Uutiset

WHO suosittelee seksityön dekriminalisoimista

Maailman terveysjärjestön mukaan seksityöntekijöiden mahdollisuudet huolehtia terveydestään paranisivat huomattavasti dekriminalisoinnin kautta.
(Kuva: Trey Ratcliff/ cc 2.0)

Maailman terveysjärjestö WHO on asettunut julkisesti suosittelemaan seksityön dekriminalisoimista kaikissa maailman maissa. Järjestön joulukuussa julkaistun raportin mukaan hallitusten tulisi myös aktiivisesti luoda seksityöntekijöitä syrjinnältä ja väkivallalta suojelevia lakeja.

WHO:n mukaan seksityön laittomuus heikentää merkittävästi seksityöntekijöiden mahdollisuuksia suojautua HI-virukselta tai muilta sukupuolitaudeilta monissa maailman maissa. Uudenlaisen lainsäädännön tarkoituksena olisikin taata prostituoitujen sosiaaliset ja taloudelliset oikeudet sekä tarjota helpommin heidän tarpeita vastaavia terveyspalveluja.

Palveluiden tulisi myös edistää syrjimättömyyttä ja vähentää leimautumista, järjestö sanoo.

Suomessa seksityöläisten parissa työskentelevän Pro-tukipisteen mukaan WHO:n kannanotto on erityisen ajankohtainen, sillä kotimaassa käydään parhaillaan vilkasta keskustelua seksin oston täyskriminalisoinnista.

Esimerkiksi viime syksynä oikeusministeri Anna-Maja Henriksson ehdotti seksityön kriminalisointia Ruotsin mallin mukaan. Ruotsista saadut tutkimustulokset ovat kuitenkin hyvin ristiriitaisia.

seksuaalisuussyrjäytyminenlakioikeus ja rikosterveys Pro-tukipiste ry

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Poika istuu kynä ja lehtiö kädessä pieni taskuradio korvallaan.

Koronavirus on vauhdittanut etäoppimista myös kehittyvissä maissa – Moni kuitenkin putosi kyydistä, eivätkä kaikki pääse enää takaisin

Noin 1,6 miljardia opiskelijaa ja koululaista joutui keväällä jäämään pois koulusta koronaviruksen takia. Esimerkiksi Kenia ja Uganda käärivät hihansa digi- ja etäopetuksen lisäämiseksi, mutta nyt pelkona on eriarvoisuuden kasvu. ”Jo valmiiksi jäljessä olevat jäävät vielä enemmän jälkeen”, sanoo Fingon asiantuntija Peter Njuguna.
Syyrian lippu kahden muun lipun välissä.

Luoteis-Syyriassa vahvistettu ensimmäinen koronavirustapaus – ”Koronavirus tulee leviämään pakolaisleireillä kulovalkean tavoin”

Luoteis-Syyriassa elää noin 4,2 miljoonaa ihmistä, joista monet pakolaisia. Jos virus leviää, esimerkiksi vanhuksilla ja kroonisia tauteja sairastavilla on vain pienet mahdollisuudet selvitä, varoittaa terveysjärjestö UOSSM.
Nainen puolilähikuvassa piikkilangalla varustetun betoniaidan edessä.

Siviilikriisinhallinta tukee konfliktista toipuvia maita vankemman tulevaisuuden rakentamisessa

Sisäministeriön alaisuudessa toimiva Kriisinhallintakeskus lähettää asiantuntijoita siviilikriisinhallintatehtäviin maailmalle. Koulutusasiantuntija Sari Rautarinta on ollut komennuksella Sudanissa, Afganistanissa ja Ukrainassa. Työ on pitkäjänteistä, ja sen merkitys on nähtävissä vasta vuosien kuluttua, hän sanoo.
Nainen puolilähikuvassa mainoksen edessä.

”Rahoituslaitokset eivät ottaneet minua vakavasti” – Naisyrittäjien arki on hankalaa, ja koronavirus vaikeuttaa sitä entisestään

Keniassa naisyrittäjät kärsivät luotonsaantivaikeuksista ja vähättelystä. Irene Omari omistaa yhden Kisumun suurimmista brändäysyhtiöistä. Koronan vuoksi bisneksellä menee nyt huonommin kuin koskaan. Vaikeuksia on kuitenkin ollut jo aiemmin. ”Naisen on hyvin vaikea vetää yritystä. Aluksi en edes saanut luottoa”, hän kertoo.
Mies puolilähikuvassa mikrofonin takana.

Köyhyys ei ole vähentynyt niin paljon kuin väitetään, ja keinot sen kitkemiseksi ovat vääriä, sanoo YK-asiantuntija – ”Vaarallisen omahyväistä”

YK:n väistyvä erityisasiantuntija Philip Alston suomii loppuraportissaan maailman johtajia ”itsensä onnittelemisesta” köyhyyden vastaisessa taistelussa, sillä köyhyyden väheneminen johtuu pitkälti Kiinasta. Myöskään kestävän kehityksen tavoitteita ei saavuteta, hän sanoo.