ihmistä kuoli, heistä kaksi kolmasosaa Saharan eteläpuolisessa Afrikassa asuvia lapsia.

2000-luvun aikana 24 maata on kuitenkin onnistunut pysäyttämään tartunnat vähintään kolmeksi peräkkäiseksi vuodeksi. WHO on julistanut niistä yhteensä 11 kokonaan malariasta vapaaksi. Maita ovat Arabiemiirikunnat, Marokko, Turkmenistan, Armenia, Sri Lanka, Kirgisia, Paraguay, Uzbekistan, Algeria, Argentiina ja viimeisimpänä tänä vuonna malariavapaaksi julistettu El Salvador.

”Monissa näistä maista oli aikoinaan paljon malariatapauksia. Ne tekivät kovasti töitä ja menestyivät vuosikymmenien työn jälkeen. Yhdessä nämä maat ovat osoittaneet maailmalle, että malarian poistaminen on toteuttamiskelpoinen tavoite kaikille maille”, sanoo WHO:n pääjohtaja Tedros Adhanom Ghebreyesus tiedotteessa.

WHO loi vuonna 2017 uuden aloitteen, jonka tarkoituksena oli auttaa 21:tä maata etenemään kohti nollaa tapausta. Niistä kahdeksan on onnistunut, ja nyt mukaan on otettu 25 maata lisää.

Käytännössä malarian poistaminen vaatii rahaa ja poliittista tahtoa, WHO muistuttaa. Rahaa on käytettävä vuosikymmenien ajan, myös sen jälkeen, kun maa on malariasta vapaa. Taudista eroon päässeillä mailla on vahva perusterveydenhuollon järjestelmä, joka mahdollistaa ehkäisyn, diagnoosin ja hoidon kaikille. Monissa maissa on myös vapaaehtoisia terveystyöntekijöitä, jotka voivat tavoittaa syrjäseutujen ihmiset.

Koronapandemian on pelätty lisäävän malariatapauksia ja -kuolemia. WHO ennusti viime vuonna, että mikäli malariaa torjuvien hyttysverkkojen ja lääkkeiden toimitukset estyvät merkittävästi, Saharan eteläpuolisen Afrikan malariakuolemien määrä voi jopa tuplaantua vuoteen 2018 verrattuna.

Monet ihmiset eivät ole päässeet tai uskaltaneet mennä testeihin ja malariaa torjuvien hyttysverkkojen ja hyönteismyrkkyjen toimitus on estynyt. WHO:n mukaan tällä hetkellä näyttää kuitenkin siltä, että monet maat ovat onnistuneet jatkamaan malariapalveluitaan ja kauhuskenaariot vältetty.

Lisää uusi kommentti