Ydinaseita ei riisuta vaan parannetaan | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Ydinaseita ei riisuta vaan parannetaan

Aiemmin ydinaseriisunnassa keskityttiin valtavien pommimäärien vähentämiseen, mutta nyt ajatuksena on "vähemmän mutta uudempia asejärjestelmiä".

(IPS) -- Ydinasevallat eivät aio luopua pommeista, vaan kehittää niitä, arvioivat asiantuntijat, kun YK:ssa vietettiin ensimmäistä Kansainvälistä ydinaseriisuntapäivää syyskuun lopulla.

"Olemme uusien suurvaltasotien aikakauden partaalla, ja ydinaseet ovat keskeinen osa noiden valtojen puolustusjärjestelmää", muistuttaa ydinaseriisuntaa ajavan Abolition 2000 -verkoston perustajiin kuuluva Jackie Cabasso.

Naton ja Venäjän kiista Ukrainasta sekä jännityksen kasvu Lähi-idässä, Etelä-Aasiassa ja Korean nimimaalla muistuttavat ydinsodan jatkuvasta uhasta, hän jatkaa.

Cabasson mukaan ydinasesopimuksia koskevien neuvottelujen on tähän asti uskottu tähtäävään aseriisuntaan, mutta tavoitteena näyttääkin olevan aseiden nykyaikaistaminen.

Kylmän sodan aikana ja sen jälkeen ydinaseriisunnassa keskityttiin valtavien pommimäärien vähentämiseen, mutta nyt ajatuksena on "vähemmän mutta uudempia asejärjestelmiä". Cabasson mukaan se tarkoittaa suuria sijoituksia asekehittelyyn vuosikymmenten tähtäimellä.

Maailmassa arvioidaan olevan 16 300 ydinkärkeä, jotka kuuluvat tuhatta lukuun ottamatta Yhdysvalloille ja Venäjälle. Pienempiä ydinasevaltoja ovat Ranska, Kiina, Britannia, Pakistan, Intia, Israel ja Pohjois-Korea.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia